Lietuva baltarusio dezertyro neišvarė, bet prieglobsčio dar nesuteikė

Penktadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą, kuriuo Migracijos departamentą įpareigojo peržiūrėti sprendimą nesuteikti pabėgėlio statuso dezertyrui iš Baltarusijos Stepanui Zacharčenkai, išsiųsti jį iš Lietuvos ir neleisti atvykti į mūsų šalį trejus metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 12, 2012, 5:19 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:55 AM

Pernai iš Baltarusijos kariuomenės pabėgusiam kariui Lietuvos migracijos departamentas nesuteikė prieglobsčio, nepaaiškino tokio sprendimo priežasčių, remdamasis tarptautinės teisės normomis. Portalo lrytas.lt duomenimis, vienas motyvų yra Migracijos departamento įsitikinimas, kad pavojus S. Zacharčenkai tėvynėje negresia. Bet bėglys teigia, kad Aliaksandro Lukašenkos valdomoje šalyje jo laukia karinis tribunolas ir 50 metų nelaisvės.

S. Zacharčenka penktadienį teisme pakartojo, kad iš Baltarusijos kariuomenės dezertyravo, nes atsisakė pasirašyti pasižadėjimą naudoti fizinę jėgą prieš demonstrantus, o kilus masiniams neramumams, net šaudyti į juos.

Nesurinko visos medžiagos

Vilniaus apygardos administracinis teismas penktadienį paskelbė, kad Migracijos departamentas nesurinko pakankamai duomenų apie padėtį Baltarusijoje iš žmogaus teisių gynimo institucijų, pažeidė prašymo nagrinėjimo tvarką ir procedūras, tinkamai neišaiškino teisių ir pareigų.

„Migracijos departamentas netyrė ir nevertino aplinkybių, dėl kurių jis paliko savo kilmės šalį, nesurinko pakankamai duomenų apie padėtį Baltarusijoje iš Lietuvoje egzistuojančių žmogaus teisių gynimo institucijų“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

S. Zacharčenka nelegaliai Lietuvos ir Baltarusijos sieną netoli Druskininkų perėjo 2011 metų liepą. Tuo metu Baltarusijoje vyko protesto „tylos akcijos“ prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Šiemet gegužės 4 dieną Migracijos departamentas atsisakė suteikti prieglobstį S. Zacharčenkai, baltarusis šį sprendimą apskundė teismui.

Buvo išvykęs į Norvegiją

Savo atsiliepime Migracijos departamentas teigė, kad priėmė pagrįstą ir teisėtą sprendimą Baltarusijos piliečio atžvilgiu, grėsmės jo laisvei ir gyvybei tėvynėje nėra.

Pernai vasarą į Lietuvą atvykęs S. Zacharčenka buvo apgyvendintas Pabradės pabėgėlių centre. Kiek pagyvenęs Lietuvoje, jis išvyko į Norvegiją. Baltarusis tvirtino, esą būdamas Pabradėje iš Lietuvos specialiųjų tarnybų gavo perspėjimą, kad dažnai nevaikščiotų į parduotuvę, nes juo domisi Baltarusijos KGB (saugumo policija). Tačiau Norvegija bėglį grąžino Lietuvai.

Pabradėje Užsieniečių registracijos centre gyvenantis imigrantai turi teisę išeiti iš centro teritorijos ribotą laiką.

Atidžiai įsigilinti į baltarusio dezertyro situaciją prašė ir vidaus reikalų ministras Artūras Melianas. Jis pažadėjo, kad Lietuva neskubės S. Zacharčenkos išduoti Baltarusijai.

Bėgliu norima atsikratyti

Portalui lrytas.lt dezertyras iš Baltarusijos teigė gana greitai pajautęs, kad Migracijos valdininkams jis yra rakštis nepatogioje vietoje.

„Pokalbio su Lietuvos migracijos departamento pareigūne, kuri prisistatė Astos vardu, supratau esąs nepageidaujamas. Man atnešė krūvą popierių lietuvių kalba, nedavė vertėjo, teisininko“, – tikino S. Zacharčenka.

Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Almantas Gavėnas, paklaustas, kodėl dezertyrui iš Baltarusijos nesuteikiamas pabėgėlio statusas, teigė negalintis pateikti konkrečių atsakymų, tai draudžia įstatymas.

„Ženevos konvencija draudžia viešai komentuoti konkretų pabėgėlio statuso siekiančiojo atvejį. Draudžiama paties žmogaus interesų, jo ir artimųjų saugumo labui“, – aiškino A. Gavėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?