Popamokinė veikla - tik turintiems pinigų

Pailgintos darbo dienos grupių, kuriose vaikai po pamokų galėdavo leisti laiką, Kauno mokyklose gali nebelikti. Paslauga nuo rugsėjo 1-osios apmokestinta, todėl ne visiems prieinama.

Ne visų mokyklų moksleiviai turi galimybę likti pailgintos darbo dienos grupėse. Vaikai laiką leidžia kaip kas išmano.<br>M. Patašius
Ne visų mokyklų moksleiviai turi galimybę likti pailgintos darbo dienos grupėse. Vaikai laiką leidžia kaip kas išmano.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė“)

Oct 28, 2012, 9:05 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:05 PM

Nuo šių mokslo metų pradžios už valandą pailgintos darbo dienos grupėje mokytojai iš vieno vaiko ima du litus. Tokią tvarką dar balandį įteisino Kauno savivaldybės taryba. Anksčiau pailgintos darbo dienos grupės veikla nebuvo reglamentuota, o mokyklos iš padėties sukdavosi už savo lėšas.

Po pamokų dažniausiai pasilieka tie vaikai, kurie gyvena toliau nuo ugdymo įstaigos. Pabuvę kelias valandas mokykloje, moksleiviai sulaukia, kol juos pasiims darbus baigę tėvai.

Šią paslaugą apmokestinus, ne visi tėvai išgalės mokėti net ir du litus už valandą, o dėl kelių vaikų mokytojams neapsimokės gaišti laiką.

Mokytojas mokės mokesčius

Nepaisant tėvų nepasitenkinimo dėl tokios tvarkos, pedagogai tokį miesto valdžios sprendimą vertina teigiamai.

„Anksčiau mokytojai patys pasilikdavo po pamokų, už tai mokyklos valdžia galėdavo jiems tik suteikti daugiau poilsio dienų.

Dabar tvarka reglamentuota tarybos sprendimu, o naudą gaus ne tik pats mokytojas, bet ir mokykla“, – aiškino Kauno senamiesčio progimnazijos pavaduotojas ugdymui Darius Griežė.

Kol kas ši ugdymo įstaiga laukia, kol savivaldybės administracija leis organizuoti tokią grupę. Šiuo metu mokykla yra sulaukusi apie 20 tėvų prašymų.

Ar visų vaikai po pamokų išties lankys pailgintą grupę, sunku pasakyti.

O skaičius šiuo atveju labai svarbus, nes tokios grupės mokytojas dirbs pagal verslo liudijimą. Jis pats mokės mokesčius valstybei, turės iš mokyklos nuomotis patalpas.

„Jeigu visi 20 vaikų lankys grupę, mokytojui galbūt ir apsimokės. Spėjame, kad norinčiųjų bus dešimt, tad pedagogas neturės didelių pajamų. O jeigu šios pajamos bus vienintelės, tokios grupės gali išvis nelikti“, – svarstė D.Griežė.

Jis mano, kad tėvai tokiu atveju mieliau gali parinkti savo atžaloms vieną ar kitą nemokamą būrelį negu mokamą pailgintą grupę.

Savivaldybė – neturtinga?

Iki šiol Kauno mokyklose nebuvo pailgintos darbo dienos grupės mokytojo etato. Tad ugdymo įstaigos, prašomos tėvų, sugalvodavo įvairiausių išeičių. Dažnai tokiose grupėse dirbdavo tikybos, etikos pedagogai, turintys mažesnį darbo krūvį nei jų kolegos.

„Dabar mokykla gali pasamdyti mokytoją arba į savo patalpas priimti pedagogą, dirbantį pagal verslo liudijimą. Abiem atvejais paslauga tėvams mokama“, – aiškino savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Jo teigimu, vis dėlto nemokamos paslaugos tėvai gali tikėtis.

„Jeigu mokykla arba savivaldybė turtinga ir turi tam lėšų, papildomos grupės gali būti finansuojamos iš pačios įstaigos biudžeto“, – teigė A.Bagdonas.

Yra ir nemokamų išeičių

Kauno Vinco Kudirkos progimnazijoje pailgintos darbo dienos grupės nėra, tačiau vaikai po pamokų vis tiek lieka mokykloje. Už tai tėvai pinigų nemoka.

Pasinaudoję Vokietijos ugdymo įstaigų patirtimi, progimnazijos pedagogai nutarė ir savo mokykloje įkurti kompetencijų ugdymo centrą. Jis už mokyklos lėšas veikia jau kelintus metus, vaikai po pamokų čia laiką leidžia iki 18 valandos.

„Vaikai dalyvauja įvairiuose būreliuose, kuriuos organizuoja pačios mokyklos pedagogai, po pamokų ruošia namų darbus, be to, įvairių dalykų mokytojai rengia konsultacijas. Popamokinę veiklą organizuoja ne vienas mokytojas, o keli“, – pasakojo progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Rita Morkūnienė.

Iš viso šią mokyklą lanko 783 vaikai. Iš jų 75 pradinukai ir 85 vyresnių klasių moksleiviai lanko kompetencijų ugdymo centrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.