Panevėžio kapinėse iškils kolumbariumas

Panevėžys nenori atsilikti nuo kitų Lietuvos miestų ir ketina kapinėse statyti kolumbariumą. Pirmadienį Panevėžio miesto savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas pritarė kolumbariumo statybai Šilaičių kapinėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 12, 2012, 7:12 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:39 PM

Tiesa, kol kas tarp panevėžiečių artimųjų palaikų kremavimas nėra populiarus, kaip manoma, dėl tradicijų ir didesnės nei įprastai laidojant kainos.

„Komitetui pasirinkus vieną iš techninių kolumbariumo projektų, prasidės spartesni projektavimo darbai. Galutinė statybų kaina ir data paaiškės projektuojant. Tikimės, kad kolumbariumas iš dalies spręs miesto kapinių plėtros problemą“, – sako Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė.

Kolumbariumo statybos Šilaičių kapinėse techninį projektą rengia viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi individuali įmonė iš Vilniaus „Atkulos projektai“. Planuojamas 3 eilių, apie 900 laidojimo nišų kolumbariumas. Nišas uždengs granito plokštės. Tarp kolumbariumo eilių bus betono trinkelių takai, suoliukai ir šiukšliadėžės.

Po to, kai pasirinktam kolumbariumo projektui pritars Savivaldybės taryba, bus skelbiamas rangovo, atliksiančio statybos darbus, konkursas.

Tiesa, kol kas tarp panevėžiečių nėra itin populiaru mirusius artimuosius kremuoti. „Per mėnesį būna kremuojami 4-5 pas mus pašarvoti žmonės“, – sakė seniausios miesto laidojimo paslaugų įmonės „Grauduva“ atstovė. Urnos su artimųjų pelenais vėliau laidojamos šeimos kapavietėse.

„Nuo artimųjų palaikų kremavimo panevėžiečius kol kas atbaido ir tradicijos, ir kaina“, – sakė Panevėžyje įsikūrusios laidojimo paslaugų įmonės „Liūdinta“ savininkas Darius Šeškas. Jo teigimu, kremuoti, o ne įprastai laidoti savo artimuosius nori mažoji dalis, maždaug 1-2 proc. jo įmonės klientų.

Kai kurie panevėžiečiai teigia, kad nors pati palaikų kremavimo idėja jiems priimtina, tačiau kyla daug abejonių dėl kolumbariumo ir urnų su palaikais laikymo jame. „Dar neaišku, ar reikės už vietą kolumbariume mokėti, galbūt bus koks nors mėnesinis mokestis. Tuo tarpu už vietą kapavietei miesto kapinėse mokėti nereikia“, – sakė skeptikai.

Šiuo metu Lietuvoje kolumbariumai jau veikia Kaune, Klaipėdoje, Kėdainiuose, Kretingoje, nedidelis privačiose kapinėse yra įrengtas ir Vilniuje.

Vienuose kolumbariumuose, pavyzdžiui, Kretingoje, vieta urnai yra nemokama. Tuo tarpu Klaipėdoje vieta kolumbariume, kurioje telpa iki 6 šeimos narių urnų, 10 metų kainuoja 4 tūkst. 356 litai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.