A. Butkevičius matuojasi premjero kėdę, V. Uspaskichas dairosi ministro portfelio

Opozicija tampa pozicija. Pagrindinių dabartinės opozicijos partijos lyderiai - Algirdas Butkevičius, Viktoras Uspaskichas ir Rolandas Paksas - išsyk po rinkimų antrojo turo rezultatų paskelbimo sutarė, kad kitą Vyriausybę sudarys būtent jos, o premjeru taps socialdemokratų lyderis A. Butkevičius. Koalicijos partneriai pareiškė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė privalo patvirtinti jų Vyriausybę. Koalicijos sutartis bus pasirašyta po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija patvirtins rinkimų rezultatus, o tai padaryti ši turi per savaitę.

Būsimos koalicijos lyderiai - A. Butkevičius, R. Paksas ir V. Uspaskichas - susitikime viešbutyje sutarė formuoti Vyriausybę.<br>T. Bauras
Būsimos koalicijos lyderiai - A. Butkevičius, R. Paksas ir V. Uspaskichas - susitikime viešbutyje sutarė formuoti Vyriausybę.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 29, 2012, 10:35 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:43 PM

Naujajame Seime socialdemokratai gali turėti apie 38 mandatus, „darbiečiai“ - 29, „tvarkiečiai“ - 11. Iš 141 vietos parlamente koalicijai priklausytų 78 kėdės.

Susitikę rinkimų naktį partijų lyderiai naują koaliciją suformavo nedelsdami, išsyk paaiškėjus galutiniams rinkimų rezultatams. Dar prieš tai, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė spėjo komentuoti rinkimų rezultatus. A. Butkevičius lrytas.lt anksčiau sakė, kad diskutuojant su prezidente ši siūlė jam burti kitokius koalicijų variantus.

Prezidentės nebijo

Po naktinio susitikimo A. Butkevičius drąsiai pareiškė, kad jų suformuojamai Vyriausybei valstybės vadovė tikrai neprieštaraus.

„Aš manau, kad prezidentė turi teisę skirti ministrą pirmininką, o po to ministras pirmininkas turi pateikti Vyriausybės sudėtį“, - prezidentės turimas galias apibūdino A. Butkevičius.

Jis sakė, kad negali būti, jog Vyriausybę galų gale būtų patikėta sudaryti kitoms partijoms. „Manau, mes turime daugumą ir pagal Konstituciją vis dėlto ta dauguma turėtų sudaryti valdančią daugumą ir formuoti Vyriausybę“, - sakė A. Butkevičius.

„Visuomenė, rinkėjai pasisakė už šitas tris partijas. Mes turime daugumą. Ir mums rinkėjai suteikė tokią teisę – formuoti valdančiąją daugumą, formuoti Vyriausybę ir rodyti savo gebėjimus prieš visuomenę“, - pridūrė jis.

Paklaustas, kada mėnesinė alga pasieks Darbo partijos žadėtus 1509 litus, A. Butkevičius kalbėjo aptakiai: "Palaukite, apsiginkluokite kantrybe ir pamatysite. Artimiausiu metu".

Jis taip pat pabrėžė, kad socialdemokratai pasisako prieš atominę elektrinę. Ir patikino, kad naujoji koalicija išsilaikys visą kadenciją: "Jei mes galvotume kitaip, tai čia prieš jus nestovėtume".

Partneriai kitą savaitę derėsis dėl Vyriausybės programos ir ministrų postų.

A. Butkevičius sakė nė negalvojantis, kad koalicija su Darbo partija gali būti „nešvari". Pasak jo, jei kas nors yra įtariamas rinkimų pažeidimais, tai turi prisiimti „asmeninę atsakomybę" ir būti pašalintas iš partijos.

