Skęstančiame burlaivyje neliko ir gelbėjimosi rato

Prieš kelias savaites Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondą į savo rankas perėmę verslininkai pasiryžo ne tik iš pagrindų atstatyti laivą, bet ir atkurti jo vidų. Barkentiną žmonės turi vėl matyti tokią, kokią ją prieš pusę amžiaus regėjo „Meridianu“ plaukioję Klaipėdos jūreivystės mokyklos kursantai, - įsitikinę naujieji jo savininkai - Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis bei senamiestyje įsikūrusio „Friedricho pasažo“ savininkas Aidas Kaveckis. Tačiau apžiūrėjus laivo vidų, paaiškėjo, jog ši užduotis nebus lengva – autentiškų buvusios įrangos ir interjero detalių beveik visai nelikę. Verslininkus pribloškė buvusių fondo savininkų aplaidumas: dėl skolų turtas jau seniai areštuotas.

Iš buvusio Klaipėdos jūrininkų pasididžiavimo - burlaivio "Meridiano" beveik nepakitusi liko tik jo išorė - viduje laivas neatpažįstamai sunyko.<br>E. Petkutė
Iš buvusio Klaipėdos jūrininkų pasididžiavimo - burlaivio "Meridiano" beveik nepakitusi liko tik jo išorė - viduje laivas neatpažįstamai sunyko.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 9, 2012, 11:19 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:49 PM

„Meridiano” fondo valdytojai neabejoja, jog yra žmonių, išsaugojusių burlaivio atributų ir norinčių, jog jie sugrįžtų į savo vietą, kai laivas bus suremontuotas ir grąžintas prie krantinės. Per pastaruosius 40 metų, kol barkentina nebeplaukiojo, o tik puošė Klaipėdos senamiestį, čia veikė ir klaipėdiečių pamėgtas restoranas, laivas buvo gausiai lankomas turistų, prie jo sustoti ir nusifotografuoti daugelis nepraleidžia progos ir dabar. Tačiau kelias į laivo denį smalsuoliams jau kurį laiką uždarytas, o burlaivis merdi, pro dugną nepaliaujamai sunkiasi vanduo, visur išplitęs pelėsis.

„Meridiano“ šeimininkai žada prikelti laivą naujam gyvenimui, sugrąžinti miesto simboliui buvusį grožį ir autentiškumą, atverti jį visiems, besidomintiems Klaipėdos laivybos istorija. Fondo valdytojai prašo atsiliepti visus geros valios žmones, kurie turi išsaugoję “Meridiano” interjero, įrangos detalių, įrankių, navigacijos prietaisų, gelbėjimosi priemonių, laivo brėžinių, jūrlapių, patalpų nuotraukų – bet ko, kas susiję su burlaivio istorija ir pranešti apie tai fondui telefono numeriais – (846) 395 500, (846) 422 040.

Nuo gruodžio 6 dienos, kiekvieną ketvirtadienį nuo 18 val. visi, turintys kuo pasidalyti iš „Meridiano“ praeities, laukiami „Friedricho pasažo“ Kavos ir arbatos namų antrame aukšte, kur jų lauks fondo darbuotojai ir bus laikinai saugomi sunešti daiktai. Apie kiekvieną fondui perduotą laivo detalę ir ją dovanojusį asmenį atsiras įrašas specialioje „Meridiano“ garbės knygoje. Joje pasirašys ir patys autentiškus daiktus išsaugoję žmonės. Jie visi bus pavaišinti karšto vyno taure ar kavos puodeliu. Vėliau knyga, kaip ir sukaupti eksponatai, ras vietą jau atstatytame burlaivyje. Knygą galės vartyti visi jo lankytojai.

Fondo valdytojams talkins ir istorikai, muziejininkai, kurie padės atkurti ir visuomenei pristatyti Klaipėdos simbolį „Meridianą“.

Burlaivis pro pakeltus Biržos ir Pilies tiltus į remonto doką bus tempiamas jau rytoj, šeštadienį. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami palydėti laivą jau rytoj, šeštadienį, nuo 10 val. Po remonto į buvusią vietą Danės krantinėje „Meridianas“ turėtų sugrįžti balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.