Griūvančiam baseinui brangūs elektroniniai vartai - būtinybė

Avarinės būklės Lazdynų baseinas po vasaros tapo panašus į šiuolaikišką kalėjimą. Įėjimus į drabužines, baseiną saugo aukšti elektroniniai vartai storais strypais. Lankytojai gūžčioja pečiais: kam griūvančiam baseinui reikia šios brangios įrangos?

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas”)

Oct 28, 2012, 2:58 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:00 PM

Vienintelį profesionalių plaukikų treniruotėms Vilniuje tinkantį 50 metrų baseiną, kuriame vyksta ir šalies plaukimo čempionatai, gali išgelbėti mažiausiai 12 milijonų litų.

Be jų nepavyks kapitališkai atnaujinti baseino ir jis baigs griūti. Geriausiu atveju renovacijos pradžios galima laukti kovą, iki to laiko baseiną tenka nors šiek tiek aplopyti, kad neįgriūtų lubos.

Lazdynų baseino vadovai nutarė, jog svarbiausia avarinės būklės pastate yra įrengti šiuolaikišką ir brangią elektroninę pralaidos sistemą.

Kainavo 60 tūkst. litų

Įranga, kurią baseine sumontavo bendrovė „nSoft”, baseinui kainavo 60 tūkst. litų.

Lazdynų baseino direktorius Artūras Praniauskas paaiškino, jog lėšos paimtos iš 100 tūkstančių litų sumos, kurią skyrė Vilniaus savivaldybė, kad baseinas iš uždarosios akcinės bendrovės būtų perregistruotas į viešąją įstaigą.

Apsigynė nuo zuikių

Lazdynų baseino direktorius A. Praniauskas tvirtino, jog elektroninė kontrolės sistema buvo ne prabanga, o būtinybė.

„Ateina vyrukų kompanija, susimeta po penkis litus, duoda senukui sargui į rankas ir plaukioja baseine. Mums juk nuostolis.

Sporto mokyklą lankančių vaikų tėvai irgi buvo nepatenkinti, kad jų atžalos nežinia kada ateina ir išeina. O pagal elektroninę registraciją galima kontroliuoti lankymo laiką”, – aiškino A. Praniauskas.

Jis tikino, jog stogui palopyti ar būtinam smulkiam remontui pinigų pavyksta sukrapštyti iš savo biudžeto, dar kažkiek primeta ir savivaldybė.

Šviestuvas įkrito į vandenį

Pavojingas incidentas įvyko prieš metus, 2011 metų spalio 14 dieną. Nuo lubų atitrūkęs šviestuvas tėškėsi į baseiną, pilną plaukikų. Laimė, žmonių toje vietoje tada nebuvo.

Kaltė už avariją buvo suversta trumpajam elektros jungimui, dėl kurio perdegė šviestuvą laikantis laidas, atšoko strypas ir lempa pūkštelėjo į baseiną.

A. Praniauskas parodė po lubomis pakabintą tinklą ir tikino, jog pavojaus plaukikams jau nebėra.

Savivaldybė skyrė lėšų stogo remontui ir parūdijusiems metaliniams laikikliams sutvirtinti, tad plaukioti dabar esą saugu, lubos neužkris, nors kai kuriose vietose jos atrodo įlinkusios.

Lankytojų smarkiai padaugėjo

Netrukus bus pakeistos nusidėvėjusios baseino takelių skiriamosios juostos. Tačiau A.Praniauskas pripažino, jog nei kosmetinis remontas, nei brangūs elektroniniai vartai baseino neišgelbės.

Būtina renovacija. Jai 12 mln. litų tikimasi gauti iš Vyriausybės investicijų programos.

„Prieš dvejus metus baseiną lankė 2 tūkstančiai plaukikų, o šį rudenį jau turime 7 tūkstančius lankytojų. Bet kapitalinio remonto verkiant reikia.

Net jei nebūtume įdiegę elektroninės pralaidos, už tuos 60 tūkstančių nieko iš esmės nebūtume pakeitę”, – teigė A. Praniauskas.

Didžiuojasi aukščiausiu šuolių bokštu Lietuvoje

Vandens sporto rūmai (dabar – Lazdynų baseinas) pastatyti 1980 metais.

Didžiausias Lazdynų baseino pranašumas – sportinis 50 metrų ilgio 8 takų baseinas. Kitas tokio ilgio baseinas Lietuvoje yra Alytuje.

Baseino gylis – nuo 2 iki 5 metrų. Tai vienintelis visoje Lietuvoje baseinas, turintis 10 metrų aukščio šuolių į vandenį bokštą.

Lazdynų baseine įsikūrusios atletikos sporto salės, kiokušin karatė klubas, Vilniaus vandens sporto mokykla, nardymo klubas, taip pat įrengtos pirtys, masažo kabinetas, soliariumas, kavinės, yra VIP poilsio zona.

Lazdynų baseine treniruotes rengia ir šalies plaukikai, vandensvydininkai, šuolininkai į vandenį. Taip pat vyksta baidarių polo treniruotės, plaukimo veteranų varžybos.

Vienkartinio apsilankymo bilietas kainuoja 25 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.