Daržoves saldumynams užaugina savo darže

Biomedicinos mokslų daktarė Angelė Žebrauskienė eksperimentuoja ne tik laboratorijose, bet ir virtuvėje. Moteris pritaiko įgytas žinias ir gamina skanumynus iš paprastų sodo ir daržo gėrybių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

2012-10-13 20:32, atnaujinta 2018-03-16 03:19

Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) Sodininkystės ir daržininkystės katedros vedėja A. Žebrauskienė gali valandų valandas pasakoti, kaip užsiauginti daug priežiūros nereikalaujančias, tačiau labai vertingas, mūsų senolių mėgtas daržoves ir vaisius, už kuriuos parduotuvėse mokame nemažus pinigus.

Kurdama netikėtus sodo ir daržo gėrybių derinius ji gamina gardžius ir sveikus saldėsius bei mėgaujasi cikorijų kava.

Derlius subręsta spalį

Tiesdama puodelį kvapnaus kavą primenančio gėrimo A. Žebrauskienė klausė, ką žinome apie cikoriją. Teko pripažinti, kad apie kavos pakaitalą yra tekę šiek tiek girdėti ir net nepigiai pirkti sveiko maisto parduotuvėje.

„Tačiau cikorijų, taisyklingai vadinamų trūkažolėmis, galima užsiauginti ir iš jų pačiam pasigaminti miltelius“, – tvirtino moteris.

Trūkažolės yra į runkelį panašios daržovės. Šakniavaisiai auginami panašiai kaip morkos. Sėklos į priemolio žemę sėjamos balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. Kai išdygsta, išretinamos ir auginamos iki spalio vidurio.

Slopina rudeninę depresiją

Nukastas trūkažoles reikia susmulkinti ir išdžiovinti. Šakniavaisius galima sumalti arba paruošti drožles.

Iš jų galima gaminti karštą gėrimą ar gardinti saldžius patiekalus.

„Toks kavos pakaitalas turi daug įvairių vertingų medžiagų, ypač naudingas sergantiems cukriniu diabetu, hipertonija, neurastenija, depresija, kankinant nemigai, migrenai ar tiesiog norintiems gyventi sveikiau“, – pasakojo mokslininkė.

Uogose – vitaminų bomba

Labiausiai A. Žebrauskienei patinka kurti netikėtus derinius iš mūsų sodo ir daržo gėrybių.

Mokslininkė labai vertina į sodus vėl grįžtantį vijoklinį augalą aktinidiją, kurio vaisiai vadinami mažaisiais kiviais. Vasaros pabaigoje subręstančiose uogose yra nepaprastai daug C vitamino ir kitų naudingų medžiagų.

Žavisi mokslininkė ir moliūgo, kuriame gausu įvairių vitaminų, savybėmis. Be to, moliūgai yra nekaloringi – 100 gramų tėra 25 kilokalorijos. Ši daržovė tinka norintiems išsivalyti organizmą, atsikratyti kelių kilogramų.

Naudoja natūralų tirštiklį

Iš visų sodo ir daržo gėrybių A.Žebrauskienė verda saldainius. Gamindama natūralius, sveikus gardėsius mokslininkė deda ir pektino. Taip iš augalų išgaunama medžiaga, sutirštinanti uogienes, tyres.

Mokslininkai mano, kad natūralus organinis junginys mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir net gali sumažinti riziką susirgti vėžiu. Pektino galima įsigyti parduotuvėse.

Sudaryti natūralių saldainių receptus A.Žebrauskienei padėjo ASU Sodininkystės ir daržininkystės katedros lektorė Vitalija Jurevičienė.

Saldainiai su aktinidijomis

Saldainiams reikės 2 kg antaninių obuolių (jeigu obuoliai kitokios veislės, reikėtų įdėti truputį citrinos rūgšties), 1 l troškintos moliūgų tyrės, 200 g troškintos aktinidijų tyrės, 25 g pektino (jeigu gaminama ne iš antaninių obuolių), 0,5 kg cukraus.

Obuoliai supjaustomi skiltelėmis, ant jų užberiamas cukrus ir paliekama stovėti per naktį. Išsiskyrusios sultys nupilamos ir užvirinamos. Į jas vėl suberiamos obuolių skiltelės ir masė verdama tol, kol obuoliai ištyžta.

Tada į ją sukrečiama moliūgų tyrė, po 10 min. aktinidijų tyrė. Masė pavirinama dar 5 min. Į mišinį pilamas ištirpintas pektinas ir kaitinama, kol užvirs.

Tyrė supilama į formas ir džiovinama orkaitėje. Norimomis figūromis supjaustytus saldainius galima apvolioti cikorijų miltuose.

Moliūgai su džiovintais obuoliais

Saldainiams reikės 1 kg moliūgo, 3 citrinų sulčių, 100 g džiovintų obuolių, 750 g cukraus, 500 ml vandens, 56 g pektino.

Iš cukraus, vandens ir moliūgo verdamas sirupas, kol moliūgas visiškai suminkštėja. Tada moliūgas sutrinamas iki tyrės konsistencijos.

Į paruoštą tyrelę pilama citrinų sulčių, dedama trintos citrinos žievelės ir verdama 30 minučių. Tada supilami džiovinti obuoliai ir vandenyje ištirpintas pektinas. Verdama 15 minučių.

Gauta masė supilama ant maistinio popieriaus ir tolygiai paskirstoma 1 cm storiu. Džiovinama 40 laipsnių temperatūroje 48 val. Išdžiovintas produktas supjaustomas kvadratėliais.

Morkos su aktinidijomis

Patiekalui reikės 1 kg morkų, 220 ml vandens, 440 g cukraus, 2 citrinų sulčių.

Nuplautos ir nuskustos morkos sutarkuojamos, sumaišomos su vandeniu ir cukrumi. Masė verdama 15 minučių, tada pilamos citrinų sultys ir įberiama tarkuota citrinos žievelė. Verdama 1 val.

Tada suberiamos aktinidijos ir dar 30 min. paverdama.

Gauta masė pilama ant maistinio popieriaus ir tolygiai paskirstoma 1 cm storiu. Džiovinama 40 laipsnių temperatūroje 48 val. Išdžiovintas produktas supjaustomas kvadratėliais. Galima apvolioti cikorijos miltuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.