Klaipėdoje – kvapą gniaužianti „Meridiano“ gelbėjimo operacija (papildyta)

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai šeštadienio rytą rinkosi į Danės krantines. Jie tapo miesto simbolio – burlaivio „Meridianas” gelbėjimo operacijos liudininkais. Tristiebė barkentina, kuriai šiemet sukanka 64-eri, dar vienos žiemos vandens paviršiuje nebeištvertų. Visiškai sutrūnijęs laivas gali imti skęsti bet kurią akimirką.

Minios klaipėdiečių stebi "Meridiano" kelionę į remonto doką.<br>E. Petkutė
Minios klaipėdiečių stebi "Meridiano" kelionę į remonto doką.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2012-11-10 18:45, atnaujinta 2018-03-15 14:07

Naujieji jo savininkai, įsigiję burlaivį vos prieš kelias savaites, ryžosi paaukoti savo santaupas ir nedelsiant išgabenti jūrinę legendą į remonto doką. Laivas tempiamas remontuoti jau trečiąkart.

Tokią pačią operaciją miestiečiai stebėjo prieš vienuolika ir prieš dvejus metus. Jai pasiruošta itin kruopščiai, imtasi ypatingų apsaugos priemonių.

Nuo ankstyvo ryto prie abiejų Danės krantus jungiančių tiltų būriavosi policijos pareigūnai. 9 val. buvo pakeltas Biržos tiltas, praėjimai link jo užtverti "stop" juosta. Stebėti tempiamą laivą susirinkę žmonės pasiskirstė abiejuose upės krantuose.

Kainuos milijonus

Operacija truko kiek daugiau nei dvi valandas ir praėjo be didesnių trikdžių. Su nedidelėmis pertraukomis barkentina buvo tempiama vilkikų ir lėtai judėjo Danės upe pro pakeltus Biržos bei Pilies tiltus. Susirinkę smalsuoliai neeilinį įvykį fotografavo ir filmavo, o sėkmingai pro tiltus praplaukus burlaiviui, palydėjo jį plojimais ir džiaugsmo šūksniais.

"Meridianas" bus remontuojamas bendrovės "Klaipėdos laivų remontas" doke. Teigiama, kad jo remontas kainuos apie 2 mln. litų. Šias lėšas iš savo asmeninių santaupų skyrė "Meridiano" fondą į savo rankas perėmę Klaipėdos verslininkai - krovos kompanijos "Bega" generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis bei "Friedricho pasažo" savininkas Aidas Kaveckis.

„Gavome šį laivą, o kartu ir labai daug skolų. Didžiąją dalį jau sumokėjome, vakar pervedėme dar vieną įmoką – daugiau kaip 53 tūkst. litų. Tikrosios laivo būklės dar nežinome, ją pamatysime tik iškėlę į doką. Kol kas matyti tik ta laivo dalis, kuri yra virš vandens. Tvirtai tikime, kad sugebėsime jį atstatyti ir jau kitą vasarą jis vėl sugrįš į savo vietą“, - kalbėjo A. Kuzmarskis.

Atstatyti burlaivį taip, kad jis saugiai galėtų plūduriuoti prie krantinės, anot jo, prireiks daugiau nei 2 mln. litų. Kada investuotos lėšos galėtų atsipirkti, esą per anksti kalbėti. Planuojama burlaivį atgal į buvusią vietą partempti birželį. Vietoje jis toliau bus remontuojamas, įrenginėjamas jo vidus, remiantis išlikusiais duomenimis apie jo buvusią išvaizdą. Remontas prie krantinės turėtų trukti dar beveik metus.

Fondo savininkai žada “Meridianą” žmonėms atverti 2014 metų vasarą. Laive bus įrengta jūrinė ekspozicija. Čia vėl veiks ir restoranas, kuriame nestigs jūrinės dvasios.

