Darbo partijos kandidatui pateikti įtarimai kalinių balsų pirkimo byloje

Kriminalinės policijos biuras

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 23, 2012, 8:04 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:07 PM

Tai BNS patvirtino bylą kuruojantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Dūda.

V. Ždanovičiaus narystė Darbo partijoje tarybos sprendimu yra sustabdyta nuo penktadienio. Tą pačią dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn šį Darbo partijos kandidatą į Seimo narius. Partija skelbė, kad pasitvirtinus teisėsaugos įtarimams, V. Ždanovičius gali būti pašalintas iš partijos.

Baudžiamojo kodekso 172 straipsnis numato, kad už trukdymą pasinaudoti rinkimų teise baudžiama viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Įtarimai šioje byloje pateikti ir daugiau asmenų - tarp jų - Igoriui Sologubui, Vladislavui Gaidžiui. Išvardyti daugiau įtariamųjų prokuroras atsisakė. Jis patvirtino, kad I. Sologubas ir V. Gaidis anksčiau buvo teisti.

Lankydamasis VRK posėdyje prokuroras M. Dūda teigė, spalio 11 dieną Lietuvos kriminalinės policijos biure pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti laisvės atėmimo bausmę. Siekiant nustatyti bausmę vengiančiojo atlikti buvimo vietą, atlikta krata automobilyje, per kurią paimtos dvi USB atmintinės. Jose rasti keturi filmuoti vaizdo įrašai su asmenų pokalbiais, kuriuose asmenys kalba apie balsų pirkimą laisvės atėmimo vietose.

Remiantis tuo spalio 12 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

„Mažiausiai viename iš tokių pokalbių dalyvauja ir Darbo partijos narys V. Ždanovič“, - VRK posėdyje tvirtino M. Dūda.

Anot jo, įrašai dėl balsų pirkimo daryti įvairiose vietose, taip pat ir Darbo partijos būstinėje.

„Ikiteisminio tyrimo surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Igoris Sologubas, Vladislavas Gaidis ir Ruslanas Orlovas, veikdami bendrininkų grupėje šių metų rugsėjo-spalio mėnesiais susitikdami įvairiose Vilniaus vietose, taip pat ir Darbo partijos būstinėje Gedimino prospekte 10, gavo iš Lilijos Davidovič, Eugenijaus Maciulevičiaus ir Viačeslavo Ždanovičiaus bei kitų per ikiteisminį tyrimą nenustatytų asmenų nurodymą daryti įtaką asmenims, atliekantiems bausmes įkalinimo įstaigose, per Seimo rinkimus balsuoti už Darbo partiją daugiamandatėje apygardoje, taip pat reitinguoti (tai yra suteikti pirmumo balsus) sąraše esančius Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Sergejų Ursul, Vytautą Gricių ir Viačeslavą Ždanovičių, bei nenustatytą sumą šiems asmenims papirkti“, - VRK posėdyje sakė M. Dūda.

Anot jo, kaliniams buvo paruoštas ir perduotas politinės agitacijos lankstinukas, kuriame nurodyti minėti kandidatai ir jų numeriai rinkimų sąraše.

V. Ždanovičius Darbo partijos sąraše buvo įrašytas 118-uoju numeriu, per rinkimus po reitingavimo jis pakilo į 48 vietą.

Prokuroras teigė, kad pareigūnai yra užfiksavę minėtų asmenų kontaktus su pataisos namuose esančiais asmenimis, buvo pervesti pinigai į kalinių sąskaitas.

Naujienų portalas delfi.lt pirmadienį paskelbė slapta darytus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotos galimos derybos dėl įkalinimo įstaigose laisvės atėmimo bausmes atliekančių asmenų balsavimo už Darbo partiją. Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip tariamasi dėl kalinių paramos „darbiečiams“ Vilniaus miesto vicemerui Jonui Pinskui ir jo žmonai Živilei. Kalbama apie konkrečias sumas, dėliojami balsavimo instrukcijų kaliniams mechanizmai.

Įrašuose - nurodymai, už ką kaliniai turėtų balsuoti, o už ką - ne, bei paaiškinimai, kaip įkalintiesiems bus atlyginta už jų balsus. Kaip kalinių motyvavimo priemonę, balsų „pardavėjas“ nurodo, pavyzdžiui, tai, kad balsavimo dieną dalis nuteistųjų paprasčiausiai nebus mušami.

Laisvės atėmimo vietose nuolat laikoma per 9 tūkst. asmenų - suimtųjų ir nuteistųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.