Lietuvos gynybos biudžetą siūloma didinti 50 mln. litų (papildyta)

Asignavimus Krašto apsaugos

NATO šalys yra įsipareigojusios siekti, kad išlaidos gynybai sudarytų 2 proc. BVP.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
NATO šalys yra įsipareigojusios siekti, kad išlaidos gynybai sudarytų 2 proc. BVP.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-16 22:17, atnaujinta 2018-03-16 01:40

Pagal šį dokumentą, gynybos biudžetas turėtų didėti iki 923,9 mln litų. 2012 metai asignavimai siekia 870,2 mln. litų ir sudaro 0,79 proc. bendrojo vidaus produkto.

Tačiau net ir padidinus gynybos biudžetą 50 mln. litų, jo dalis, palyginti su BVP, liktų labai panaši, nes kitąmet prognozuojama, kad augs ir bendrasis vidaus produktas.

NATO šalys yra įsipareigojusios siekti, kad išlaidos gynybai sudarytų 2 proc. BVP.

„Siekiant, kad finansavimas krašto apsaugai bent jau nemažėtų. Kadangi jei krašto apsaugai skirtume tiek, kiek šiemet, tai didėjant BVP, akivaizdu, kad procentas mažėtų, tuo metu partijos yra susitarusios procentą didinti. Finansų ministerijos siūlymas buvo pateikti tokį projektą, kuris bent jau leidžia išlaikyti nuo mažėjimo, o galimybės didinti šitai sričiai, pagal trimečius biudžeto rodiklius, akivaizdžiai bus didesni 2014 ir 2015 metais“, - antradienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Kitų metų biudžeto projektą parengė kadenciją baigianti Andriaus Kubiliaus centro dešiniųjų Vyriausybė. Naujoji valdžia prieš priimdama biudžetą jį galės keisti. Šiuo metu derybas dėl naujos valdančiosios koalicijos yra pradėjusios opozicijos partijos - Darbo partija, socialdemokratai bei „Tvarka ir teisingumas“.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius komentuodamas tokius biudžeto planus sakė, kad krašto apsauga nėra viena svarbiausių prioritetinių krypčių ir pridūrė, kad finansavimą jai būtų galima „vos vos“ didinti, jei didėtų finansavimas ir kitoms sritims.

„Kai mes buvo susitikę su tuometine Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados vadove, su NATO atstovais, mes esame pasakę - jeigu ir didinti, nebent po truputį. Pirmiausia bus atsižvelgiama į esamą ekonominę, socialinę, finansinę situaciją. Tai nėra viena iš svarbiausių prioritetinių krypčių. Jei asignavimai bendrai didėja, tai vos vos, truputį galima ir krašto apsaugai padidinti“, - teigė A.Butkevičius.

„Jeigu išlieka tas pats lygis nuo BVP, tai, manau, protingas sprendimas“, - pridūrė socialdemokratų vadovas.

Šių metų gegužę NATO viršūnių susitikimo Čikagoje išvakarėse 11 partijų pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigojo „kasmet tolygiai didinti krašto apsaugos sistemai skiriamas lėšas, ilgainiui siekti, kad krašto apsaugos sistemos plėtrai užtikrinti būtų skirta 2 proc. šalies BVP“. Konkretus terminas susitarime nenurodomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.