E. Masiulis: „Papildomais koalicijos partneriais gali tapti socialdemokratai arba Darbo partija“

Sekmadienį Seimo rinkimų antrajame ture jau balsavo šalies vadovai ir mūšiuose dėl parlamento mandatų dalyvaujančių politinių jėgų lyderiai. Portalas lrytas.lt pateikia valstybės vadovų ir politinių partijų lyderių komentarus apie antrąjį Seimo rinkimų turą bei valdžios dėliones.

E. Masiulis mano, kad jo vedama partija nebendradarbiaus su „drąsiečiais“ ir „tvarkiečiais“.<br>J. Stacevičius
E. Masiulis mano, kad jo vedama partija nebendradarbiaus su „drąsiečiais“ ir „tvarkiečiais“.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2012, 8:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:54 PM

Savo balsą Seimo rinkimuose jau atidavęs premjeras Andrius Kubilius žurnalistams sakė, kad derybos dėl naujosios valdančiosios koalicijos gali užtrukti. Dabartinė Seimo pirmininkė Irena Degutienė po balsavimo sakė palaikanti pilietinę akciją, kai visi rinkėjai tampa stebėtojais. Prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė, kad iš naujojo Seimo tikisi protingesnių sprendimų.

A. Kubilius mano, kad derybos dėl koalicijos gali užtrukti

Konservatorių lyderis premjeras A. Kubilius sekmadienį sakė manantis, kad po antrojo Seimo rinkimų turo derybos dėl valdančiosios koalicijos gali užtrukti.

Atidavęs savo balsą Vilniuje, ministras pirmininkas teigė, kad trys partijos - „darbiečiai“, socialdemokratai ir konservatoriai - per rinkimus gali gauti panašų mandatų skaičių.

„Matyt, greičiausias variantas tas, kad trys partijos turėsime po labai panašų mandatų skaičių, na, ir koalicijos derybos gali būti pakankamai netrumpos, bet viskas bus sprendžiama jau po šios dienos“, - žurnalistams sakė A. Kubilius.

Jis priminė, kad antrajame Seimo rinkimų ture dalyvauja 35 konservatorių kandidatai, iš jų 23 pirmavo po pirmojo turo.

„Noriu priminti, kad antrajame rinkimų ture, tai yra šiandien, mūsų yra 35 kandidatai, Darbo partijos – 36, bet mūsų yra 23 apygardose pirmaujantys. Darbo partijos pirmaujančių berods yra tik 13 – vien ši aritmetika sako, kad gali iš tikrųjų susiklostyti taip, kad po šios dienos rinkimų paaiškės, kad iš tiesų po pirmo turo paskelbtos prognozės nevisiškai atitinka realybę“, - kalbėjo A. Kubilius.

Premjeras sakė nesiimantis vertinti, kokie galimi koalicijų variantai, tačiau teigė, jog jo vadovaujami konservatoriai nesijungs prie „neskaidrių koalicijų“.

„Ir šie rinkimai parodė, ypač pirmo turo situacija, kad mes tikrai kažkokiose neskaidriose koalicijose tikrai nebūsime. (...) Tie faktai fiksuoti ir iš tikrųjų tampantys masiniais ir sisteminiais, rinkimų papirkinėjimas mums tikrai kelia didelį nerimą, todėl gerai, kad KT priėmė sprendimą ir išaiškino Konstitucijos ir įstatymų nuostatas, o įstatymai numato pačias įvairiausias galimybes“, - kalbėjo jis.

A. Kubilius sekmadienį, kaip ir pirmajame rinkimų ture, sakė balsavęs už tai, kad „gerų darbų tęstinumas būtų garantuotas“.

„Šio naujo Seimo laukia dideli darbai, visų pirma pirmininkavimas Europos Sąjungai. Lygiai taip pat – finansų drausmės tęstinumas, energetikos projektų tęstinumas, taigi iš tikrųjų laukia darbai, kuriems reikia ir patirties, ir žinių, ir gebėjimų. Už tokį Seimą balsuoju“, - kalbėjo premjeras.

I. Degutienė palaiko pilietinę akciją, per kurią rinkėjai tampa stebėtojais

Sekmadienio rytą antrame Seimo rinkimų ture savo balsą atidavusi kadenciją baigiančio parlamento pirmininkė konservatorė I. Degutienė sveikino jaunimo iniciatyvą atidžiau stebėti rinkimus.

