A. Kubiliui arčiau širdies buvo M. Romney

Po prezidento rinkimų nepasikeis nei JAV užsienio politika, nei jos valdžios požiūris į Lietuvą, tačiau daugiausia dėmesio šalis skirs savo pačios ekonomikos bėdoms spręsti, įsitikinusi JAV ambasados Vilniuje laikinoji vadovė, reikalų patikėtinė Anne Hall.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad antrai kadencijai perrinktas Jungtinių Valstijų prezidentas demokratas B. Obama daug prisidėjo prie regiono geopolitinio saugumo stiprinimo, todėl Lietuva „negali skųstis šiuo prezidentu“.<br>V. Ščiavinskas
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad antrai kadencijai perrinktas Jungtinių Valstijų prezidentas demokratas B. Obama daug prisidėjo prie regiono geopolitinio saugumo stiprinimo, todėl Lietuva „negali skųstis šiuo prezidentu“.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Nov 7, 2012, 9:51 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:57 PM

„Šiuose rinkimuose svarbiausi buvo ekonomikos klausimai, nedarbas, socialiniai klausimai. Tikrai ne užsienio politika. Per debatus abu kandidatai sutarė dėl daugumos užsienio politikos klausimų.

Taigi ryšys tarp JAV ir Lietuvos yra sukurtas ant tokio tvirto istorijos ir bendrų vertybių, vizijų pagrindo, kad nesvarbu, kas būtų laimėjęs šiuos rinkimus – aš įsitikinusi, kad mūsų šalių ryšys nepakis“, - sakė ji žurnalistams Vilniuje trečiadienį ryte.

Prezidento rinkimus JAV laimėjo demokratas Barackas Obama, jis nugalėjo respublikoną Mittą Romney.

„B. Obama laimėjo. Manau, kad tai aiškus požymis, jog dauguma žmonių galvoja, kad, nors ne visi ekonomikos darbai padaryti, bet prezidentas juda teisinga kryptimi.

Manau, M. Romney pasirodė labai neblogai. Jis surinko beveik tiek pat balsų, kiek ir prezidentas B. Obama, nors jis ir stipriai atsilieka rinkikų balsavime.

Šalis yra labai pasidalijusi tarp to, kokį žmonės mato geriausią kelią iš ekonominės krizės, kiek turėtų būti socialinių išmokų. Manau, kad pergalę lėmė labai maža persvara. To dauguma ir tikėjosi“, - apibūdino A. Hall.

Antrąją kadenciją iš B. Obamos netikėtumų nelaukiama.

„Manau, ir antrąją kadencija prezidentas daugiausia rūpinsis vidaus ekonomikos reikalais. Tai jis žadėjo per rinkimus, manau, tai jis ir darys. Jam reikia mažinti nedarbą - jis tai žadėjo per visus rinkimus.

O jo užsienio politika nesikeis. Nemanau, kad bus didesnių pasikeitimų. Jis visą laiką žadėjo pastovumą. Tai reiškia, JAV toliau palaikys griežtas sankcijas Iranui. Taip pat laukia darbas su Rusija, kad ši palaikytų tokią politiką prieš Iraną. Labai artimi santykiai su Europos Sąjunga irgi nesikeis“, - tikino A. Hall.

A. Kubilius JAV prezidentu nesiskundžia

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad antrai kadencijai perrinktas Jungtinių Valstijų prezidentas demokratas Barackas Obama daug prisidėjo prie regiono geopolitinio saugumo stiprinimo, todėl Lietuva „negali skųstis šiuo prezidentu“.

Naujienų agentūra BNS praneša, kad Lietuvos konservatorių lyderis pripažino, jog ideologiškai jam artimesni respublikonai, tačiau kartu atkreipė dėmesį į Lietuvai svarbius B. Obamos administracijos žingsnius - NATO gynybos planų Baltijos šalims patvirtinimą, JAV karinių pajėgų dalyvavimą pratybose.

„Lietuvai turbūt šie rinkimai nebūtų tokie ypač skirtingi, nes turim pasakyti labai aiškiai, kad B. Obamos administracija per pastaruosius ketverius metus daug nuveikė, jog mūsų regionas geopolitinio saugumo prasme įgautų tam tikrų svarbių dimensijų. Turiu galvoje ir NATO gynybos planus, ir JAV karinių pajėgų dalyvavimą įvairiuose kariniuose manevruose“, - trečiadienio rytą žurnalistams Vilniuje sakė premjeras.

„Aš, aišku, būdamas konservatorius, širdyje visuomet esu už respublikonus, bet tikrai šiuo metu negalime skųstis šiuo prezidentu“, - teigė A. Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.