Po įrašo paviešinimo - žvilgsniai į buvusį I. Degutienės patarėją (dar papildyta)

Liberalų sąjūdžio lyderis ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis spėja, kad Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pasisakymus galėjo įrašyti buvęs parlamento vadovės patarėjas Dalius Stancikas. „To teigti negaliu, tačiau loginė grandinė dėliojasi būtent taip“, - portalui lrytas.lt sakė E. Masiulis. Pats visuomenininkas D. Stancikas tikino, kad slaptąjį garso įrašą padarė ne jis, o E. Masiulį pavadino niekšu. Pokalbyje su I. Degutiene dalyvavę asmenys neatskleidžia, kuris iš jų įjungė diktofoną - mėto pėdas.

Praėjusią savaitę internete buvo paviešintas garso įrašas, kuriame girdimas Seimo pirmininkės I. Degutienės kritiškas pasisakymas prezidentės D. Grybauskaitės atžvilgiu.<br>J. Stacevičius
Praėjusią savaitę internete buvo paviešintas garso įrašas, kuriame girdimas Seimo pirmininkės I. Degutienės kritiškas pasisakymas prezidentės D. Grybauskaitės atžvilgiu.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Oct 22, 2012, 6:53 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:46 PM

Vienas iš portalo ekspertai.eu vadovų A. Nakas tikina, kad panašių įrašų turi ne vieną ir net ne 20, o kur kas daugiau. Tačiau jis priduria, kad dažniausiai padaryti įrašai nenaudojami.

Praėjusią savaitę internete buvo paviešintas garso įrašas, kuriame girdimas Seimo pirmininkės I. Degutienės kritiškas pasisakymas prezidentės Dalios Grybauskaitės atžvilgiu. Portalo lrytas.lt žiniomis, įrašas buvo padarytas dar pavasarį.

Buvusio Seimo pirmininkės patarėjo D. Stanciko žmona Aurelija Stancikienė priklauso partijai „Drąsos kelias“, kurios vedlė Neringa Venckienė sekmadienį Naujamiesčio rinkiminėje apygardoje susigrums su I. Degutiene. Be to, iš parlamento vadovės patarėjo pareigų D. Stancikas pasitraukė dėl įvykių Garliavoje. Beveik tuo pačiu metu konservatorių partiją paliko ir A. Stancikienė.

„Aš manau, kad tai akivaizdžiai yra juodosios technologijos. Įrašas paviešintas prieš pat Seimo rinkimų antrąjį turą. Tai yra negarbingas ir purvinas žaidimas“, - kalbėjo liberalų lyderis.

E. Masiulis mano, kad situacija nepakenks nei konservatorių partijos, nei pačios Seimo pirmininkės rezultatams rinkimų antrajame ture. „Manau, kad Naujamiesčio rinkiminėje apygardoje rinkėjai jau nusprendė, už ką balsuos. Vieni palaiko I. Degutienę, kiti N. Venckienę. Nemanau, kad tokiais būdais galima pakeisti rinkėjų apsisprendimą“, - kalbėjo liberalas E. Masiulis.

Anot politiko, I. Degutienės žodžiai nėra oficiali Seimo pirmininkės nuomonė. „Tai buvo pasakyta per privatų pokalbį. Net gūdžiu sovietmečiu žmonės privačioje aplinkoje galėjo pasakyti, ką galvoja. Tokią teisę turi ir Lietuvos Respublikos piliečiai“, - sakė E. Masiulis.

D. Stancikas: „Aš manau, kad E. Masiulis yra niekšas“

Perskaitęs apie liberalo E. Masiulio pasisakymą, buvęs Seimo pirmininkės patarėjas D. Stancikas reagavo emocingai: „Tai yra skandalinga! Šitas niekuo nepagrįstas E. Masiulio pasisakymas yra tikrosios juodosios technologijos.“

Jis tikino, kad įrašo autorius yra ne jis. Visuomenininkas sakė, kad niekada nėra padaręs jokio slapto įrašo ir tuo metu net neturėjo diktofono.

„E. Masiulis jums sakė, kad mano (pabrėžė pastarąjį žodį. - Red.), jog įrašą padariau aš. Tai aš manau, kad jis yra niekšas. Niekšas. Jeigu jis būtų pasakęs kitaip, tai aš būčiau padavęs jį į teismą. Dabar jis pasakė savo nuomonę, kuri nėra niekuo pagrįsta“, - kalbėjo D. Stancikas.

