Midaus balzamą iškrapštė iš lagamino

Kaunietis gydytojas Linas dažnai skraido lėktuvais ir puikiai žino

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 12, 2012, 4:20 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:47 PM

Neseniai skrisdamas į Paryžių vyriškis kolegoms nupirko ypatingo lietuviško gėrimo - pusės litro talpos butelį midaus balzamo „Žalgiris“, jį įdėjo į registruotą bagažą.

Gydytojas smarkiai nustebo, kai nuskridęs į Paryžių gavo pranešimą, kad dovana iš lagamino buvo išimta dėl saugumo reikalavimų - gėrimas esą buvo per stiprus.

Kauniečiui nuostabą kelia ir tai, kaip aviacijos saugumo specialistai susekė, kad lagamine gabenamas draudžiamas daiktas. Negi patikros darbuotojai rausiasi po kiekvieną lagaminą?

„Galbūt peršvietus išryškėjo išskirtinė butelio forma?“ - svarstė nustebęs gydytojas.

Aviacijos saugumo departamento direktorius Ričardas Martinaitis tikino negalįs atskleisti, kaip oro uostuose dirbantys aviacijos saugumo specialistai keleivių lagaminuose ieško draudžiamų gabenti daiktų.

Tačiau R. Martinaitis patvirtino, kad midaus balzamo „Žalgiris“ butelis iš lagamino buvo išimtas visiškai teisėtai, o tokių atvejų vis dar pasitaiko. Visiškai nesvarbu, kokį kiekį gėrimo norima skraidinti.

„Visame pasaulyje draudžiama registruotame bagaže gabenti stipresnius kaip 70 laipsnių alkoholinius gėrimus“, - aiškino departamento vadovas. Stipresni gėrimai yra labai degūs, o tai kelia pagrįstą grėsmę saugumui.

Austrijoje gaminamas romas „Stroh“ yra net 80 laipsnių stiprumo. Gamintojai siekia, kad pirkėjai nepatirtų nemalonumų, todėl ant butelio etiketės yra perspėjimas apie draudimą gėrimą gabenti lėktuvu. „Balzamą „Žalgiris“ gaminančiai įmonei taip pat patarėme pateikti tokį perspėjimą“, - pasakojo R. Martinaitis.

Ant popierinės pakuotės toks ženklas atsirado, tačiau ant butelių perspėjimų nėra, todėl žmonės kartais dėl nežinojimo patiria nemalonių netikėtumų.

R. Martinaitis taip pat priminė, kad registruotame lėktuvų keleivių bagaže negali būti daugiau kaip 5 litrai alkoholinių gėrimų, kurių stiprumas yra 24-70 laipsnių.

Beje, dėl kvepalų gabenimo lėktuvu jokių panašių apribojimų nėra numatyta, nors alkoholio kiekis juose gali siekti 80 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.