Politinei provokacijai pasitelktas ir „Mercedes“ ženklas

Politinius konkurentus šalinti iš kelio galima ir juos viešai kompromituojant. Šią seniai išmėgintą juodųjų technologijų gudrybę savo kailiu patyrė du kandidatai, kovojantys Trakuose ir Elektrėnuose. Ten šią savaitę pasirodė keisti šioje apygardoje kandidatuojančių politikų plakatai.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 7, 2012, 5:36 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:13 AM

Viename jų Seimo narys liberalcentristas Jonas Liesys tarsi giriasi, kad nedoru darbu įsigijo brangų automobilį ir kreipiasi į rinkėjus, kad balsuodami už jį ir padėtų išsaugoti mašiną. Šalia prisegta tariama 130 tūkst. lt kainuojančio „Mercedes Benz“ C220 reklama, kuri pribloškė šios prekės ženklo atstovus Lietuvoje.

Vietos gyventojai jau savaitę kraipo galvas matydami liberalcentristo plakatą: J. Liesys stovi prie savo automobilio, viršuje užrašyta: „Man patinka darbo žmogus, bet doru darbu Mercedeso nenusipirksi“. Plakato apačioje – agitacija: „Todėl spalio 14 d. padėk man išsaugoti manąjį mersedesą ir balsuok už mane“.

Politikas jau kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) nurodydamas, kad nenustatyti asmenys kabina jo suklastotus plakatus. VRK pirmininkas Z. Vaigauskas patvirtino, kad toks J. Liesio praieškimas gautas ir artimiausiu metu bus svarstomas. 

„Rinkimų įstatymas draudžia platinti rinkėjus klaidinančią, kandidatą šmeižiančią informaciją. J. Liesys turėtų ir pats kreiptis į teisėsaugą, kad būtų išsiaiškinta, kas tai daro“, – portalui lrytas.lt sakė Z. Vaigauskas.

J. Liesio konkurentai taikosi vienu šūviu nušauti du zuikius: atbaidyti rinkėjus peršant mintį, jog jis yra susitepęs ir užtraukti baudą už nelegalų „Mercedes“ prekės ženklo naudojimą. Mat prie politinio plakato prisegta 130 tūkst. lt. kainuojančio „Mercedes Benz“ C220” reklama, kuri irgi iškraipyta: ant naujo modelio automobilio užklijuoti J. Liesio mašinos numeris.

„Mercedes Benz“ prekės ženklo atstovai Lietuvoje - bendrovė „SilberAuto“ - dėl šio plakato ketina kreiptis į teisėsaugą ir skųstis Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

„Mes užfiksavome ryškius ženklo naudojimo pažeidimus bei regime antireklamą savo įmonei. Jau ir šiaip mūsų prekės ženklą naudoja kas netingi, bet kokiame kontekste. Šį kartą nebetylėsime“, – sakė „SilberAuto“ marketingo projektų vadovė Saida Sarachanova.

Kas iškabino plakatus? Iš pradžių sklido gandai, kad galbūt tai Darbo partijos narės Dangutės Mikutienės rinkimų štabo triukai. J. Liesys šnairavo ir į "tvarkiečių" kandidatą šioje apylinkėje Daną Dambrauską, nes partija "Tvarka ir Teisingumas" ne kartą buvo įtarta naudojanti įžūlius agitacinius triukus. Tikrasis kaltininkas kol kas nerastas.

D. Mikutienė griežtai paneigė prisidėjusi prie J. Liesio plakatų klastojimo.. Ji informavo, kad vakar Grigiškės buvo pastebėti ir ją šmeižiantys plakatai.

„Pasakiau apie tai J. Liesiui. Mes manome, kad pagal tipografiją policija nustatys, kas platina klastotes“, – vylėsi D. Mikutienė.

Viešųjų ryšių specialistas Tomas Staniulis sakė, kad Rusijoje ir JAV populiarios juodosios rinkimų technologijos Lietuvoje nėra plačiai taikomos: „JAV yra toleruojama lyginamoji reklama, kai sakoma, kad mano konkurentas blogai dirbo, o aš – gerai. Lietuvoje reklamą ir rinkimus reglamentuojantys įstatymai yra pakankamai griežti, į pažeidimus greitai reaguoja VRK“.

Kalbėdamas apie J. Liesio antireklamą, viešųjų ryšių specialistas teigė, kad ji padaryta gana primityviai.

„Tai primena bobučių pasibadymą špygomis. Iš teksto galima suprasti, kad konkurentai turi kažkokios kandidato reputaciją galinčios sužlugdyti informacijos. Bet Lietuvoje politikų reputacija rinkėjams nėra svarbiausiais pasirinkimo kriterijus. Galima paskleisti informaciją apie politiko dėmes, bet jeigu žmonėms jis patinka, vis tiek už jį balsuos. Naudoti juodąsias rinkimų kampanijos technologijas, taikant į politiko reputaciją, reiškia šaudyti į dangų“, – tvirtino T. Staniulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?