Visuomeninė organizacija „Mes darom“ organizuoja pilietinę akciją „Baltosios pirštinės“, per kurią visus rinkėjus kviečia sekmadienį tapti rinkimų stebėtojais. Visuomenininkai kviečia pabalsavus apylinkėje informuoti apylinkės komisiją apie dalyvavimą pilietinėje iniciatyvoje, apsimauti baltas pirštines ir likti stebėti rinkimų apylinkės aplinką.

„Aš tikrai labai palaikau jaunimo iniciatyvą ir džiaugiuosi tuo, kad jaunimas nenori taikstytis su tokia rinkimų kampanija, kokia buvo prieš pirmąjį turą, ir aš manau, kad ta iniciatyva tikrai yra labai perspektyvi todėl, kad jaunimas nenori gyventi nesąžiningai, nori gyventi tikrai laisvoj demokratiškoj Lietuvoj“, - po balsavimo Rugių rinkimų apylinkėje žurnalistams sakė I. Degutienė.

Su vyru Gedinimu į apylinkę atvykusi parlamento pirmininkė sakė pati balsavusi už „sąžiningesnį, doresnį ir darbingesnį“ Seimą.

E. Masiulio liberalai nebendradarbiaus su „drąsiečiais“ ir „tvarkiečiais“ Liberalų sąjūdžio lyderis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis teigia, kad kartu su konservatoriais sutiktų jungtis į koaliciją su Darbo partija arba socialdemokratais. „Mes vis tiek manome, kad dešiniųjų pagrindu galėtų būti blokas. Aišku, to neužtektų, todėl reikėtų ieškoti kitų kandidatų, kitų partnerių ir vieni iš tokių galimų partnerių gali būti arba Darbo partija, arba socialdemokratai“, - sekmadienį Vilniuje balsavęs antrajame Seimo rinkimų ture žurnalistams sakė ministras. Jis pareiškė nematąs „galimybių bendradarbiauti su populistinėmis jėgomis, tokiom kaip „Drąsos kelio“ ar „Tvarkos ir teisingumo“. E. Masiulis teigė norįs, kad visus šešis vienmandatėje apygardoje kandidatuojančius jo partijos atstovus aplankytų sėkmė, tačiau, pasak jo, ir keturios apygardos būtų geras rezultatas.  

V. Adamkus iš naujojo Seimo tikisi protingesnių sprendimų

Kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus sekmadienį sakė laukiantis protingesnių ir geresnių sprendimų iš naujojo Seimo. Taip pat jis pabrėžė, kad tęstinumas yra būtinas valstybės pažangai.

„Džiaugiuosi, kad šitas Seimas užvertė savo darbų lapą ir tikiuosi, kad naujasis tikrai bus pasikeitęs, atneš daugiau protingesnių, naudingesnių ir geresnių įstatymų projektų visiems Lietuvos žmonėms“, - atidavęs savo balsą Saulėtekyje sakė prezidentas.

Kartu V. Adamkus teigė, kad tęstinumas yra „būtina sąlyga kiekvienai valstybei, kuri nori žengti į priekį“.

Su ponia Alma sekmadienio rytą balsavęs prezidentas sakė tikįs, kad antrasis Seimo rinkimų turas bus skaidresnis nei pirmasis prieš dvi savaites.

N. Venckienė mano, kad „Drąsos kelio“ kandidatai įveiks bent vieną ministrą

Sekmadienio vidurdienį Garliavos sporto centre balsavusi „Drąsos kelio“ lyderė buvusi teisėja Neringa Venckienė sakė neabejojanti, kad bent vienas ministras iš kelių kandidatų į Seimą, su kuriais varžosi jos partijos atstovai, turėtų būti įveiktas.

Ir tai greičiausiai bus konservatorius socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas. Jo konkurentė antrajame rinkimų ture yra N. Venckienės teta Audronė Skučienė. Ši moteris, kaip ir dar keli „Drąsos kelio“ atstovai, jau pateko į Seimą pagal balsavimo daugiamandatėje apygardoje rezultatus.

