VRK patvirtino Seimo rinkimų rezultatus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį patvirtino galutinius Seimo rinkimų rezultatus. Nors kai kurių rinkimų apygardų rezultatai kėlė ginčų, VRK galiausiai patvirtino ir vienmandačių, ir daugiamandatės apygardų rezultatus.

Z. Vaigausko nepasitenkinimas buvo akivaizdus, jis nekantriai ragino komisijos narius balsuoti.<br>J. Stacevičius
Z. Vaigausko nepasitenkinimas buvo akivaizdus, jis nekantriai ragino komisijos narius balsuoti.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 4, 2012, 8:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:01 PM

Kaip VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė BNS, komisijai sunkiausia buvo įvertinti, ar užfiksuoti rinkimų pažeidimai galėjo daryti įtaką galutiniams rinkimų rezultatams.

„VRK pats sunkiausias uždavinys buvo įvertinti, koks yra tų pažeidimų mastas - aš tų pažeidimų mastas pakeitė ženkliai rinkimų rezultatus, ar vis dėlto rinkimų rezultatai yra tokie stabilūs. Juk rinkimuose per 1,3 mln. rinkėjų pareiškė savo valią - ar tie pažeidimai yra tokie dideli, kad turėtų būti perbraukta visos Lietuvos rinkėjų valia daugiamandatėje rinkimų apygardoje“, - žurnalistams po penkias valandas trukusio posėdžio sakė VRK pirmininkas.

Lietuvos piliečiai 70 Seimo narių renka daugiamandatėje apygardoje, 71 - vienmandatėje, tačiau po šių rinkimų viena vieta parlamente lieka tuščia. Zarasų-Visagino apygardos balsavimo rezultatai po pirmojo turo pripažinti negaliojančiais dėl pažeidimų. Čia pakartotiniai rinkimai turės būti surengti ne vėliau kaip po pusės metų.

Virė ilgos diskusijos

VRK pirmininko Zenono Vaigausko nervus posėdyje tampė vienas iš komisijos narių Liutauras Ulevičius ir tautininkų lyderis Gintautas Songaila. L. Ulevičius vienintelis iš komisijos nepritarė kelių apygardų rezultatams.

Z. Vaigauskas nekantriai ragino komisijos narius balsuoti. L. Ulevičiui pasiūlius netvirtinti Ignalinos-Švenčionių apygardos rezultatų, Z. Vaigauskas pyktelėjęs jam atkirto: „Norit su visa komisija eiti į teismą?“.

26-osios Nevėžio apygardos atstovė komisijoje pasakojo atvejį, kai rinkėja balsavo ir ėmė mesti į balsavimo dėžę kitokius popierius. Moteris pasakojo, kad buvo sustabdytas balsavimas, atidaryta urna, išimti dokumentai.

Visus papildomus dokumentus į balsadėžę metė kandidato Juliaus Dautarto dukra, vieno iš vietos laikraščių darbuotoja. Ji mėtė popierius su informacija apie tėvo oponento – Petro Narkevičiaus – veiklą. Dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vis dėlto rezultatus komisijos narė siūlė tvirtinti. Rinkimus šioje vienmandatėje apygardoje laimėjo Darbo partijos atstovas P.  Narkevičius.

Vienmandatininkus reikėtų rinkti pirmajame ture?

Akmenės-Joniškio apygardoje prieš antrąjį turą socialdemokratų atstovės Zofijos Paulikienės gerbėjai agitavo nebalsuoti už Darbo partijos kandidatą Saulių Bucevičių, nes jis pagal sąrašą jau po pirmojo turo buvo patekęs į Seimą.

„Ši problema užprogramuota, nes antrajame rinkimų ture dalyvauja tie, kurie į Seimą patenka per daugiamandatę. Keisti situaciją galima tik vienu būdu – pirmajame rinkimų ture balsuoti už kandidatus vienmandatėse, antrajame – balsuoti daugiamandatėje ir rinkti vieną iš dviejų kandidatų vienmandatėse“, - kalbėjo Z. Vaigauskas.

Taip, jo teigimu, būtų lengviau skaičiuoti balsus rinkimų komisijai, o rinkėjams – lengviau apsispręsti. VRK pirmininkas žadėjo pasiūlyti šį pakeitimą politikams.

Valdymą Raseiniuose vadina autoritariniu

VRK atstovų teigimu, Raseinių apygardoje darbą rinkimų organizatoriams apsunkino savivaldybės darbuotojai. „Jie nesuteikė reikiamos pagalbos. Savivaldybė paduota į teismą. Rinkimų komisijoje buvo dalis atstovų iš partijų, kurie bylinėjosi su savivaldybe. Savivaldybė sudarė klimatą, kuriame sunku dirbti“, - aiškino atsakinga VRK narė.

„Raseinių savivaldybė autoritariniu būdu valdoma „Tvarka ir teisingumas“ partijos nario Remigijaus Ačo“, - komentavo L. Ulevičius.

„Meras aktyviai dalyvavo savo žmonos rinkiminėje kampanijoje. Jis ir pats kandidatas. Jei meras pažeidė įstatymus, reikia spręsti“, - tikino Z. Vaigauskas.

Rinkimų rezultatai šioje apygardoje buvo patvirtinti. Vienmandatėje laimėjo socialdemokratas Emundas Jonyla. Mero žmona V. Ačienė į antrą turą vienmandatėje neišėjo.

Pažeidimai neturėjo esminės įtakos

VRK tvirtindama rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje pripažino, kad „2012 m. Seimo rinkimų metu daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo padaryta Seimo rinkimų įstatymų pažeidimų, kurie neturėjo esminės įtakos rinkimų rezultatų nustatymui šioje rinkimų apygardoje“.

VRK nepritarė vieno komisijos nario L. Ulevičiaus raginimui rinkimų rezultatų netvirtinti - jo teigimu, komisija turėjo pripažinti rinkimų rezultatus daugiamandatėje apylinkėje negaliojančiais, nes buvo padaryti daugybiniai šiurkštūs įstatymų pažeidimai, dalis jų – kol kas neįvertinti, įvertinti netinkamai ar tiriami.

Išrinkta 140 Seimo narių

Į naująjį Seimą per eilinius rinkimus spalio 14 dieną ir antrąjį turą vienmandatėse apygardose spalio 28 dieną išrinkti 140 tautos atstovų.

Suskaičiavus balsus daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose, daugiausiai vietų Seime turės socialdemokratai - 38, antri liko konservatoriai, kurie turės 33 vietas, Darbo partija - 29, partija „Tvarka ir teisingumas“ - 11, Liberalų sąjūdis - 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 8, partija „Drąsos kelias“ - 7, taip pat į Seimą išrinkti trys savarankiškai išsikėlę kandidatai ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė.

Lietuvos piliečiai 70 Seimo narių renka daugiamandatėje apygardoje, 71 - vienmandatėje, tačiau po šių rinkimų viena vieta parlamente lieka tuščia. Zarasų-Visagino apygardos balsavimo rezultatai po pirmojo turo pripažinti negaliojančiais dėl pažeidimų. Čia pakartotiniai rinkimai turės būti surengti ne vėliau kaip po pusės metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.