Susitikime Briuselyje - svarbus vaidmuo A. Ažubaliui

Nors iki Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžios liko daugiau nei pusmetis, penktadienio popietę Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis visos ES vardu kalbėjosi su Karibų jūros regiono valstybių atstovais.

Lietuvos užsienio reikalų ministras A. Ažubalis visos ES vardu kalbėjosi su Karibų jūros regiono valstybių atstovais.<br>G. Pečiulytė
Lietuvos užsienio reikalų ministras A. Ažubalis visos ES vardu kalbėjosi su Karibų jūros regiono valstybių atstovais.<br>G. Pečiulytė
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 26, 2012, 10:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:25 PM

Įprastai užsienio politikos klausimais Europos Sąjungai atstovauja aukštoji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai baronienė Catherine Ashton. Tačiau dėl įtemptos darbotvarkės jai negalint dalyvauti susitikime, pirmininkauti jame prašoma kurios nors šalies narės. Dažniausiai ši pareiga tenka pirmininkaujančiai ar šiam procesui besirengiančiai šaliai.

Pasitikėjimo Lietuva ženklas

Pirmą kartą iš C. Ashton gautą pasiūlymą A. Ažubalis įvertino kaip pasitikėjimo Lietuva ženklą. „Oficialiai pirmininkauti Lietuva pradės liepos 1 d., tačiau šiandien de facto mes tai pradedame. Manau, būtų buvusi nuodėmė nepriimti gauto pasiūlymo. Tai rodo pasitikėjimą Lietuvos diplomatine tarnyba. Tuo labai didžiuojuosi“, - teigė užsienio reikalų ministras.

Nors bendradarbiavimas su Karibų jūros regiono šalimis nėra vienas Lietuvos prioritetų, ministras pabrėžė, kad atstovaujant ES būtina rūpintis visais klausimais. Jo teigimu, tai puiki proga Lietuvai prisistatyti. „Kai kurios valstybės galbūt pirmą kartą išgirs apie Lietuvą. Tai labai svarbu“, - teigė posėdžiui besirengiantis ministras.

Briuselyje vykstančio susitikimo tikslas – aptarti tolimesnį ES ir šio regiono ekonominį bendradarbiavimą ir Karibų jūros regiono valstybių rinkų atvėrimą ES prekėms ir paslaugoms.

Siūlo negalvoti apie revoliucijas

Pirmininkauti su trečiosiomis šalimis susijusiems posėdžiams Lietuvai gali tekti ir pirmininkavimo ES tarybai, numatyto kitų metų antrąjį pusmetį, metu.

Skaičiuojama, kad pirmininkaujančiai šaliai ES aukštąją įgaliotinę užsienio reikalams ir saugumo politikai tenka pavaduoti apie 30-50 kartų. Be šių susitikimų Lietuvos atstovai turės pirmininkauti ir 264 darbo grupėms.

„Praėjusią savaitę Vyriausybės pasitarime patvirtinome, sakyčiau, pirmininkavimo Bibliją, kurioje surašytos pavardės, institucijos, lėšos. Kas bebūtų po šių rinkimų ir kas betęstų pirmininkavimo darbus, manau 70 proc. pasirengimo jau atlikta“, - teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Be to, A. Ažubalis teigia nesibaiminantis pokyčių vyriausybėje, nes net ir keičiantis taktikoms ir veidams, Lietuvai pavyksta užtikrinti užsienio politikos tęstinumą.

„Kas bebūtų naujojoje Vyriausybėje, aš noriu palinkėti tęstinumo, atsargumo, nuoseklumo bei nekalbėti ir negalvoti apie jokias revoliucija. Niekas ES nėra taip nepopuliaru kaip žodis revoliucija“, - teigė A. Ažubalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.