Žurnalistų paklausta, ar tikisi antrajame rinkimų ture Naujamiesčio apygardoje Vilniuje įveikti savo varžovę Seimo Pirmininkę I. Degutienę, N. Venckienė prisipažino turinti daug vilčių, kad pasiseks.

„Manau, dauguma rinkėjų vienijasi prieš konservatorius, ir rezultatai mums gali būti palankūs. Būtų gerai, jei aš Naujamiestyje laimėčiau. Tokiu atveju dar vieną „Drąsos kelio“ žmogų nusivesiu į Seimą. Tikimės, kad per antrąjį rinkimų turą laimėsime tris ar keturis mandatus“, - vylėsi partijos lyderė.

Paklausta, kokių darbų pirmiausia imsis Seimo naujokė „Drąsos kelio“ partija parlamente, N. Vencikienė atsakė vykdysianti partijos programą. „Manau, pirmiausia vykdysiu savąją programą - stengsimės, kad valstybė mažiau skolintųsi, kad būtų stabdomas mokyklų naikinimas. Daug ką reikia daryti kitaip, nes priešingu atveju valstybė nusiris į bedugnę“, - sakė ji.

N. Venckienė neatskleidė planų, su kokia politine jėga „Drąsos kelias“ žada bendradarbiauti Seime. Ji teigė, jog partija kol kas jokių „dėlionių nedėliojusi“. Viskas, pasak jos, paaiškės po Seimo rinkimų rezultatų paskelbimo.

Vėlų sekmadienio vakarą antrojo rinkimų turo rezultatų „Drąsos kelio“ lyderė žada laukti partijos būstinė Kaune, Miško gatvėje.

R. Paksas: „Labai norėčiau penkių mandatų“

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas antrajame Seimo rinkimų ture norėtų iškovoti penkis mandatus.

„Šiandien? Labai norėčiau penkių mandatų, o kiek gausiu, tiek bus gerai“, - sekmadienio vidurdienį balsavęs Šilo rinkimų apylinkėje kalbėjo jis.

Paklaustas, ar svarstytų konservatorių pasiūlymą kartu formuoti koaliciją, R. Paksas priminė, jog su Darbo ir Socialdemokratų partijomis yra pasirašęs išankstinį susitarimą, tačiau prisipažino, jog gyvenime dėl nieko negali būti tikras.

„Kol kas ne. O kaip bus gyvenime, niekada negali sakyti vienareikšmiškai. Politikai turi sutarti ir dirbti, atsižvelgdami į rinkėjų pasitikėjimą“, - sakė jis.

R. Paksas neslėpė, jog esama galimybės, kad Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) vienmandatėse apygardose aplenktų Darbo partijos atstovus.

„Niekada nesakyk „ne“, nes per tas dvi savaites tokios aktyvios kompanijos prieš opozicines partijas per mano politiko praktiką dar nebuvo“, - sakė R. Paksas.

Šilo rinkimų apylinkėje sekmadienio vidurdienį buvo ramu - gyventojai balsuoti ėjo vienas po kito, nesudarydami spūsčių.

V. Tomaševskis: „Turiu daug abejonių, ar verta su kai kuriomis partijomis bendradarbiauti“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis sako turintis daug abejonių, ar verta bendradarbiauti su kai kuriomis partijomis po Seimo rinkimų. Tačiau susilaiko nuo platesnių komentarų, nepaaiškėjus antrojo rato rezultatams.

„Aš turiu daug įvairiausių abejonių, ar verta su kai kuriomis partijomis bendradarbiauti. Mes turime palaukti rinkimų rezultatų, žiūrėsime, gal bus kokių pasikeitimų po pirmojo rato“, - žurnalistams sakė V. Tomaševskis po balsavimo Vilniuje, paklaustas, ar bendradarbiautų su partijomis, kurios įtariamos balsų pirkimu.

V. Tomaševskis pasidžiaugė, kad jo partija pirmą kartą turės savo frakciją Seime. Jis sakė esąs dėkingas Rusų aljansui, kurio atstovai buvo įtraukti į sąrašą, bet po reitingavimo turbūt nepateks į Seimą, tačiau nesiėmė komentuoti, kiek rusų parama buvo svarbi įveikiant penkių procentų slenkstį.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija per pirmąjį Seimo rinkimų ratą pirmą kartą peržengė penkių procentų slenkstį ir užsitikrino penkis mandatus Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.