V. Uspaskichas: „Premjeras bus A. Butkevičius, noriu penkių ministerijų“

Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas naujojoje Vyriausybėje savo partijai pageidauja penkių ministerijų: Švietimo ir mokslo, Kultūros, Žemės ūkio, Ūkio ir Susisiekimo. Jis sudarys koaliciją su socialdemokratais, o premjeru taps Algirdas Butkevičius. Taip politikas žadėjo sekmadienio vakarą pasibaigus balsavimui. „Esu tikras beveik 120 procentų, kad A. Butkevičius bus premjeras. Reikia gerbti žmonių pasirinkimą“, -  „Lietuvos ryto“ televizijoje kalbėjo V. Uspaskichas.

„Mūsų rezultatai yra geresni, nei tikėjomės“, - sakė V. Uspaskichas.<br>M. Kulbis
„Mūsų rezultatai yra geresni, nei tikėjomės“, - sakė V. Uspaskichas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas, Sigita Purytė

2012-10-29 01:19, atnaujinta 2018-03-15 19:50

Jis džiaugėsi Darbo partijos sėkme - 30 mandatų Seime. „Mūsų rezultatai yra geresni, nei tikėjomės“, - sakė jis žurnalistams būstinėje. V. Uspaskichas teigė nematantis realių galimybių sudaryti koalicijos su konservatoriais, nes, jo nuomone, pastarųjų ekonominė programa yra „labai silpna“.

V. Uspaskichas tvirtino nė per žingsnį nesitrauksiantis nuo įsipareigojimų socialdemokratams ir „tvarkiečiams“ sudaryti bendrą koaliciją. Jei partneriai nepersigalvos, jo manymu, tai bus stabili koalicija: „Matau Butkevičių, iš jo kalbos matau, kad yra daugiau progreso nei iš Kubiliaus. Ši koalicija bus ne tik darni, bet ir galės vesti valstybę į priekį.“

Priminus istoriją, kai A. Butkevičius dėl V. Uspaskicho spaudimo atsistatydino iš finansų ministro, politikas neigė santykius buvus blogus: „Jis niekada negalėjo patirti spaudimo, buvo geri santykiai ir iki atsistatydinimo ir po atsistatydinimo. Nesutapo mūsų nuomonė tik vienu klausimu. Vertinu Butkevičių vienu iš geriausiu socialdemokratų gretose, jie geresnio lyderio neturi.“

Paklaustas, ar šįvakar numatytas galimos koalicijos vadovų susitikimas, V. Uspaskichas patvirtino, kad jis iš principo planuojamas. Susijungus Darbo partijai, socialdemokratams ir „tvarkiečiams“, koalicija turėtų daugumą - 79 mandatus Seime (iš 141).

Kitokia koalicija - išdavystė?

A. Butkevičius „Lietuvos ryto“ televizijai žadėjo, kad dėl koalicijos visų pirma tarsis su Darbo partija ir „tvarkiečiais“. Esą kitaip elgtis būtų „išdavystė“.

„Yra tik vienas galimas variantas (kitai koalicijai. - Red.) – jei mums nepavyktų sudaryti tokios vyriausybinės programos, kuri tenkintų visus tris“, - sakė jis.

Preliminarūs rinkimų rezultatai rodo, kad šios trys partijos surinks pakankamai balsų, kad turėtų daugumą naujajame parlamente. Į koaliciją taip pat gali būti pakviesta Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kuri siekia būti valdžioje. Tai sekmadienį patvirtino vienas iš partijos lyderių Jaroslavas Narkevičius.

„Jei turėsim 78, turėtų užtekti ir tų trijų partijų valdančiosios daugumos, bet jei atsiras atskiri Seimo nariai, kurie norės prisijungti, pakviesim ir juos. Pavyzdžiui, Andrius Palionis (Prienų-Birštono apygardoje išsikėlė pats. – Red.). Jis dirbs kartu. Jau laikome jį partijos nariu“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Jo teigimu, pirmiausia svarbu sutarti, ar koaliciją formuos tik minėtos trys parlamentinės partijos. „Paskui kalbėsim, kokia turėtų būti programa ir kas bus atsakingas už programos vykdymą. Pažadų spektras buvo didelis – nuo populistinių iki realių. Turėsime išskirti keturias pagrindines kryptis“, - kalbėjo socialdemokratų lyderis.

A. Butkevičius, paklaustas, ar jam nekliūva rinkėjų papirkinėjimo atvejai pirmajame rinkimų ture, kuriame daugiausia šmėžavo Darbo partijos vardas, sakė: „Mes nepritariame papirkinėjimams ar balsų pirkimui. Bet rinkėjai pasitikėjo Darbo partija. Policijai šiuo metu yra surištos rankos greitai atlikti šitą tyrimą. Reikėtų pakeisti kai kuriuos įstatymus.“

Paprastu parlamentaru nedirbs

V. Uspaskichas sakė, kad jei negaus ryškaus posto, tai paprastu parlamentaru nedirbs ir Seime neliks.

„Galėčiau palikti Europos parlamento mandatą, jei tapčiau premjeru, ministru arba seimo pirmininku (…) šitas klausimas labai pakibęs ore, labai priklauso nuo to, kaip prezidentė vertina mano kandidatūrą į ministro postą (…) taip jau susiklostė situaciją mūsų valstybei, kad prezidentės, premjero ir ministro postai yra jos (prezidentės) nuosavybė. Nieko nepadarysi – prezidentas ir Afrikoje prezidentas“ - sakė jis „Lietuvos ryto“ televizijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.