Merdinčio „Meridiano“ viduje - žiurkių gaišenos ir dusinantis pelėsis

Beviltiškai senstantį ir vandens paviršiuje vos besilaikantį „Meridianą“ praeiviai matys nebeilgai. Jau kitą savaitę Klaipėdos simboliu tapęs burlaivis iškeliaus į remonto dokus, kur bus prikeltas naujam gyvenimui. Naujieji laivo šeimininkai tesėjo savo pažadą klaipėdiečiams – jie pasirūpino, kad senovinė barkentina nebūtų nuskandinta jūroje, o iš pagrindų suremontuota ir sugrįžtų į krantinę, kurią puošė daugiau kaip keturis dešimtmečius.

Taip dabar atrodo patalpos, kuriose dar visai neseniai veikė klaipėdiečių ir turistų gausiai lankytas restoranas.<br>E. Petkutė
Taip dabar atrodo patalpos, kuriose dar visai neseniai veikė klaipėdiečių ir turistų gausiai lankytas restoranas.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 2, 2012, 8:37 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:35 PM

Burlaivio prižiūrėtojai nė kiek neperdeda teigdami, kad kadaise Baltijos bangas raižiusį „Meridianą“ ant vandens laiko tik storas dažų sluoksnis. Tuo įsitikinti galima apsidairius laivo viduje.

„Atidžiai žiūrėkite, kur dedate koją“, - vos įžengus į burlaivio vidų perspėjo sargas. Netrukus paaiškėja, kad tai ne tušti žodžiai - vaikštinėti po baigiantį supūti laivą šiomis dienomis - ne itin malonu. Nusileidus stačiais laiptais į vieną iš apatinių denių pamatyti vaizdai šokiruoja: čia karaliauja pelėsis, grindys ir sienos persisunkusios drėgme, išpuvusios lentos žengus žingsnį gali lūžti. „Čia geriau neikite“, - nusileidęs dar žemiau patarė laivo prižiūrėtojas. Jam visai nesinorėtų, kad pro vos besilaikantį laivo dugną kas nors nugrimztų tiesiai į Danę.

Daugelis klaipėdiečių dar prisimena laivo viduje veikusį restoraną, kuriame savaitgaliais vykdavo linksmybės su šokiais ir dainomis. Šiandien sunku būtų visa tai įsivaizduoti aplinkoje, kur šoka nebent čia prieglobstį radusios žiurkės. Vidinė „Meridiano“ pusė daugeliui nėra matoma - ekskursijos laive nerengiamos jau daugelį metų - tai tiesiog nesaugu.

Po remonto sugrįš į krantinę

Prieš kelias savaites „Meridiano“ paramos fondą perėmę žinomi uostamiesčio verslininkai ilgai nedelsdami apsisprendė laivą nutempti į bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“ dokus. Čia jis bus remontuojamas apie 5 mėnesius. Lapkričio 10-ąją, šeštadienį, 10 val. Danės upe tempiamą burlaivį žvilgsniu galės palydėti visi norintys.

Šiai laivo kelionei jau pasiruošta – tądien kelioms valandoms teks pakelti Biržos ir Pilies tiltus, o transporto eismą nukreipti aplinkinėmis gatvėmis. Tokie organizaciniai rūpesčiai miestui – nebe naujiena. 2010 metų gegužės pabaigoje miestiečiai užgniaužę kvapą stebėjo, kaip „Meridianas“ buvo tempiamas remontuoti. Savanoriai vyrai kibo pagelbėti ir negailėdami jėgų padėjo tempti laivą.

Tačiau po tuokart atlikto kosmetinio remonto laivas tvirtai laikėsi neilgai. Vasarą miesto valdžia susirūpino, kaip išsaugoti beviltiškai pasenusį ir tiesiog akyse baigiantį subyrėti burlaivį. Užklupus audrai su smarkiu lietumi, laivas gali imti skęsti, nes vanduo pamažu sunkiasi į jo vidų.

„Meridiano“ paramos fondo vairą iš buvusių savininkų perėmęs klaipėdietis verslininkas Aidas Kaveckis neslėpė turįs savo viziją, kaip miestiečių pamėgtą ir neatsiejama Klaipėdos peizažo dalimi tapusį burlaivį prikelti naujam gyvenimui. Tačiau savo planus žada atskleisti kitą savaitę kartu su kitu fondo dalininku – krovos kompanijos „Bega“ vadovu Aloyzu Kuzmarskiu.

Kiek kainuos laivo remontas, taip pat neatskleidžiama. Tačiau A. Kaveckis pasidžiaugė, kad jau atsiskaityta su visais fondo kreditoriais ir darbuotojais. Įsiskolinimai siekė beveik 200 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.