Daugiabutyje nebeliko 18 kačių, bet šiurpina žiurkės ir kaimynė

Peteliškių gatvės daugiabučio gyventojai dar prisimena, kai atliekas tempianti kaimynė augino 18 kačių. Tada bent pelių namuose nebuvo. Bet moteris keturkojų atsisakė, o įprotis kuistis konteineriuose liko. Todėl dabar butus užpuolė graužikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

2012-10-20 13:56, atnaujinta 2018-03-15 23:40

„Senutė kaupia įvairias atliekas, jos butas užverstas daiktais. Tai pro langus matyti net iš kiemo. Šis butas neabejotinai yra ligų ir parazitų židinys”, – skundėsi dėl nevalyvos kaimynės kenčiantys gyventojai.

Bet blogiausia, kad rudenį penkių aukštų namą apipuolė pelės ir žiurkės. Graužikai laipioja net išorinėmis pastato sienomis.

O šiukšles iš konteinerių tempianti pensininkė niekam neatidaro durų.

Durų neatveria net globėjai

Pravėrusi duris 83 metų Regina Petrauskaitė kojomis pro plyšį praspardo šiukšles ir ropščiasi į vidų. Ten ji ir miega, nes patekti į kambarį per atliekų kalnus neįmanoma.

Tai ne kartą matė kaimynai.

Kasdien jie pensininkę pastebi keliaujančią namo su maišais rankose. R. Petrauskaitė kiekvieną dieną patikrina konteinerius prie prekybos centro „Maxima” Olandų gatvėje, šiukšliadėžes.

Viską, kas jai atrodo vertinga, ji tempia į butą.

Todėl kaimynai kaltina R. Petrauskaitę, kad jų namą apipuolė graužikai. Bet sutramdyti pensininkę jie prarado viltį. Mat įprotį rinkti šiukšles ji turi dar nuo sovietmečio.

R. Petrauskaitė į šiukšlių kalnais užverstą butą neįsileidžia net savo globėjos Janinos. Kartą kaimynė Irena Baratinska pasisiūlė padėti moteriai.

Tačiau R. Petrauskaitė, išgirdusi siūlymą panešti jos maišus, prigrasino daugiau niekada taip nekalbėti. Ji net savo nešulių niekam nepatiki.

R. Petrauskaitė šiukšles namo tempė net kai užlėkęs automobilis jai sulaužė koją.

Rūsyje sugraužė laikraščius

„Pelių ir žiurkių namuose niekada nebuvo. O šiemet atsirado. Auginame katiną, bet jis pelių negaudo. Turbūt neįprato nuo mažens”, – skundėsi viena Peteliškių gatvės gyventoja.

Anot kitos R.Petrauskaitės kaimynės, gerai, jei graužikai šmirinėtų tik rūsyje, kur moteris taip pat prikrovusi iš konteinerių surinktų drabužių, dėžių.

Rūsyje žiurkės skutais sukapojo visus sukrautus laikraščius. Nerasdami daugiau maisto graužikai veržiasi į butus.

Moteris nusipirko graužikų nuodų, bet iš to mažai naudos.

Pelės ir žiurkės veisiasi R. Petrauskaitės bute, o paskui keliauja pas kaimynus.

Kadaise buvo švari moteris

Kaimynai R. Petrauskaitę pažįsta jau kelis dešimtmečius. Viename medicinos darbuotojams skirtame name su šia moterimi jie gyveno Kanklių gatvėje. Kai jį nugriovė ir vilniečiai gavo butus Peteliškių gatvėje, visi kartu persikėlė ten.

„Atsimenu, kai tekėjau, ji grindis plaudavo užsimovusi pirštines. Buvo tikra švaruolė, mokėjo groti akordeonu, gitara”, – prisiminė viena Peteliškių gatvės gyventoja.

Tai buvo seniai. Pašnekovė įtarė, kad prieš 28 metus R. Petrauskaitei apsilankius jos namuose butą užpuolė tarakonai.

Kaimynai prisiminė, kad tada, kai R.Petrauskaitė dar gyveno su motina ir augino daugybę kačių, bute būdavo pilna keturkojų išmatų. Sovietmečiu tvarkdariai iš jos buto išvežė du sunkvežimius šiukšlių.

Priverstinai sutvarkyti jo dabar nepavyksta, nes pensininkė tapo labai įtari.

„Regina buvo medikė, jos namuose lankydavosi profesoriai. O dabar žiurkės jos viešnios”, – lingavo galva A. Baratinska.   Abejonių kelia moters psichika

Kad namuose kaupiančius šiukšles nevalas nubausti nėra paprasta, liudija jau beveik metus po teismus keliaujanti A. K. administracinė byla.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai Šaltkalvių gatvės gyventojai protokolą surašė praėjusių metų spalio 18-ąją. Tačiau Vilniaus 1-asis apylinkės teismas lapkritį bylą grąžino savivaldybei trūkumams pašalinti.

Teismas konstatavo, kad A. K. elgesys bylos nagrinėjimo metu kelia abejonių dėl jos psichikos būklės. Be to, moteris teismo metu pareiškė, kad jai skirta antra invalidumo grupė, bet byloje apie tai nebuvo duomenų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas tokį nutarimą panaikino ir bylą perdavė Vilniaus 1-ajam apylinkės teismui nagrinėti iš naujo.

Administracinis teismas nusprendė, kad išsiaiškinti visus klausimus dėl A. K. sveikatos būklės yra galimybė ir negrąžinant bylos administracinio teisės pažeidimo protokolą surašiusiai savivaldybei, išsikviečiant į posėdį specialistus ar ekspertus, išsireikalaujant reikiamus dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.