Visuomenininko žmona ir partijos „Drąsos kelias“ kandidatė į Seimą A. Stancikienė portalui lrytas.lt sakė: „Mano vyras yra garbingas žmogus, jis yra žodžio žmogus ir niekada tokių dalykų nėra daręs. Jis ir iš Seimo pirmininkės aplinkos pasitraukė matydamas, kokie baisūs dalykai darosi Garliavoje. Tai yra visiška nesąmonė ir netiesa.“

A. Nakas tikina, kad įrašą padarė ne D. Stancikas

Įrašą paviešinęs portalas ekspertai.eu tiksliai neįvardijo, kas padarė garso įrašą. Tačiau portalo koordinatorius ir visuomenininkas Audrius Nakas, paklaustas, ar įrašą padarė D. Stancikas, atsakė: „Jūs ką, juokaujate? Kuo čia dėtas D. Stancikas? Jis nepriklauso ekspertai.eu. Įrašą padarėme mes. Mes viešiname tik savo įrašus. Jeigu vieną ar kitą įrašą padaro kas nors kitas, tai mes konkrečiai nurodome kas.“

A. Nakas net kelis kartus paklaustas neįvardijo konkretaus asmens, kuris padarė įrašą.

„Mes įrašinėjame visus pokalbius su valstybės institucijų atstovais. Taip darome tik dėl vienos priežasties – tam, kad neiškraipytume jų žodžių“, - portalui lrytas.lt sakė A. Nakas.

Svarbu, kad įrašas paskelbtas per rinkimus

Kitų Seimo rinkimuose dalyvaujančių politinių partijų lyderiai situaciją vertino atsargiai.

„Vertinimai dvejopi. Viena, jeigu tokie dalykai būtų pasakyti neoficialioje aplinkoje, atsipalaidavus. Žmogus turi teisę reikšti savo nuomonę.

Visai kas kita, jeigu tai buvo pasakyta oficialiame ar pusiau oficialiame susitikime. Kaip suprantu, taip ir buvo – tie žodžiai buvo pasakyti Seimo pirmininkės kabinete, per susitikimą su visuomeninių organizacijų atstovais. Tokiu atveju vertinimas būtų blogas. Negalima vieniems oficialiai sakyti viena, o kitiems - priešingai“, - portalui lrytas.lt sakė vienas iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderių Valentinas Mazuronis. Jis sakė, kad internete perklausė visą įrašą.

Politikas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad garso įrašas buvo paskelbtas per Seimo rinkimus. „Tai irgi kelia rimtų klausimų“, - kalbėjo V. Mazuronis.

Situaciją komentuoti turėtų pati I. Degutienė

Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius sakė, kad girdėjo ne visą garso įrašą – tik tiek, kiek buvo transliuojama per televizijas ir skelbta naujienų portaluose.

„Manau, kad tai yra jos nuomonė. Tai ir vertinu kaip nuomonę. Aišku, gal kai kur spalvos ir buvo sutirštintos“, - sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratų vadovas neabejoja, kad garso įraše girdimas balsas yra Seimo pirmininkės I. Degutienės: „Galbūt reikėtų įsigilinti į žodžių tarimą ir kalbėjimo stilių, tačiau aš manau, kad tai tikrai I. Degutienės balsas. Ji pati turėtų pakomentuoti situaciją, išplatinusi viešą kreipimąsi.“

A. Kubilius įrašą vadina juodosiomis technologijomis

Premjeras Andrius Kubilius atsisako komentuoti I. Degutienės pokalbio su visuomenininkais ištrauką. Jo teigimu, tai yra juodosios technologijos.

„Aš tikrai nekomentuoju tariamų pokalbių , aš tai traktuoju kaip purvinas juodąsias technologijas. Tariami įrašai yra skelbiami internetinėje svetainėje ekspertai.eu. Noriu priminti, kad vienas iš šio puslapio vadovų yra taip pat ir partijos „Drąsos kelias“ vienas iš kandidatų.

Tokias juodąsias technologijas naudoja partijos, kurios, matyt, nemano, kad tai kaip nors prieštarautų Lietuvos europietiškos demokratijos tradicijoms“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.