A. Ažubalis mano, kad išpuolį prieš Lietuvos ambasadą Baltarusijoje surengė teroristai

Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius patvirtino, kad antradienio vakarą Minske į Lietuvos ambasados teritoriją įmesti du Molotovo kokteiliai. Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) jau yra parengusi notą Baltarusijai dėl išpuolio prieš mūsų šalies ambasadą Minske. 

Per išpuolį žmonės nenukentėjo.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Per išpuolį žmonės nenukentėjo.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2012, 6:11 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:37 PM

Išpuolis tikrai yra neeilinis. Buvo įmesta į teritoriją (Lietuvos ambasados. - Red) pora Molotovo kokteilių. Tik dėl laimingo atsitiktinumo  nebuvo padaryta jokios žalos. Žmonės nenukentėjo. Įvykis tiriamas“, - Lietuvos televizijos laidai „Labas rytas“ kalbėjo ambasadorius.

Diplomatas sakė, kad incidentas įvyko apie 22 val. 45 min. vietos laiku. Tuo metu jis pats buvo pastato viduje.

Trečiadienį Minske yra švenčiamos Spalio revoliucijos metinės. Tai yra nedarbo diena. Ambasadorius L. Linkevičius neatmetė galimybės, kad išpuolis galėjo būti susijęs ir su šia švente.

Diplomato teigimu, ambasada nebuvo gavusi jokių grasinimų.

Molotovo kokteiliais vadinami buteliai su padegamuoju skysčiu įmesti per ambasadą juosiančią tvorą.

Lietuva įteikė notą Baltarusijai Lietuvos ambasada Minske trečiadienį Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai perdavė notą dėl išpuolio su vadinamaisiais Molotovo kokteiliais prieš Lietuvos diplomatinę atstovybę kaimyninės šalies sostinėje.

„Nota įteikta šiandien pirmoje dienos pusėje“, - BNS patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Pasak jos, Baltarusijos diplomatinės atstovybės vadovas Lietuvoje į URM tikriausiai bus iškviestas ketvirtadienį, nes šis trečiadienis Baltarusijoje - nedarbo diena, todėl diplomatinė atstovybė nedirba.

Baltarusija: „Tai - chuliganizmas"

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija (URM) išpuolį pavadino piktavališku chuliganizmu.

„Mes įsitikinę, kad tai piktavališkas chuliganizmas. Tikimės, kad tyrimo institucijos operatyviai ištirs bylą dėl incidento prie Lietuvos ambasados Minske, o kaltieji bus nuteisti“, - naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė Baltarusijos URM atstovas Andrejus Savinychas.

Baltarusijos teisėsauga trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl chuliganizmo. Šios šalies Tyrimų komitetas, pasak „Interfax“, informavo, jog „turimas vaizdo įrašas, kaip buvo įvykdytas nusikaltimas, ir vaizdo įraše matomi du tamsūs siluetai“.  

Pasak pranešimo, šiuo metu sprendžiama dėl Lietuvos atstovybės turimo vaizdo įrašo perdavimo teisėsaugos institucijoms. Taip pat pranešama, jog dėl nusikaltimo kol kas niekas nėra sulaikytas, o įvykio vietoje dirba operatyvinė tyrimo grupė.

Vertina kaip teroristinį išpuolį

Išpuolis Minske primena terorizmo aktą. Taip situaciją įvertino užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. Teigiama, kad Lietuvos ambasados saugumas bus sustiprintas.

„Tai vertinu labai rimtai, nes tai – tiesiai šviesiai – kvepia terorizmu“, - sakė A. Ažubalis Seime žurnalistams. 

„Juoba kad tokių smulkesnių incidentų yra buvę ir prieš tai – ar tai imitacinis sprogmuo ir kiti dalykai (…) Panašių incidentų Minske yra būta ir prieš Rusijos ambasadą“, - sakė ministras. 

Ministras neturėjo žinių, kodėl į ambasadą buvo mesti degantys Molotovo kokteiliai. Su Rusijos spalio revoliucijos metinėmis jis to nesiejo: „Nežinau, ar tai susiję, nenoriu spekuliuoti. Man šiandieną yra Lietuvos diplomato diena. Pati svarbiausia data“. 

Lietuva dėl to įteikė protesto notą Baltarusijai, artimiausiu metu „ant kilimėlio“ iškvies šios šalies ambasadorių. Bus imtasi „adekvačių“ priemonių ambasadai saugoti. 

„Vertinu blogai. Tai yra aiškus Vienos konvencijos 22 antro pažeidimas. Nes priimančioji pusė privalo užtikrinti diplomatinių atstovybių saugumą“, - įvertino A. Ažubalis.

Savo ruožtu, premjeras Andrius Kubilius neskuba šio išpuolio vadinti teroristiniu.

„Aš tikrai nesiimu vadinti ir kokio nors pavadinimo daryti tol, kol neturime tyrimo išvadų“, - žurnalistų trečiadienį paklaustas, ar šį įvykį būtų linkęs vadinti terorizmo aktu, sakė A. Kubilius.

Sieks bendradarbiauti su Baltarusija

„URM pasirengusi bendradarbiauti su Baltarusijos teisėsauga, kad pasitelkus Lietuvos teisėsaugos ekspertus nusikaltimas būtų skubiai išaiškintas. Apie išpuolį informuotos atsakingos Lietuvos institucijos, kurios pagal savo kompetenciją imsis atitinkamų veiksmų stiprinti diplomatinės atstovybės saugumą“, - rašoma URM išplatintame pranešime spaudai.

URM Rytų kaimynystės politikos departamento direktoriaus Edmino Bagdono, kuris anksčiau buvo Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje, kol kas kaimyninės šalies pareigūnams nepavyko nustatyti nusikaltėlių. Pastarąjį kartą kai buvo įmesti dažai, viena Baltarusijos teisėsaugos pareigūnų keltų versijų - kad veikė Rusijos radikalai.

E. Bagdono teigimu, šįkart ambasados darbuotojai taip pat kreipėsi į Baltarusijos generalinę prokuratūrą.

Jo žiniomis, mesti Molotovo kokteiliai pataikė į tą pastato dalį, kur įsikūrę ambasadą saugantys policijos pareigūnai.

Europos Sąjunga (ES) Baltarusijai taiko sankcijas dėl autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos susidorojimo su opozicija ir žmogaus teisių gynėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.