L. Andruliui teko nusiimti per arti rinkimų punkto kabėjusį savo portretą

Ketvirtadienio popietę Šiaulių policija gavo pranešimą apie netoli Šiaulių rajono savivaldybės galimai papirkinėjamus rinkėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 11, 2012, 6:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:28 AM

Į pareigūnus pagalbos kreipėsi Šiaulių rajono savivaldybės patalpose budėjusi rinkimų stebėtoja – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Judita Šakočiuvienė.

Stebėtojai kilo įtarimų

„Apie turgavietėje „Dvaras“, ant kurios pastato užkabinta didžiulis vieno kandidato - socialdemokrato Lino Andrulio – portretas, vykstančius keistus procesus man pranešė vienas žmogus. 

Į turgavietę apsipirkti atėjęs žmogus sakė pastebėjęs prie turgavietės administracijos kabineto besiburiuojančius žmones. Jis matė kaip žmonėms duodami kažkokie maišeliai ir pažymėti lapeliai.

Tuo pat metu patalpoje, kur vyksta balsavimas, buvo kaip niekada daug žmonių. Čia užtikau vieną neblaivų pilietį, kuris vargo klijuodamas voką, pamačiau, kad balsavimo kabinoje apie kažką diskutuoja du čia užėję vyriškiai. Vieną pilietį iš kabinos pavyko išprašyti.

Savo įtarimais pasidalinau ir su atvykusiais pareigūnais, paraginau juos negaišti laiko ir apžiūrėti turgavietę“, - portalui lrytas.lt sakė J. Šakočiuvienė.

Nieko įtartino nepastebėjo

Policijos patruliai apžiūrėjo turgavietę „Dvaras“ tačiau nieko nei joje, nei jos prieigose nepastebėjo.

Paklausta, kodėl jai nerimą sukėlė tai, kas vyksta turgavietėje, J. Šakočiuvienė atsakė, kad šią turgavietę dar neseniai valdė vieno kandidato į Seimo narius Lino Andriulio šeima.

„Šioje turgavietėje vykstančius procesus mes stebime jau nuo pavasario, kuomet prasidėjo nemokamas Kuršėnų gyventojų vežimas čia apsipirkti.

Iš pradžių buvo skelbiama, kad kuršėniškius apsipirkti į Šiaulių turgavietę „Dvaras“ veža su L. Andruliu susijusi asociacija „Linas Publicum“ bei „Dvaras“.

Kai apie tai buvo pranešta Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) „Linas Publicum“ iš geradėjų sąrašo dingo.

Vėliau į šią turgavietę imta vežti žmones ne tik iš Kuršėnų, bet ir Gruzdžių, Meškuičių, Bazilionų. Pati važiavau ir ir mačiau kaip keleiviams brukama socialdemokratų agitacinė medžiaga“, - tvirtino J. Šakočiuvienė.

Teko nuimti kandidato portretą

Rinkimų stebėtoją taip pat stebino, kad į Šiaulių rajono savivaldybę atėjo balsuoti labai daug ne Šiaulių rajono rinkimų apygardos rinkėjų.

„Vienas kitai rinkiminei apygardai priklausantis rinkėjas manęs teiravosi, kodėl jam išduotame biuletenyje nėra L. Andrulio pavardės“, - sakė J. Šakočiuvienė.

Šiaulių rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininkė socialdemokratė Zita Jonaitienė portalui lrytas.lt sakė, kad vienintelis užfiksuotas pažeidimas – per arti balsavimo vietos kabojęs vieno kandidato portretas.

Pamatavus atstumą tarp Šiaulių rajono savivaldybės pastato ir turgavietės „Dvaras“ pastato, ant kurio kabojo didžiulis L. Andrulio portretas, paaiškėjo, kad jis yra mažesnis nei leidžiama, todėl kadidatas į Seimo narius dėl to buvo perspėtas.

Į šį perspėjimą L. Andrulis reagavo gan greitai – jo portretas buvo pakeistas paprastu reklaminiu plakatu.

„Daugiau pažeidimų nebuvo. Policiją kvietė stebėtoja, aš apie tai nieko nežinau. Agitacija vykstant išankstiniams rinkimams nėra uždrausta, o apie papirkinėjimus nieko negirdėjau“, - portalui lrytas.lt sakė Z. Jonaitienė.

Kandidatą jaus svarstė VRK

Kandidatas į Seimo narius L. Andrulis per rinkiminę kampanija linksniuotas jau ne kartą.

Nesenai VRK konstatavo, kad šis Socialdemokratų kandidatas papirkinėjo rinkėjus, siekdamas, kad jie balsuotų už jį. Rinkėjams buvo dalijami saldainiai bei šratinukai su jo vardu bei partijos logotipu.

Komisija taip pat nusprendė, kad dalis šio kandidato reklamos kampanijos vyko už nedeklaruotus pinigus, ir liepė L. Andrulio bei su juo susijusios asociacijos „Linas Publicum“ reklamos išlaidas nurodyti kaip rinkiminės kampanijos išlaidas.

Mažos pajamos netrukdo skraidyti lėktuvu

Tam tikrų klausimų kilo ir pavarčius šio kandidato į Seimo narius deklaraciją.

Apie Lietuvoje dar 2003 metais sukurtus statybos, telekomunikacijų bei prekybos verslus, pomėgį keliauti į kitas šalis, medžioti ir žvejoti užsiminęs L. Andrulis registruoti privalomo turto, kaip ir vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių neturi.

Turto deklaracijoje šis kandidatas nurodė turįs 78 tūkstančius litų piniginių lėšų.

Per metus tik 5364 litus pajamų deklaravęs ir nė vieno lito mokesčių nesumokėjęs L. Andrulis savo biografijoje pažymėjo, kad „didžiausią dėmesį skiria aviacijai“ - 2008 metais gavęs piloto licenciją dažnai skraido į Vilnių verslo reikalais iš netoli Meškuičių (Šiaulių raj.) esančių Barysių.

Kiaip kuklias pajamas gaunantis kandidatas į Seimo narius sugeba įgyvendinti nepigiai kainuojančius pomėgius, sužinoti nepavyko – paskambinus viešai nurodytu L. Andrulio mobiliojo telefono numeriu niekas neatsiliepė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.