A. Melianas susirūpino dezertyru iš Baltarusijos

Likus dienai iki teismo sprendimo,

Lietuvos generalinė prokuratūra yra gavusi kelis Baltarusijos pagalbos prašymus dėl S. Zacharčenkos, tačiau plačiau jų nekomentuoja.<br>A. Jančys
Lietuvos generalinė prokuratūra yra gavusi kelis Baltarusijos pagalbos prašymus dėl S. Zacharčenkos, tačiau plačiau jų nekomentuoja.<br>A. Jančys
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 11, 2012, 11:55 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:52 AM

„Teismas šioje byloje priims sprendimą, tačiau kreipiausi į Migracijos departamentą ir dar kartą jo paprašiau įvertinti ir pasverti aplinkybių visumą“, – pranešime spaudai ketvirtadienį sakė A. Melianas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas penktadienį turėtų skelbti sprendimą, ar patenkinti Baltarusijos piliečio skundą dėl Migracijos departamento sprendimo nesuteikti prieglobsčio ir laikinos apsaugos.

A. Melianas teigia, kad Migracijos departamentas turėtų atsižvelgti į „žmogiškumo faktorių“ ir „galimas politines aplikacijas, kurios kyla ne tik pabėgus iš kaimyninės šalies, bet ir baiminantis į ją grįžti dėl aiškių pasekmių“.

Ministro teigimu, sprendžiant tokio pobūdžio klausimus, būtina tartis su Užsienio reikalų ministerija, kad nebūtų pakartota klaida, kai Teisingumo ministerija perdavė Baltarusijos režimui žmogaus teisių gynėjo Alesio Beliackio bankų sąskaitų duomenis.

22 metų S.Zacharčenkos bylą Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjo spalio pradžioje. Baltarusis teigia, kad jis atsisakė pasirašyti dokumentus dėl fizinės jėgos naudojimo prieš civilius gyventojus ir dezertyravo iš Baltarusijos kariuomenės. Jis prašo teismo įpareigoti Migracijos departamentą išnagrinėti jo prašymą tinkamai iš naujo.

Migracijos departamentas teigia, kad priėmė pagrįstą ir teisėtą sprendimą Baltarusijos piliečio atžvilgiu ir kilmės šalyje jam grėsmės nebus.

Migracijos departamento direktorius Almantas Gavėnas BNS teigė nevertinantis gauto kreipimosi kaip spaudimo teismui, tačiau kartu sakė, kad jis pats privalo reaguoti į visus ministro prašymus kaip valstybės tarnautojas.

„Aš esu nepriklausomas valstybės tarnautojas. Teisinėje valstybėje joks politikas nesikiša į sprendimų priėmimą. Čia nejaučiu jokio politinio spaudimo“, - sakė A. Gavėnas.

„Privalau reaguoti į visus ministro prašymus kaip valstybės tarnautojas“, - pridūrė jis.

Lietuvos generalinė prokuratūra yra gavusi kelis Baltarusijos pagalbos prašymus dėl S. Zacharčenkos, tačiau plačiau jų nekomentuoja.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius BNS sakė nustebęs, kodėl Migracijos departamentas nepateikė argumentų dėl tokio savo sprendimo.

„Nepasakyta, kodėl jie priėmė tokį sprendimą išsiųsti karį namo, tų argumentų trūkumas kaip tik ir lemia, kad migracijos departamentas turėtų aiškiai tai pasakyti, arba persvarstyti dar iki teismo sprendimo, arba po teismo sprendimo, koks jis bebūtų“, - teigė Teisingumo ministras.

„Atsisiejant nuo Vidaus reikalų ministro pareiškimo, Migracijos departamentas visuomenei nepaaiškina, kodėl priėmė tokį sprendimą, jis tik aiškina, kad sprendimą priėmė teisėtai. Aš galiu pasakyti tiktai viena, kad net jeigu teismas pasakys, kad sprendimas yra teisėtas, tai dar nereiškia, kad priešingas sprendimas būtų neteisėtas. Šiuo atveju migracijos departamentas turi tą diskreciją. Jis turi paaiškinti, ko visuomenė galbūt nežino arba gal ir persvarstyti tą sprendimą“ , - paaiškino R. Šimašius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.