Koalicija - kuo greičiau

- Ką sutarėte susitikime? -žurnalistai pasiteiravo A. Butkevičiaus. - Sutarėme, kad iš trijų politinių partijų formuosime daugumą ir sutarėme, kad ministrų pirmininkas bus iš Socialdemokratų partijos. Ir sutarėme, kad pradėsime ruošti vyriausybinę programą. Bus sudarytos darbo grupės iš esamų trijų politinių partijų ir šią savaitę peržiūrėsime valstybės biudžeto įstatymo projektą. - Kiek ministerijų gaus kiekviena partija? - Kol kas šitas klausimas nebuvo svarstomas. Ruošiamės pradėti svarstyti klausimą dėl ministerijų pasiskirstymo. Bet tai bus atlikta prioritetiniais pagrindais.

- Kodėl apsisprendėte nekviesti kitų partnerių į koaliciją? - Kol kas mes turime tvirtą daugumą. Ir manau, kad kol kas tiek užtenka. - Ar tarėtės dėl Seimo pirmininko posto? - Kol kas apie postus nekalbėjome. - Kokie bus jūsų pirmieji darbai? - Mes galime aiškiai pasakyti, kad bus nubrėžtos kelios prioritetinės kryptys. Tai gyvenamųjų namų renovacija, šilumos ūkio pertvarka gamybos srityje pereinant prie biokuro ir naudojant europinius pinigus Energetikos ministerijoje, prie minimalios mėnesinės algos padidinimo. Taip pat esame nutarę sudaryti darbo grupę, kuri peržiūrės visą mokesčių sistemą. Naktinės mokesčių reformos tikrai nedarysime. Žemės ūkio sektoriuje turi būti Europos Sąjungos finansinė parama skiriama toms programoms, kurios kuria pridėtinę vertę. Po to kalbėsime apie kai kuriuos kitus dalykus. - Ar prezidentė patvirtins jūsų koaliciją? - Aš manau, kad taip. - Ar gali būti, kad Vyriausybė galų gale nebus formuojama iš jūsų trijų partijų?

- Ne, manau, mes turime daugumą ir pagal Konstituciją vis dėlto ta dauguma turėtų sudaryti valdančią daugumą ir formuoti Vyriausybę. - Kas būtų, jei prezidentės nuomonė būtų priešiška koalicijai? - Aš manau, kad prezidentė turi teisę skirti ministrą pirmininką, o po to ministras pirmininkas turi pateikti Vyriausybės sudėtį. - Kodėl žmonės pasirinko jūsų tris partijas? Kodėl jos laimėjo? - Visuomenė, rinkėjai pasisakė už šitas tris partijas. Mes turime daugumą. Ir mums rinkėjai suteikė tokią teisę – formuoti valdančiąją daugumą, formuoti Vyriausybę ir rodyti savo gebėjimus prieš visuomenę. - Kokia bus koalicijos pozicija dėl atominės elektrinės? - Šiandien nekalbėjome apie atominę. Mūsų, socialdemokratų, pozicija yra prieš atominės elektrinės statybą. - Kur matytume didesnius nesutarimus tarpusavyje? Dėl ko galite nesutarti, dėl ko gali įvykti didžiausi ginčai? - Galiu pasakyti, kad nesutarimų nėra. Ir aš labai džiaugiuosi, kad jau šiandien, pirmame sutikime, buvo išsakyta mintis, kad ministrai bus parenkami pagal kompetenciją. Geriau tartis, kurios partijos žmogus galėtų atstovauti ministerijai pagal savo gebėjimus, o ne vien tik pasiskirstyti ministerijas ir tik po to deleguoti žmones. - Kada tikitės pasirašyti koalicijos sutartį? - Koalicijos sutartį tikimės pasirašyti tada, kai rinkimų komisija patvirtins rinkimų rezultatus. - Iš karto, tą pačią dieną? - Gal ne tą pačią dieną, gal kitą dieną. Tai ne labai svarbu. Turime labai daug uždavinių ir ruošiamės galutinės koalicijos suformavimui. - Kada tikitės iš prezidentūros sulaukti skambučio? Ar patys kreipsitės? - Aš manau, kad jau pirmadienį sulauksime skambučio. - Ši Vyriausybė išlaikė visą kadenciją. Kiek išlaikys jūsų Vyriausybė? - Jei mes galvotume kitaip, tai čia prieš jus nestovėtume. - Premjeras A. Kubilius koaliciją, kurioje yra Darbo partija, vadina purvina. Ar jūs nesijaučiate susitepęs rankų? - Ne, aš tikrai nesijaučiu susitepęs. Jei yra žmonių, kurie yra susitepę, jie turi būti išmesti iš partijos ir jiems turi būti taikomi Lietuvoje galiojantys įstatymai. Turi būti asmeninė atsakomybė. Šiandien net mums kalbantis apie tam tikrą paskleistą informaciją, kad kažkas pirko balsus, mes sutarėme, kad artimiausiu metu, suformavę valdančią daugumą, tiesiog pakeisime kai kuriuos įstatymus, kad būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Aš manau, kai kurie kiti valdančiosios daugumos žmonės turėtų jausti atsakomybę dėl administracinių resursų naudojimo šiai rinkiminei kampanijai. - Ar gali keistis koalicijos sudėtis, kai teismas paskelbs savo sprendimą Darbo partijos byloje? - Čia yra teisiniai dalykai, kurių mes šiuo metu visiškai nesvarstome. - Kaip jūs reaguosite, jei V. Uspaskichas ir V. Gapšys bus pripažinti kaltais? - Tai jei kas būtų, tai tada būtų. - Kada bus minimali mėnesinė alga 1509 litai? - Palaukite, apsiginkluokite kantrybe ir pamatysite. Artimiausiu metu.

