Įdomiausi Seimo rinkimų skaičiai

Kuris rinkimuose dalyvavęs politikas gavo daugiausia balsų, o kuris – mažiausiai? Kuriuos kandidatus rinkėjai reitinguodami smarkiausiai pamėtėjo į viršų, o kuriuos negailestingiausiai bloškė žemyn? „Lietuvos rytas” pateikia įdomiausius Seimo rinkimų skaičius.

Darbo partijos vadovas V. Uspaskichas su bendražyge L. Graužiniene šventė 1-ąją vietą 1-ajame ture.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Darbo partijos vadovas V. Uspaskichas su bendražyge L. Graužiniene šventė 1-ąją vietą 1-ajame ture.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2012, 8:56 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:16 AM

1. Tokią vietą daugiamandatėje apygardoje užėmė Darbo partija, gavusi apie 20 proc. balsų ir 17 Seimo nario mandatų.

Rusijoje gimusio verslininko Viktoro Uspaskicho įkurta Darbo partija rinkimus laimėjo antrą kartą. 2004 metais „darbiečiai” gavo 28,4 proc. balsų ir 39 mandatus.

2. Po tiek Darbo partijos kandidatų dalyvaus antrajame rinkimų rate Vilniaus ir Kauno miestų vienmandatėse apygardose.

Nors ši partija laimėjo rinkimus daugiamandatėje apygardoje, didžiausių miestų vienmandatėse už jos kandidatus buvo balsuojama vangiai.

3. Tiek Seimo narių per pirmąjį ratą buvo išrinkti vienmandatėse apygardose.

Kėdainių apygardos rinkėjų pasitikėjimą gavo Virginija Baltraitienė (Darbo partija), Vilkaviškio – Algirdas Butkevičius (Lietuvos socialdemokratų partija), Vilniaus-Šalčininkų – Leonardas Talmontas (Lietuvos lenkų rinkimų akcija).

4. Tokioje vietoje Nacionalinio susivienijimo „Už Lietuvą Lietuvoje” sąraše buvo įrašytas Gintaras Songaila. Tačiau po reitingavimo jis pakilo į pirmąją vietą.

„Už Lietuvą Lietuvoje” buvo vienintelė politinė organizacija, kurios rinkėjai daugiausia pirmumo balsų skyrė ne sąrašo pirmajam numeriui.

„Už Lietuvą Lietuvoje” pirmoji įrašyta Birutė Valionytė balsavusiųjų valia nusmuko į trečiąją vietą.

5. Tiek kartų iš eilės vienmandatėje apygardoje rinkimus laimėjo A. Butkevičius. Per šiuos rinkimus jis gavo 66,03 proc. Vilkaviškio apygardos rinkėjų balsų.

Skaičiuojant procentais, socialdemokratų lyderiu pasitikėjo didžiausia rinkėjų dalis iš visų Lietuvos vienmandačių apygardų.

6. Tiek vietų Seime pagal daugiamandatės apygardos rezultatus prarado Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD).

2008 metais rinkimus laimėję konservatoriai gavo 19,7 proc. balsų ir 18 mandatų, šiais metais jiems atiteko 14,9 proc. balsų ir 13 vietų Seime.

7. Tiek partijų laimėjo vietų Seime daugiamandatėje apygardoje.

Prieš ketverius metus 5 proc. barjerą taip pat peržengė 7 partijos, tačiau laimėtojų sąrašas pasikeitė. 2008 metais į Seimą patekusias Tautos prisikėlimo partiją bei Liberalų ir centro sąjungą šiais metais pakeis „Drąsos kelias” ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

8. Tiek balsų vienmandatėje Dainavos apygardoje skyrė dvi pirmąsias vietas užėmusius kandidatus.

Už TS-LKD narį Kazimierą Kuzminską balsavo 2874 (16,94 proc.), už „Drąsos kelio” iškeltą Saulių Stomą – 2866 (16,89 proc.) rinkėjų.

9. Tiek konservatorių pateko į antrąjį rinkimų ratą Vilniaus mieste esančiose vienmandatėse apygardose.

Šalies sostinė yra suskirstyta į 10 apygardų, o be TS-LKD kandidatų rinkimai vyks tik Naujojoje Vilnioje. Kaune konservatoriai į antrąjį ratą pateko visose 8 apygardose.

