Panevėžiečių šiaudų skulptūromis susidomėjo net korėjiečiai

Keliolika kilometrų nuo Panevėžio esančio Naujamiesčio gyventojus tikriausiai pats miestelio pavadinimas įpareigoja nuolat ieškoti vis ko nors naujo. Ir jie tai sėkmingai daro. Pavyzdžiui, jau septintus metus rudenį kuria šiaudines skulptūras, kurias prieš pat Vėlines sudegina, surengdami įspūdingą reginį vis didėjantiems būriams žiūrovų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 16, 2012, 8:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:44 AM

Ši neįprasta atrakcija žmonėms tokia įdomi, kad pernai Naujamiestyje surengtą ugnies ir muzikos misteriją stebėjo apie 2 tūkst. žmonių, o šiemet sukurtų šiaudinių skulptūrų filmuoti atvažiuoja net Pietų Korėjos televizijos filmavimo grupė.

Šiemet skulptūroms naujamiestiesčiai pasirinko muzikos temą „Muzikiniai vakarai“, todėl miestelio pakraštyje išdygo iš šiaudų bei šieno nupinti įvairūs didžiuliai muzikos instrumentai – nuo ažūriniais raštais papuošto fortepijono iki balalaikos ar dūdmaišio.

Be dvylikos muzikos instrumentų, maždaug mėnesį laisvalaikiu triūsę žmonės sukūrė ir grakščią tvorą bei vartus, papuoštus smuiko raktais bei natomis ir rotondą, kurioje sėdint galima klausyti nuo taip pat šiaudinės scenos sklindančios muzikos.

Viena šio projekto sumanytoja, Naujamiesčio kultūros centro Dailės galerijos vadovė Vigita Dumbrienė apgailestauja, kad gamta šiemet šiaudinių skulptūrų kūrėjų nelepino. Pinti skulptūras teko itin vėsiomis dienomis, o ir sumanytiems šiemet čia rengti muzikos vakarams oras kliuvo ne itin malonus. Negana to, dar ir užpraėjusią savaitę per visą Lietuvą praūžęs viesulas Naujamiestyje „pamuzikavo“ – išvartė visas jau pastatytas šiaudines skulptūras.

Laimei, šiaudinės skulptūros nebuvo suniokotos nepataisomai, tik kai kurioms prireikė nedidelio remonto. V. Dumbrienė ypač džiaugėsi, kad galingo vėjo nuversta pati didžiausia šiųmetė skulptūra, daugiau nei nei 5 metrų aukščio kontrabosas, išliko sveika. Pastarajai sukurti buvo sunaudoti du rulonai (t.y. maždaug 1 tona) šiaudų.

Iš viso skulptūroms pynėjai šiemet sunaudojo maždaug 5 tonas šiaudų ir 1,5 tonos šieno. Jų, kaip ir ankstesniais metais, nemokamai parūpino vietos ūkininkai Ragažinskai. Skulptūrų karkasams buvo naudojamos lazdyno kartys, o virvės pynimui buvo sunaudota maždaug 6 kilometrai.

Šiaudines skulptūras kūrė vietos darželinukai su auklėtojomis, moksleiviai, kaimo bendruomenė, kultūros centro darbuotojai. Naujamiestiečiai džiaugiasi, kad žmonės nuolat užsuka pasižiūrėti jų kurtų skulptūrų. Fotosesijas mielai čia surengia ir vestuvininkai.

V. Dumbrienė neseniai sulaukė malonios žinios – šią savaitę nufilmuoti siužeto apie kaimo žmonių kuriamas, o po iškilmingai sudeginamas šiaudines skulptūras atvyksta Pietų Korėjos televizijos filmavimo grupė.

Šiemet ugnies ir muzikos misterija, per kurią visos šiaudinės grožybės virs pelenais, bus surengta spalio 27 dienos vakare, jau sutemus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.