Griebėsi reketo

Burlaivis ir po kapitalinio remonto plaukioti sava eiga negalės, jis tik saugiai plūduriuos vandens paviršiuje. A. Kaveckis paneigė sklindančias kalbas, esą verslininkai laivą įsigijo siekdami jį vėliau pelningai parduoti. „Apie tai negali būti nė kalbos“, - užtikrino A. Kaveckis.

Naujieji burlaivio savininkai neslėpė buvę šokiruoti, kai sužinojo, kokio dydžio skolos slegia „Meridiano“ paramos fondą. Vienas po kito ėmė reikštis kreditoriai, reikalaudami grąžinti pinigus. Bendra skolų suma jau viršijo 200 tūkst. litų. „Labai gaila, kad yra tokių juridinių asmenų, kurie naudojasi šia situacija, suskaičiuoja delspinigius už vienuolika metų. Tai tiesiog reketas, kuriuo užsiima žinomi ir gerbiami klaipėdiečiai, siekdami pasipelnyti. Tai liūdina“, - teigė A. Kaveckis.

„Mes esame klaipėdiečiai, mums svarbu, kad miesto simbolis išliktų. Jis gyvas mūsų atmintyje, tad imti ir nuskandinti jį būtų nesąžininga visų miestiečių atžvilgiu. Mes tai darome tik iš patriotizmo“, - paklausti, kodėl ryžosi taip rizikuoti ir paaukoti asmenines lėšas, paaiškino verslininkai.

Laivas tapo legenda

Mokomasis burlaivis pastatytas 1948 metais Suomijoje. Netrukus jis tapo mokymo įrankiu ką tik įsikūrusiai Jūreivystės mokyklai. Šios mokyklos kursantai „Meridiane“ atlikdavo kelių mėnesių trukmės burinę praktiką. Tarp jų – ir žinomi jūrų kapitonai Ričardas Lučka, Sigitas Šileris, Algirdas Kulbokas. 1968-aisiais laive nelaimingo atsitikimo metu žuvus šešiems kursantams, „Meridianas“ išbrauktas iš plaukiojančių mokomųjų laivų sąrašo.

Jo šeimininkais sovietmečiu tapo Valgyklų ir kavinių bei restoranų trestas. Burlaivis prišvartuotas Danės krantinėje, o jame įrengtas restoranas. Pasak jį dar menančių klaipėdiečių, ši vieta buvusi tokia populiari, kad norint ten patekti, teko naudotis asmeniniais ryšiais.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę burlaivis tapo privačios bendrovės nuosavybe. 2000-ųjų vasarą konstatavus, kad burlaivio būklė tokia prasta, jog jis bet kurią akimirką gali imti skęsti, miesto valdžia kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės teismą dėl visuomenei grėsmę keliančios barkentinos pašalinimo nuo krantinės. Po mėnesio laive nugriaudėjo sprogimas.

Pasklido kalbų, jog nusikalstamą grupuotę pasamdė patys laivo savininkai, norėdami išvengti prievolės burlaivį tempti į remonto doką ir savo lėšomis remontuoti.

Nepraėjus nė metams „Meridianą“ už simbolinę vieno lito kainą perpirko klaipėdietis teisininkas Artūras Žičkus. Buvo įkurtas Klaipėdos miesto jūrinio simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondas, imta ieškoti būdų išsaugoti barkentiną ateities kartoms. Tačiau šios pastangos nedavė lauktų rezultatų.

2010-ųjų gegužę surinkus lėšų burlaivis nutemptas į remonto doką. Bet netrukus paaiškėjo, jog atlikti darbai neišgelbėjo laivo – vanduo ėmė sunktis į denį, išplito pelėsis, unikalios medinės konstrukcijos trūnijo tiesiog akyse.

Prieš kelias savaites A. Žičkus raštu kreipėsi į Vyriausybę, prašydamas leidimo burlaivį nuskandinti Baltijos priekrantėje. Tačiau tokiam negailestingam nuosprendžiui už akių užbėgo uostamiesčio verslininkai, kurie užsimojo atstatyti laivą ir sugrąžinti jam autentiškumą bei patrauklumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.