Naujosios kadencijos teisėjų tarybai vadovauti pretenduoja G. Kryževičius

Kadenciją baigiančios Teisėjų tarybos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius penktadienį Kaune vykstančiame visuotiniame teisėjų suvažiavime pripažino sieksiąs perrinkimo. Pagrindiniais prioritetais jis vadino teismų darbo optimizavimą juos stambinant bei skaitmenizavimą, panaudojant teismų darbe modernias informacines technologijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 9, 2012, 1:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:40 PM

Bylomis užversti teismai, iki išnaktų dirbantys teisėjai ir prastas techninis aptarnavimas – tai bene svarbiausios problemos, kurias artimiausiu metu ketinama spręsti.

G. Kryževičius pripažino, kad mažinant teisėjų darbo krūvį jį suvienodinant optimaliausia išeitis – sujungti teismus. Ne paslaptis, jog šiuo metu kai kurie teismai užversti bylomis, tačiau nėra teisinio mechanizmo kaip bylas perduoti mažiau užimtam teismui. Dėl to stringa bylų nagrinėjimas, jis užsitęsia.

„Grubiai tariant bylos į šiukšlių dėžę neišmesi, o darbo krūviai milžiniški – teisėjai dirba ir vakarais, ir savaitgaliais. Turi būti sisteminis požiūris į šios problemos sprendimą“, - spaudos konferencijos metu sakė G. Kryževičius.

Kadenciją baigiančios Teisėjų tarybos pirmininkas tikino, jog vienas būdų mažinti teisėjų darbo krūvius yra teismų stambinimas juos sujungiant. Ši reforma įgyvendinta Estijoje bei pasiekta teisėjų darbo krūvių suvienodinimo.

„Dabar situacija Lietuvoje tokia, kad skirtinguose teismuose už tą patį atlyginimą dirbančių teisėjų darbo krūviai skiriasi net kelis kartus. Instrumentų, kurie leistų perskirstyti bylas kitų apylinkių teisėjas, šiuo metu nėra. Todėl būtina imtis teismų stambinimo, kad galėtume būti žymiai dinamiškesni, lengviau skirstyti bylas. Mūsų sistema labai nelanksti, mes negalime išnaudoti savo vidinių resursų, nes trūksta mobilumo“, - sakė G. Kryževičius.

Naujosios kadencijos Teisėjų tarybai vadovauti siekiantis G. Kryževičius tikino, jog pereiti prie konkrečių žingsnių stambinant teismus ir taip optimizuojant jų darbą būtini rįžtingi politikų veiksmai.

„Prezidentė yra pažadėjusi kiek įmanoma remti šias idėjas, kad jos būtų kiek galima greičiau įgyvendintos, kai tik bus baigtos politinės batalijos“, - kalbėjo G. Kryževičius.

Ketinama ne tik stambinti teismus sujungiant apylinkių teismus, bet ir kai kuriose mažesnėse savivaldybėse rengti išvažiuojamuosius teismo posėdžius. Teisėjas atvyktų į vietą ir ten nagrinėtų bylas.

Perrinkimo siekiantis G. Kryževičius taip pat užsiminė apie būtinybę teismų darbe diegti informacines technologijas. Jo vizijoje – elektroninės bylos sistema, kai elektroniniu būdu galima teikti procesinius dokumentus. Taip pat svarstoma apie naujos, uždaros sistemos įdiegimą, kad kiekvienas proceso dalyvis, gavęs prisijungimo vardą bei slaptažodį galėtų gauti visą informaciją apie proceso eigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.