Pildosi lietuvio svajonė valdyti bent vieną ranką

Šiuolaikinė medicina ir valios pastangos gali padaryti, iš pirmo žvilgsnio, neįmanomus dalykus. Nuo gimimo neįgalus Šilutės rajono gyventojas 19-metis Martynas Girulis pats atsistojo ant kojų, išmoko vaikščioti. Netrukus jis galės valdyti ir vieną ranką, Austrijoje jam atlikta sudėtinga operacija, po kurios dalis rankos bus pakeista robotizuotu protezu.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-11-06 21:01, atnaujinta 2018-03-15 16:03

M. Girulis nuo gimimo nevaldo abiejų rankų, tai įgimtos sunkios ligos – artrogripozės pasekmė. Jos simptomai panašūs į cerebrinio paralyžiaus, tai pečių, alkūnių, riešų, čiurnų deformacijos, raumenų paralyžius.

Medikai iš karto suskubo paskelbti verdiktą, kad sunkia liga sergantis mažylis niekada negalės vaikščioti ir beveik nevaldomomis rankomis aptarnauti savęs. Tačiau būdamas ketverių metukų jis jau mokėjo apsitarnauti: koja sau prie veido pakeldavo ir pyragaitį, ir porciją ledų. Po kurio laiko jis jau sugebėjo pats atsistoti ant kojų, išmoko vaikščioti.

Nenorėdamas būti našta artimiesiems M. Girulis užsibrėžė tikslą – turėti bent vieną ranką. Vaikinas pats internete rinko informaciją apie pasaulyje atliekamas unikalias operacijas, susisiekė su Austrijos sostinėje Vienoje esančia klinika, joje dirbančiu profesoriumi Oskaru Aszmannu. Kompiuteriu jis naudojosi sunkiai valdomą ranką prilaikydamas koja.

Austrų medikai nusprendė padėti M. Giruliui ir atlikti iki šiol vos kelis analogus pasaulyje turinčią rankos rekonstrukciją.

Bene sudėtingiausias etapas – spalio 25 dieną Vienoje atlikta operacija, per ją iš vaikino dešiniosios šlaunies buvo paimti raumenys ir implantuoti beveik nevaldytoje rankoje. Raumenys prie kaklo buvo sujungti su nervine sistema. Šiandien M. Girulis kartu su tėvais grįžo į Lietuvą.

„Jaučiu, kad mano svajonė pildosi. Seniai žinojau ir tikėjau, kad ateis ta diena, kai turėsiu dirbtinę ranką. Didžiausia mano svajonė – būti naudingam kitiems, gyventi kiek galima visavertį gyvenimą, dirbti kokį nors darbą su kompiuteriu“, - Kaune susirinkusiems žurnalistams sakė M. Girulis.

Ši operacija - tik vienas ypač sudėtingo plano etapas. Maždaug po 9 mėnesių medikai ketina amputuoti rankos dalį iki alkūnės, persodinti kaulą. Ranką pakeis robotizuotas rankos protezas, jį M. Girulis galės valdyti centrinės nervų sistemos siunčiamais impulsais. Tiesa, prieš žengdami šį žingsnį medikai ketina patikrinti, ar vaikino centrinė nervų sistema dirbtinei rankai galės siųsti signalus.

Toks atvejis pasaulio medicinos praktikoje bus tik trečias. O atvejų, kai žmogaus ranka anksčiau buvo sveika, tik vėliau jai kažkas nutiko ir prireikė bioninio, robotizuoto protezo – daugybė, šiais laikais jie nieko nebestebina.

Bioninė ranka gali atlikti pagrindinius normalaus stiprumo judesius, kelti iki 15 kg svorį, su ja galima atlikti atsispaudimus, užsirišti batus. Robotizuotas protezas kai kuriais atžvilgiais netgi pranašesnis už tikrą ranką – dėl savo konstrukcijos plaštaka sukinėjasi 360 laipsnių kampu aplink riešą.

Protezas kainuoja 50 tūkst. eurų. Nemažai kainuoja ir operacijos, ligoninėje praleistas laikas ir kelionės į Austriją. Po operacijos M. Girulis kas pusmetį teks vykti į Vieną apžiūroms. M. Girulio tėvai dėl sūnaus svajonės išsipildymo buvo priversti parduoti savo ūkį, nemažai pinigų paaukojo geros valios žmonės.

Iki šiol rankų beveik nevaldžiusio vaikino laukia sunki užduotis - jis privalės iki rankos amputavimo ir protezo įstatymo taip ištreniruoti smegenis, kad jų siunčiami impulsai valdytų robotizuotą protezą.

Daugiau informacijos apie Martyno ligą ir jo gyvenimą galima rasti internete martynofondas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.