Prokuroras D. Raulušaitis pajuto Seimo narių spaudimą

Generalinio prokuroro pavaduotojas

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.<br>T. Bauras
Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 31, 2012, 4:47 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:22 PM

EPK trečiadienį svarstė Generalinės prokuratūros skundą, kuriame Antikorupcijos komisija kaltinama viršijus įgaliojimus. Sprendimą dėl šio skundo Etikos ir procedūrų komisija planuoja priimti kitą savaitę.

„Mūsų manymu, Seimo Antikorupcijos komisijos veiksmai reikalaujant konkrečių duomenų apie prokuratūros organizuojamus ir atliekamus ikiteisminius tyrimus pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą prokuroro nepriklausomumo principą, pažeidžia pačios Antikorupcijos komisijos nuostatus, kiek tai susiję su nesikišimu į teisėsaugos institucijų veiklą“, - posėdyje sakė D. Raulušaitis.

Pasak jo, „Antikorupcijos komisijos informacijos reikalavimo pobūdis ir intensyvumas, ko gero, galėtų būti traktuojamas kaip akivaizdus spaudimas teisėsaugos institucijoms“.

Generalinis prokuroras Darius Valys į EPK kreipėsi po to, kai Antikrupcijos komisija keliskart jį kvietėsi ir reikalavo pateikti informaciją apie atliekamus ikiteisminius tyrimus. „Besiklostanti situacija, kai Seimo nariai siekia sužinoti konkrečių ikiteisminių tyrimų duomenis ir mėgina perimti prokurorų proceso veiklos kontrolės funkcijas yra netoleruotina“, - kreipimesi į EPK tvirtina D. Valys.

Jis EPK informavo atsisakęs suteikti Antikorupcijos komisijai prašomą informaciją, nes ši viršija įgaliojimus.

„Antikorupcijos komisija, reikalaudama detalių duomenų apie konkrečius ikiteisminius tyrimus bei išsakydama nuomonę dėl kai kurių asmenų procesinės padėties ir konkrečių ikiteisminių tyrimų baigties, pažeidžia Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtintą prokurorų nešališkumo, nepriklausomumo ir ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumo principus ir viršija Seimo statutu ir Antikorupcijos komisijos įstatymu jai nustatytus įgaliojimus“, - teigė prokuroras.

Seimo Antikorupcijos komisija rugsėjį keliskart į posėdžius kvietė D.Valį, prašydama pateikti informaciją apie kai kuriuos ikiteisminius tyrimus. Komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis po vieno posėdžio žurnalistams tvirtino, jog atsakymų į rūpimus klausimus neišgirdo, ir kai kurie komisijos nariai dėl to pasipiktino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.