Neįgaliesiems atsirado proga užsidirbti

Kartais nuo prašymų padėti apraibsta akys ir ima ūžti ausys - sunku ir susigaudyti, kas naudojasi Tavo akimirkos gerumu ir atjauta – o kam iš tiesų reikia pagalbos. Ypač tokia tendencija juntama artėjant didžiosioms metų šventėms.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2012, 10:45 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:57 PM

Tačiau yra tokių, kurie neprašo nieko. Na, gal tik...įvertinti ir pamilti jų su didžiuliu atsidavimu ir šiluma pagamintus darbus, pabendrauti su jais. Prie spalvingos „Crafts World“ amatininkų, vėrėjų, drožėjų, juvelyrų ir kitų darbščiarankių komandos jungiasi neįgalieji – sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Vilniaus viltis“ ir Vilniaus „Carito“ bendruomenė.

Koks jų tikslas šioje bendruomenėje? Šiek tiek užsidirbti? Pabendrauti su kitais kūrėjais? Išreikšti save per rankdarbius tokiu būdu pamirštant ne visuomet šviesią kasdienybę?

Jaunimas pasiūlė siuvinėtų paveikslų

Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Vilniaus viltis“ socialinė darbuotoja Agnė Lunskaitė teigė, jog bendrija, gavusi „Crafts World“ įkūrėjų pasiūlymą su džiaugsmu jį priėmė.

„Rankdarbiai - tai mūsų jaunuolių užimtumo būdas. Renkames įvairias jų rūšis. Jaunuolius šių rankdarbių moko socialinės darbuotojos. Mūsų jaunimui patinka siuvinėjimas simegrafijos būdu, vėrimas iš karoliukų, vilnos vėlimas, origami. Kol kas „Crafts World“ svetainės gerbėjams pateikėme jaunimo išsiuvinėtus paveikslus. Labai tikimės, kad jie patiks būsimiems pirkėjams. Vėliau rankdarbių tik gausės“, - teigė A. Lunskaitė.

Į šviesesnį rytojų veda rankų darbo žvakės

„Prie Crafts bendruomenės jungiamės dėl to, jog norime tapti labiau matomi. Mūsų tikslas čia yra parodyti, kad žmogus gali viską, jei jam suteikiama dar viena galimybė pradėti gyvenimą nuo pradžių, - kalbėjo Vilniaus „Carito“ atstovė ..... - Ko gero, reikėtų paminėti, kad mūsų žvakių gamintojai, kurie ilgą laiką arba visai nėra dirbę dėl įvairių priežasčių: negalios, priklausomybių, benamystės ir pan.

Savo organizacijoje siekiame suderinti keletą dalykų: visų pirma, suteikti darbo vietą žmogui, kuriam būtų sunku įsidarbinti įprastoje darbo rinkoje, o antra, mėginame kurti įvairių formų ir spalvų žvakes, kurios yra ir mūsų hobis, ir gyvenimo būdas. Žvakių įvairove siekiame atliepti įvairių žmonių poreikius bei patenkinti savo ambicijas. „Crafts World“ mums kaip langas į platesnę rinką, naujas iššūkis parodyti visiems, jog gebame gaminti ne tik bažnytines žvakes, bet ir vienetines, kur kiekviena jų turi savo atsiradimo istoriją.“

Žvakių gamintojai – tokie pat, tik su nesėkmingesne gyvenimo istorija

Žvakių „Crafts World“ amatininkai iki šiol nesiūlė. Kodėl „Carito“ bendruomenės kūrėjai pasirinko tokią netracinę rankdarbių rūšį?

Caritas yra bažnytinio tipo organizacija, o jai įvairiomis progomis reikalingos žvakės, todėl sugalvojome nebepirkti jų iš užsienio, o pamėginti pasigaminti patys. Po ilgų bandymų „Žvakelių dirbtuvės“ tapo vienu iš Carito padalinių, kuris aprūpina žvakėmis bažnyčias, kitus padalinius, o gautas lėšas panaudoja žmonių gerovei, kuriems mėgina padėti ir savo pačių tobulėjimui“, - apie idėją naudingai panaudoti darbo neturinčių žmonių kruopštumą ir kūrybinius sugebėjimus pasakojo Žavinta Poltoržickaitė, VA Caritas atstovė.

Moteris pasakoja, jog įgūdžiai gaminti žvakes atsirado iš klaidų ir pakartotinų bandymų. Taip pat padėjo užsienio šalių patirtis bei didžiulis noras.

„Iš kūrėjų bendruomenės tikimės palaikymo, pasitikėjimo bendradarbiavimo. Galbūt netgi praktinių patarimų įvairiais rankdarbių klausimais, kvietimų į susitikimus. Mums svarbu, kad žmonės matytų, ką mes veikiame ir kodėl būtent tai veikiame. Esame atviri pokyčiams ir laukiame pasiūlymų iš svetainės lankytojų, kokių žvakių jie norėtų. Mūsų žvakių gamintojai – tai tokie patys žmonės kaip ir mes, tik su daug nesėkmingesnėmis gyvenimo istorijomis, kurie pirmiausia tikisi visuomenės paramos ir pasitikėjimo. Tad mums labai rūpi jūsų įvertinimas, kad žinotume, jog einame teisinga kryptimi“, - interviu pabaigė Vilniaus „Carito“ atstovė Žavinta Poltoržickaitė.

„Šiandienos kasdienybė ir mus supanti visuomenė yra labai nevienalytė, - apžiūrinėdama naujai į bendruomenę įsijungusių narių darbus kalbėjo „Crafts-World“ idėjos autorė Andželika Rusteikienė. - Galvojame šiek tiek plačiau: galime daryti verslą, kuris generuoja pajamas, o galime kurti vertę, kuri prisideda prie mūsų aplinkos geresnio rytojaus. Juk žmogui nereikia duoti žuvies, jam reikia duoti jauką, kurio pagalba jis pats puikiai pasieks rezultatą ir bus laimingas. Ir tą galimybę jau šiandien mes suteikiame visiems, kas apsilanko www.crafts-world.com bei www.handmades.eu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.