V. Uspaskichas save laiko paklusniu - Kokių ministerijų pageidaujate? - žurnalistai paklausė V. Uspaskicho. - Nepageidaujame. Mes pageidaujame iš pradžių sukurti Vyriausybės programą, įtraukti visų trijų partijų pažadus į tą programą ir tik paskui kalbėti apie ministerijas. - Jūs nebūsite Seime. Ar tai reiškia, kad tęsite karjerą Europos parlamente? - Neskubėkime, palaukime. Kol kas esu Vyriausybės komandos sąraše. O ten žiūrėsime. - Taikotės į ūkio ministrus? - Kol kas niekur nesitaikau. - Ar lengvai sutikote, kad socialdemokratas būtų premjeru? - Aš paklusnus Lietuvos pilietis. Yra Konstitucija, yra numatyta, net išaiškinimai yra. Kuri partija laimėjo, ta ir siūlo premjerą. Viskas čia tvarkoje. - Anksčiau sakėte, kad Vytautas Gapšys yra tinkamas kandidatas į Seimo pirmininkus. Ar vis dar laikotės šitos pozicijos? - Pas mus iš partijos daug kas yra tinkamas į Seimo pirmininko postą. Ir aš net tinkamas. Bet ateis laikas. Ir bus vaikas. V. Upaskichas taip pat pastebėjo: „Pirmą kartą Lietuvos istorijoje kuriasi koalicija iš patyrusių partijų, kurios ne pirmą kartą laimėjo rinkimus. Pirmą kartą. Naujokų kol kas šitoje koalicijoje nėra“.

R. Paksas liks Briuselyje

- Ką jūs darysite – liksite europarlamentaras? - žurnalistai paklausė R. Pakso. - Savaime suprantama, kad aš toliau būsiu europarlamentaras. Bet man atrodo, kad šiandieną svarbiau, jog koalicija kuo greičiau pasitvirtintų savo programą, kuri taptų Vyriausybės programa. Reikia sukurti Vyriausybės kalendorinį darbų grafiką ir pradėtų įgyvendinti tuos darbus, kurie reikalingi valstybei. - Kelioms ministerijoms jūsų partija ketina vadovauti? - Manau, iki oficialaus rezultatų patvirtinimo viskas bus aptarta. Taip pat ir ministerijų kiekis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.