11. Beveik tiek procentų (10,92) negaliojančių biuletenių rasta per balsavimą Aleksoto-Vilijampolės vienmandatėje apygardoje Kaune.

Tai didžiausias skaičius šalyje. Sugadintų biuletenių vidurkis vienmandatėse apygardose buvo 5,71 proc., daugiamandatėje – 4,26 proc.

12. Tiek ikiteisminių tyrimų pradėta dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per išankstinį balsavimą ir rinkimų dieną.

Policija gavo 261 pranešimą apie galimus pažeidimus. Tai yra daugiau nei per 2011 metų savivaldybių rinkimus, per kuriuos policija gavo 181 pranešimą ir buvo pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai.

18. Tokią vietą daugiamandatėje apygardoje užėmė verslininko Vladimiro Romanovo įkurta Lietuvos žmonių partija.

Ji gavo mažiausiai balsų tarp visų rinkimuose dalyvavusių politinių organizacijų.

Už Žmonių partiją balsavo šiek tiek daugiau nei 3 tūkstančiai rinkėjų (0,25 proc.)

22. Tokioje vietoje po reitingavimo Darbo partijos sąraše atsidūrė buvęs irkluotojas Jonas Pinskus, o Sąjungos TAIP sąraše – buvęs krepšininkas Darius Maskoliūnas. Rinkimų sąrašuose ir vienas, ir kitas buvo 140-ojoje vietoje.

Rinkėjai taip pat smarkiai pakėlė Nacionalinio susivienijimo „Už Lietuvą Lietuvoje” atstovą Marių Kundrotą (iš 136-osios į 18-ąją) bei dar vieną Sąjungos TAIP kandidatą Židrūną Garšvą (iš 141-osios į 24-ąją).

24. Per tiek valandų Vyriausioji rinkimų komisija nesugebėjo suskaičiuoti visų rezultatų.

29. Tiek balsų Jonavos apygardoje gavo Respublikonų partijos narė Rūta Zienienė. Tai mažiausias surinktas skaičius tarp visų vienmandatėse apygardose iškeltų kandidatų.

31. Tiek pozicijų socialdemokratų sąraše dėl reitingavimo pakilo Rimantė Šalaševičiūtė.

Partija ją įrašė 47-ąją, rinkėjų valia R. Šalaševičiūtė tapo 16-oji. Tai didžiausias šuolis visų partijų sąrašuose tarp daugiamandatėje apygardoje į Seimą išrinktų kandidatų.

36. Tiek Darbo partijos kandidatų pateko į antrąjį rinkimų ratą vienmandatėse apygardose.

Ši partija spalio pabaigoje turės daugiausia galimybių padidinti savo frakciją Seime. Antrajame rate dalyvaus 35 konservatorių ir 27 socialdemokratų kandidatai.

43. Beveik toks rinkėjų aktyvumo nuošimtis (42,66) buvo Marių apygardoje Klaipėdoje. Joje balsuoti atėjo mažiausia šią teisę turinčių Lietuvos piliečių dalis.

46. Tiek dabartinio Seimo narių jau užsitikrino vietą naujajame parlamente.

64. Beveik tiek procentų (63,68) rinkėjų balsavo Raseinių apygardoje. Joje gyvenantys žmonės per rinkimus buvo aktyviausi.

68. Tiek vienmandačių apygardų spalio 28 dieną vyks Seimo rinkimų antrasis turas.

1927. Iš tiek kandidatų Lietuvos piliečiai galėjo rinkti Seimo narius.

Vienmandatėse apygardose buvo iškelti 978 kandidatai, daugiamandatėje – 1872. Dauguma jų kandidatavo ir vienmandatėje, ir daugiamandatėje apygardoje politinių partijų sąrašuose.

15 160. Tiek rinkėjų Vilniaus-Šalčininkų apygardoje balsavo už L. Talmontą. Tai didžiausias vieno kandidato gautas balsų skaičius vienmandatėse apygardose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.