Baltarusijos pareigūnai: „Incidentas Lietuvos ambasadoje - piktybinis chuliganizmas“

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos spaudos sekretorius Andrejus Savinychas pavadino incidentą Lietuvos ambasados teritorijoje piktybiniu chuliganizmu. Apie tai praneša „BelaPAN”. „Mūsų reakcija visiškai akivaizdi - tai piktybinis chuliganizmas. Mes tikimės, kad teisėsaugos institucijos atliks tyrimą ir kaltininkai bus griežtai nubausti”, - sakė A. Savinychas.

Lietuvos ambasada Minske patyrė jau ne pirmą išpuolį. Kaimyninės šalies teisėsauga piktadarių kol kas nerado.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Lietuvos ambasada Minske patyrė jau ne pirmą išpuolį. Kaimyninės šalies teisėsauga piktadarių kol kas nerado.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2012, 2:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:11 PM

Antradienio vakarą, apie 22 val. 45 min., į Lietuvos ambasados Minske teritoriją buvo įmesti du vadinamieji Molotovo kokteiliai – buteliai su padegamuoju skysčiu. Jie užsidegė, bet Lietuvos policininkams pavyko ugnį užgesinti. „Tik dėl atsitiktinumo buvo išvengta žalos, nors pasekmės galėjo būti ir blogesnės”, – sakė ambasadorius Linas Linkevičius, kuris išpuolio metu buvo pastato viduje.

Dėl šio įvykio ketvirtadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją iškviestas Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas. Ambasadoriui buvo pareikštas protestas dėl išpuolio prieš Lietuvos ambasadą Minske.   Diplomatui buvo perduotas prašymas išsamiai ištirti incidento aplinkybes, bendradarbiauti teikiant informaciją apie incidento tyrimą kompetentingoms Lietuvos institucijoms bei užtikrinti Lietuvos ambasados Minske saugumą. V. Dražinas išreiškė Baltarusijos pusės apgailestavimą dėl šio įvykio. Pabrėžta, kad incidento tyrimui, kuris atliekamas pagal straipsnį dėl piktybinio chuliganizmo, skiriama daug dėmesio. Ambasadorius užtikrino, kad kompetentingos Baltarusijos struktūros operatyviai informuos Lietuvos kolegas apie šio incidento tyrimą.

Lietuviai įžvelgia terorizmą, o baltarusiai - chuliganizmą

Minsko teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl chuliganizmo. „Mes įsitikinę, kad tai piktavališkas chuliganizmas. Tikimės, kad tyrimo institucijos operatyviai ištirs bylą dėl incidento prie Lietuvos ambasados Minske, o kaltieji bus nuteisti”, – pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Andrejus Savinychas.

Bet Lietuvos politikai įvykį vadino teroro aktu. 

„Tai yra teroristinis išpuolis prieš Lietuvos teritoriją”, – įvertino Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Emanuelis Zingeris.

„O ką jums primena tokia įvykių eiga, kai vakare į ambasados teritoriją įskrieja du buteliai su Molotovo kokteilio užtaisu? Kas tai yra, jeigu ne teroristinis aktas?” – antrino užsienio reikalų ministras Audronis Ažubalis.

Lietuvos ambasada Minske trečiadienį Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai perdavė notą dėl šio išpuolio.

Baltarusijos diplomatinės atstovybės vadovas Vilniuje į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją tikriausiai bus iškviestas ketvirtadienį.

Panašus išpuolis prieš Lietuvos ambasadą Minske – jau ne pirmasis. Anksčiau į atstovybės pastatą buvo įmesta dažų, rastas imitacinis sprogmuo.

Bet kol kas kaimyninės šalies pareigūnams nepavyko nustatyti nusikaltėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.