Kalvarijiečiai piketu įspėjo aplinkosaugininkus nepiktnaudžiauti

Dauguma gyventojų ėmė skųstis pablogėjusia sveikata.

Kalvarijiečiai piketavo prie Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento.<br>L. Juodzevičienė
Kalvarijiečiai piketavo prie Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento.<br>L. Juodzevičienė
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Oct 29, 2012, 5:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:23 PM

Piketuotojai prezidentei Daliai Grybauskaitei surašė peticiją „Dėl LR Aplinkos ministerijos institucijų piktnaudžiavimo vykdant joms pavestas funkcijas“.

Kalvarijiečiai bemaž trejus metus bylinėjosi su danų bendrove, siekdami įrodyti, kad „Saerimner“ veikla Jusevičių kaime (Kalvarijos savivaldybė) yra neteisėta.

Du teismo procesai Marijampolės ir vienas Kauno apygardos teisme baigėsi kalvarijiečių pergale.

Kauno apygardos teismas nustatė, kad beveik 70 proc. aplink kiaulių kompleksą gyvenančių žmonių nuolat jaučia nemalonius kvapus, daromas neigiamas poveikis aplinkai.

Teismo sprendimu, bendrovės veikla turi būti nutraukta, nes leidimas per metus šiame komplekse užauginti 100 tūkst. kiaulių išduotas remiantis bendrovės pateiktais melagingais dokumentais.

Santakos bendruomenės pirmininkė Raimonda Sutkaitienė teigė, kad prieš išduodant leidimą buvo pateikti duomenys esą aplinkui žmonės negyvena, nėra gyvenamųjų namų.

Gyventojų vargai prasidėjo, kai Jusevičių komplekse buvo pradėta auginti kelis kartus daugiau kiaulių nei buvo planuota.

Nuolatinį nemalonų dvoką kenčia ne tik Jusevičių bei kelių aplinkinių kaimu gyventojai, smarvė pasiekia ir Kalvariją, esančią septyni kilometrai nuo komplekso.

Dauguma gyventojų ėmė skųstis pablogėjusia sveikata.

Dvoko įkaitais prieš kelerius metus tapę žmonės nėra nusiteikę prieš verslą. Kalvarijiečiai reikalauja, kad būtų paisoma jų interesų. „Bendrovė „Saerimner“ pasiskundė Aukščiausiajam Teismui. Mes ramiai laukėme jo sprendimo, kol nesužinojome, kad bendrovė kreipėsi į Marijampolės RAAD, norėdama atnaujinti TIPK leidimą.

Danai vėl ruošiasi auginti 25 tūkst. kiaulių vienu metu. Jei bendrovei bus išduotas leidimas, vadinasi, visas mūsų darbas nueis šuniui ant uodegos, nes naujas leidimas reiškia, kad teks bylinėtis iš naujo.

Tiek kiaulių - po 100 tūkst.- galima būtų auginti kokioje dykvietėje ar Sibiro platybėse, o ne gyvenvietėje.

Juk galima auginti po 3 tūkst. kiaulių mažesnėse fermose ir tegu pastarųjų būna daugiau, o ne šimtą tūkstančių vienoje vietoje“, - kalbėjo Santakos bendruomenės pirmininkė R.Sutkaitienė.

Marijampolės RAAD juristas Irenijus Kaluškevičius teigė, kad jokio sprendimo dėl leidimo atnaujinimo dar nėra: „Turime „Saerimner“ paraišką, tačiau dar nėra Aukščiausiojo Teismo sprendimo.

2005-aisiais metais bendrovei išdavėme leidimą, kai ji dar nevykdė jokios veiklos, todėl pareiškėme sąlygą - pradėjus veiklą, atnaujinti leidimą. Tai įvyko 2006-aisiais.

Nuo to laiko pasikeitė norminiai dokumentai, sąlygos, taršos kriterijai - leidimas moraliai paseno“.

Jei Aukščiausiasis Teismas pripažins, kad veikla Jusevičių komplekse yra neteisėta, „Saerimner“ žada inicijuoti investicinį ginčą su Lietuva ir reikalauti atlyginti nuostolius.

Nuo įsikūrimo Lietuvoje ši danų bendrovė, kuriai priklauso 11 kiaulininkystės kompleksų, yra investavusi apie 190 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės