Jonavoje ir Alytuje – įtarimai dėl rinkėjų papirkimo (dar papildyta)

Ketvirtadienį Alytuje ir Jonavoje užfiksuoti bandymai papirkti rinkėjus. Dieną prieš panaši situacija susiklostė Šilutėje. Dėl to Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate ketvirtadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 11, 2012, 2:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:40 AM

Policija aiškinasi, ar Jonavoje nebuvo papirkinėjami rinkėjai. Įtarimų kilo rinkimų komisijos nariams pastebėjus, kad vienam kandidatui priklausančiu automobiliu balsuoti iš anksto buvo atvežti jaunuoliai iš Ruklos.

Trečiadienį, prasidėjus išankstiniam balsavimui Seimo rinkimuose, Jonavos rajono policijos pareigūnai gavo pranešimą apie galimai paperkamus rinkėjus.

Rinkimų komisijos nariai ir stebėtojai pareigūnus informavo, kad apie 16 val. į balsavimo vietą automobiliu „VW Passat“ buvo atvežti balsuoti, o vėliau išvežti keli jaunuoliai. Įtarimą sukėlė faktas, esą šis automobilis priklauso Jonavos vienmandatėje rinkimų apygardoje į Seimą kandidatuojančiam politikui, Darbo partijos atstovui Sauliui Jakimavičiui. Politikas pripažino turintis tokį automobilį, sakė, kad vakar juo naudojosi draugai, kurie agitavo žmones Jonavoje, tačiau kategoriškai neigė galimą rinkėjų papirkimo faktą.

„Nepagautas už rankos – ne vagis. Tačiau įtarimų, kad kai kurie rinkėjai buvo papirkti, mes turime. Pats dirbu profesinėje mokykloje, pažįstu šiuos jaunuolius. Tai publika, kuri mokykloje pasirodo gal tik kartą per mėnesį, o išankstinio balsavimo metu nepatingi iš Ruklos į Jonavą atvažiuoti net 15 kilometrų“, - lrytas.lt sakė Jonavos rinkimų apygardos pirmininkas Romas Montvilas.

Komisijos pirmininkas pripažino, kad įtartinų, asocialų gyvenimo būdą pamėgusių rinkėjų aktyvumas šiais metais smarkiai sumažėjęs.

„Reikia padėkoti policijai, kuri iš tiesų šauniai dirba savo darbą. Vakar matėme, kaip atvyko baltas mikroautobusas su žmonėmis, tačiau pamatęs policijos automobilį jo vairuotojas apsisuko ir nuvažiavo atgal“, - pasakojo R. Montvilas.

Trečiadienį, pirmąją išankstinio balsavimo dieną, Jonavoje savo valią išreiškė 258 vietos gyventojai bei 31 kitose vietose registruoti rinkėjai. Rinkimų apygardos komisijos pirmininkas minėjo, kad rinkėjų aktyvumas daug mažesnis nei praėjusių metų pradžioje vykus vietos savivaldos rinkimams, kai balsuoti iš anksto buvo vežami galimai papirkti rinkėjai.

R. Montvilas sako turintis pagrįstų įtarimų, kokios partijos atstovai už atlygį siūlo balsuoti Ruklos gyventojams.

„Jeigu pernai, vykstant išankstiniam balsavimui vienas kandidatas gavo net 88 balsus, kai visi kiti tik – po 10, šis skirtumas kai ką pasako“, - svarstė R. Montvilas.

Pirmininkas sakė jau sulaukęs perspėjimų bei subtilių grasinimų, esą žmonėms trukdo laisvai balsuoti, daro psichologinį spaudimą.

„Galiu pasakyti viena – jie manęs tikrai neįbaugins. Balsavimo patalpoje specialiai įrengėme vaizdo stebėjimo kamerą, kad teisėsaugininkai vėliau galėtų peržiūrėti įrašus. Nors vieno kandidato pretenzijos kartais iš tiesų trukdo dirbti, gaišina mano ir pareigūnų laiką. Parašoma kokia nors nesąmonė, iš kurios tyrėjai juokiasi, bet privalo tirti“, - lrytas.lt sakė Jonavos rinkimų apygardos komisijos pirmininkas R. Montvilas.

Įtarimai ir Alytuje

Apie 10 val. Alytaus aps. VPK gautas pranešimas, kad Alytuje, Dariaus ir Girėno g., asmuo papirkinėja rinkėjus. Į įvykio vietą atvykę pareigūnai sulaikė E. J (gimusį 1951 m.) ir R. G. (gimusį 1973 m.), kuriam nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Trečiadienį buvo pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai Šilutėje. Policija taip pat gavo daugiau nei 20 įvairių su rinkimais susijusių pranešimų iš kitų Lietuvos miestų, visi pranešimai atidžiai tikrinami, kai kurie jų nepasitvirtino.

Policija primena, kad rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1000 iki 2000 litų.

Tauragės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo Šilutėje Po pranešimų apie galimą rinkėjų papirkinėjimą Šilutėje, Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate ketvirtadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise“, - rašoma tyrimui vadovaujančios Klaipėdos apygardos prokuratūros pranešime. Pasak pranešimo, tyrimas pradėtas, gavus informacijos, jog trečiadienį Šilutės-Pagėgių rinkiminėje apygardoje vykstant išankstiniam balsavimui, „į balsavimo vietą automobiliu yra vežami žmonės, o vėliau jiems už balsavimą atsiskaitoma“. „Nustatyti du asmenys, kurie grupei rinkėjų pažadėjo sumokėti už tai, jei jie balsuos už vienos iš partijų kandidatus“, - teigia prokurorai. Policijos departamentas trečiadienį pranešė, kad trečiadienį apie 10 val. Šilutės rajono savivaldybės patalpose, kur įrengta išankstinio balsavimo patalpa, atvyko balsuoti pilietis Z.J. su iš anksto pažymėtu rinkimų biuletenio pavyzdžiu. Pasak rinkėjo, pažymėtą biuletenį jam davė iš matymo pažįstama moteris, pažadėjusi už balsavimą, pagal pažymėtą rinkimų biuletenį, po balsavimo sumokėti 20 litų. 10 val. 20 min. Šilutės rajono policijos komisariatas gavo dar vieną pranešimą, kad per artimiausią valandą už pinigus gali būti vežami balsuoti rinkėjai nurodytu automobiliu. Apie 15 val. sulaikyta grupė asmenų, kurie gavo atlygį už tai, kad balsuotų už tam tikrą politinę partiją. Trečiasis rinkėjų papirkimo atvejis taip pat nustatytas Šilutės rajone. 14 val. 22 min. vietos policija gavo pranešimą, kad savivaldybės patalpose vėl užfiksuotas galimas rinkėjų papirkinėjimas. Baudžiamajame kodekse numatyta, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki trejų metų.

Užfiksavai rinkimų pažeidimą? Pranešk! Pasidalink savo informacija ir, jeigu tik įmanoma, vaizdiniais įrodymais! Siųsk bendraukime@lrytas.lt arba įkelk čia!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.