Savanaudžiai politikai Šilutėje painiojasi tarp senų ir naujų šleifų

Prieš mėnesį kaltu teismas pripažino vieną, šiandien – kitą vietos politiką, o Šilutėje jau bręsta nauja byla. Ir vis – dėl painiojamų interesų, naudojimosi valdžia vardan asmeninės naudos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Oct 6, 2012, 1:00 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:51 AM

Rugsėjį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) galutine ir neskundžiama nutartimi neišplovė suteptos Šilutės rajono tarybos nario, Vainuto vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojo, liberalcentristo Vytauto Laurinaičio reputacijos.

Jis atmetė šio vietos politiko skundą dėl jam nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, kuriuo pripažinta, jog šio politiko elgesys prieštaravo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje reikalavimams. V. Laurinaitis nenusišalino savivaldybėje svarstant mokyklos, kurioje pats dirba, pedagogų atestacijos planą ir vadovo veiklos ataskaitą. Nors pats siekė atestuotis ir siekti karjeros.

Vilniaus apygardos administracinis teismas penktadienį neišteisino ir kito viešuosius ir privačius interesus supainiojusio Šilutės rajono tarybos nario - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos skyriaus vadovo Šarūno Laužiko.

VTEK 2010 spalio 25 d. sprendimu nustatė, kad Š. Laužikas, eidamas Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, savivaldybės tarnybiniu automobiliu vyko į Lazdijus, į politinio pobūdžio renginį, skirtą išimtinai vienos politinės partijos nariams, ir tokiu elgesiu pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus.

Renginį organizavo Žemės ūkio ministerija, vadovaujama konservatoriaus K. Starkevičius.

Teismas valdininkams priminė, jog valstybės tarnyba, kaip profesinės veiklos sistema, turi būti nešališka, neutrali politinio proceso dalyvių atžvilgiu, taip pat valstybės tarnybos teikiamos galimybės negali būti naudojamos politinei veiklai.

VTEK taip pat yra konstatavusi, kad į minėtąjį renginį tarnybiniu transportu vykę Molėtų ir Anykščių savivaldybių vadovai taip pat elgėsi netinkamai. Nors šie sprendimai buvo apskųsti, tačiau, kaip ir Š. Laužiko atveju, teismas paliko galioti VTEK sprendimus.

Pernai gruodį Anykščių meras konservatorius Sigutis Obelevičius į savivaldybės biudžetą pervedė 201,45 lito – jis padengė naudojimosi tarnybiniu transportu minėtai partinei veiklai išlaidas. Konservatorius iš Šilutės Š. Laužikas iki šiol to nepadarė ir vargu ar dabar analogiškai pasielgs.

Šiomis dienomis dėl panašios nuodėmės - į kišenę įsidėtų nepelnytų biudžeto pinigų – 2543 litų – viešai reputaciją plaunasi buvusi Šilutės mero pavaduotoja buvusi socialdemokratė 60-metė Stasė Skutulienė. Penktadienį ji bandė atremti buvusių partijos kolegų kaltinimus piktnaudžiavimu ir gviešimusi nepelnytos piniginės išmokos už tariamą tarybos nario veiklą.

S. Skutulienė nuo birželio iki rugsėjo dėl ligos nelankė tarybos posėdžių, bet, kaip ir dirbusieji, iš biudžeto gavo kompensaciją už patirtas išlaidas, susijusias su rajono tarybos nario veikla. Iš viso – 2453 litus.

Socialdemokratų frakcija – Algirdas Balčytis, Antanas Kubaitis, Alfonsas Vanagas ir Saulius Vytuvis – reikalauja jos atstatydinimo iš tarybos narės pareigų.

Penktadienį S. Skutulienė išplatino pareiškimą, kuriame pripažįsta savo kaltę, bet pinigų negrąžina.

„Žinojau ir žinau, kad ši išmoka man nepriklauso, tačiau neskubu jos grąžinti savivaldybei. Kol kas manau, kad tikslingiau būtų šiuos pinigus išdalinti ligoniams ir kitiems varge atsidūrusiems krašto žmonėms(...)Žinau, kaip socialdemokratai ir kiti krašto žmonės smerkia mano godumą, grobuoniškumą, jaučiuosi kalta, visų nuoširdžiai atsiprašau...“,- neva mušasi į krūtinę politikė.

Bet iškelia sąlygą - grąžinti į biudžetą už neatliktą darbą pasiimtus 2543 litus ji sutinka, jei jos atstatydinimo siekiantys socialdemokratų frakcijos nariai pateiks viešą savo išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla,ataskaitą ir taip pat grąžins sumas, kurios gali būti gautos taip pat nepagrįstai.

S. Skutulienė iš Socialdemokratų partijos pasitraukė šiemet balandį. Bet su šios partijos sąrašu savivaldos rinkimuose laimėto mandato ji neatsisakė.

Aukščiausi karjeros laipteliai, kuriuos socialdemokratų partijos Šilutės skyriaus lyderė S. Skutulienė pasiekė, buvo rajono vicemerės pareigos ir darbas Europos Sąjungos Regionų komiteto tikrąja nare.

2006-2010 metais ji dirbo Regionų komiteto Ekonominės ir socialinės politikos komisijos nare, Tvarios plėtros komisijoje, priklausė Regionų komiteto Europos socialistų partijos frakcijai. Per metus po keliolika kartų posėdžiavo Briuselyje (Belgija), dalyvavo posėdžiuose ir seminaruose Italijoje, Ispanijoje, Latvijoje ir kt.

Dabar S. Skutulienė yra vienintelė nepriklausoma nepartinė Šilutės rajono tarybos narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.