Premjero patarėjui už disertaciją sumokėjo valstybė

Mokslininkai gerai žino – norint apsiginti disertaciją tenka eikvoti savo laiką ir lėšas. Tačiau pasirodo, kad gali būti ir priešingai – kai kam už mokslinį darbą dosniai sumoka valstybė.

Parašęs disertaciją premjero patarėjas G. Kalinauskas praturtėjo 17 000 litų.<br>J. Grigelytė („Verslo žinios”)
Parašęs disertaciją premjero patarėjas G. Kalinauskas praturtėjo 17 000 litų.<br>J. Grigelytė („Verslo žinios”)
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas”)

Oct 27, 2012, 4:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:16 PM

Apie kovą su korupcija nuolat trimituojantis premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Gintaras Kalinauskas negalėtų skųstis, kad rašydamas disertaciją patyrė išlaidų pirkdamas literatūros, samdydamas konsultantus ar vertėjus.

Šiam veikėjui už mokslinį darbą įmonė Registrų centras atseikėjo daugiau kaip 17 tūkstančių litų.

Ar gaudamas pinigų iš valstybinės įmonės G. Kalinauskas nepažeidė kai kurių Korupcijos prevencijos įstatymo nuostatų, dabar bando išsiaiškinti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Korupcijos prevencijos valdyba.

Disertaciją gynė eksternu

G. Kalinauskas disertaciją „Vykdomosios valdžios parlamentinės kontrolės institutas: samprata, modeliai, įgyvendinimo problemos” eksternu Mykolo Romerio teisės universitete apsigynė jau dirbdamas premjero patarėju.

Savo disertacijoje valdininkas analizavo Didžiosios Britanijos, Vokietijos, JAV ir Prancūzijos parlamentinę kontrolę, vertino Lietuvos parlamentinės kontrolės modelį. Šios disertacijos mokslinis vadovas – profesorius Juozas Žilys.

Pasirašė autorinę sutartį

Praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai apsigynė disertaciją, premjero patarėjas kreipėsi į netiesiogiai per Teisingumo ministeriją Vyriausybės valdomą valstybinę įmonę Registrų centrą, kad ši nupirktų jo mokslinį darbą apie parlamentinę kontrolę.

Registrų centras, kurio pagrindinė veiklos kryptis yra nekilnojamojo turto bei juridinių asmenų ir adresų registras, sutiko sumokėti pinigus.

Tarp Registrų centro vadovo Kęstučio Sabaliausko ir G. Kalinausko buvo pasirašytą autorinė sutartis, pagal kurią premjero patarėjas įsipareigojo sukurti monografiją: „Parlamentinė kontrolė: teorija ir praktika”, o Registrų centras – sumokėti už šį darbą 17 tūkst. 28 litus.

Maždaug tuo pačiu metu kaip ir G. Kalinauskas vien tik Mykolo Romerio universitete įvairias disertacijas iš teisės srities apsigynė daugiau kaip 100 žmonių. Bet tik G. Kalinauskui Registrų centras pasiūlė sumokėti už darbą.

Sutapo su bylos nutraukimu

Įdomu tai, kad ši autorinė sutartis buvo pasirašyta praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Generalinė prokuratūra nutraukė K. Sabaliausko atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Buvo įtariama, kad Registrų centro vadovas sudarė su statybos bendrove „Vėtrūna” neteisėtą sutartį, pagal kurią statybininkams leido valstybei priklausančioje žemėje statyti dangoraižius ir taip uždirbti milijonus.

Teisėsaugą kuruojantis A. Kubiliaus patarėjas G. Kalinauskas tuo metu ne kartą buvo oponentų kaltinamas, kad kišasi į ikiteisminius tyrimus.

Pinigai už disertacijos pagrindu surašytą monografiją G. Kalinauskui sumokėti tada, kai premjero patarėjas vadovavo Vyriausybės antikorupcinei darbo grupei, kuri tikrina, ar pagrįstai valstybės tarnautojai gauna pajamas, vertino jų korupcijos riziką.

Atsisakė kelti bylą

Šis G. Kalinausko ir Registrų centro vadovo K. Sabaliausko sandėris gal ir būtų buvęs užmirštas, jei ne vieno piliečio skundas STT.

Pareiškėjas įtarė, kad apgintos disertacijos pardavimas valstybinei įmonei gali būti valstybės lėšų grobstymas užslėpta sukčiavimo forma, ir prašė G. Kalinausko bei K. Sabaliausko atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pareiškimą gavę STT pareigūnai šių valdininkų veiksmuose neįžvelgė nusikaltimo požymių, tačiau nutarė skundą tirti antikorupciniu požiūriu.

STT Korupcijos prevencijos valdyba dabar aiškinasi, ar Registrų centro veikla, susijusi su autorinių sutarčių sudarymu ir atlyginimo nustatymu, yra pakankamai skaidri ir teisiškai pagrįsta.

Savo kaltės neįžvelgia

Pats premjero patarėjas tikina nematąs nieko bloga, kad jam autorinį atlyginimą už disertacijos pagrindu parašytą darbą sumokėjo valstybinė įmonė.

„Ačiū, kad susidomėjote moksliniais veikalais, tikiuosi, esate susipažinęs su minėtomis monografijomis.

Šie veikalai labai reikšmingi Lietuvos konstitucinei teisei ir parlamentarizmui”, – „Lietuvos rytui” pareiškė G. Kalinauskas.

Registrų centro atstovai „Lietuvos rytui” tvirtino, kad jokio spaudimo iš politikų pirkti šią disertaciją nepatyrė – esą į juos G. Kalinauskas kreipėsi pats: „Išanalizavus rankraštį, temos aktualumą, Mykolo Romerio teisės universiteto Teisės fakulteto bei Konstitucijos katedros rekomendacijas bei recenzentų nuomonę, buvo priimtas sprendimas išleisti monografiją dviem tomais – atskiriant teorinę ir praktinę dalis.”

Užsimojo prieš teisėsaugos vadovus

Iš Ginklų fondo teisininko staiga premjero A. Kubiliaus patarėju tapęs jogos ir Rytų filosofijos specialistas G .Kalinauskas ne tik pradėjo kištis į teisėsaugos darbą, bet ir užsimojo iš postų išversti daugelio pagrindinių teisėsaugos institucijų vadovus.

Jo vadovaujama darbo grupė nustatė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) blogai kovoja su kontrabanda, ir pareikalavo iš darbo atleisti šios tarnybos vadovus bei ją kuravusius Vidaus reikalų ministerijos ir Generalinės prokuratūros pareigūnus. Šie prašymai buvo patenkinti.

Iškart po to, kai FNTT vadinamojoje mailiaus byloje kaip specialųjį liudytoją pabandė apklausti įtakingą konservatorių veikėją, G. Kalinausko grupės nariai atvyko į FNTT būstinę ir pareikalavo leisti susipažinti su ikiteisminiu tyrimu.

G. Kalinauskas buvo siejamas ir su kita skandalinga darbo grupe, kuri 2010 metais Panevėžio apygardos prokuratūrai nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą prieš Panevėžio rajono žemės ūkio bendrovės „Gustonys” pagrindinius pajininkus.

Dėl šio sprendimo Seime buvo sukurta komisija, kurios darbas vėliau konservatorių balsais buvo užblokuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.