Kauno savivaldybės darbuotojus kausto keista viešumo baimė

Žurnalistams nusprendus pasidomėti, kaip lankoma Kauno savivaldybėje įrengta koplyčia, sulaukta keistos valdininkų reakcijos. Sužinoję, kad koplyčioje esama žurnalistų, kai kurie savivaldybės darbuotojai išsigando ir užuot dalyvavę Šv. Mišiose išsilakstė, dalis jų pasuko į valgyklą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 13, 2012, 9:32 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:23 PM

Prieš dvejus metus Kauno savivaldybės rūsyje buvo įrengta bei iškilmingai pašventinta Šiluvos Švč. Mergelės Marijos vardu pavadinta koplyčia. Jos kapelionu Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius paskyrė prelatą Vytautą Steponą Vaičiūną.

Mišios koplyčioje aukojamos kiekvieną pirmadienį, pietų pertraukos metu. Likus pusvalandžiui iki pamaldų valdininkai bei politikai koplyčioje gali asmeniškai pabendrauti su jų laukiančiu kunigu.

Pirmadienį žurnalistams nusprendus pasidomėti kaip lankoma Kauno savivaldybės koplyčia sulaukta keistos, sunkiai paaiškinamos reakcijos. Į koplyčią atėjo keli savivaldybės darbuotojai, tačiau nemažai valdininkų su miesto ceremonmeisteriu Kęstučiu Ignatavičiumi priešakyje nedrįso užeiti vidun. Darbuotojus trikdė tai, jog dar neprasidėjus pamaldoms koplyčioje buvo lrytas.lt ir „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai. Kurį laiką pastoviniavę prie koplyčios durų ir garsiai pasvarstę kokiu tikslu čia užsuko žurnalistai, drovūs ir nežinia kokių baimių kankinami valdininkai tiesiog išsilakstė arba aukojamas Mišias iškeitė į kūniškų poreikių tenkinimą – patraukė šalia esančion valgyklon.

Šis, sunkiai paaiškinamas kolegų elgesys suglumino uolų koplyčios lankytoją, dėl savo pamaldumo„djakonu“ pramintą mero patarėją švietimo ir socialiniais klausimais Zenoną Abramavičių. Jis tikino nesuprantantis, kodėl reikia bijoti užeiti į koplyčią, kai viduje esama žiniasklaidos atstovų.

„Nuolatos dalyvauju čia vykstančiose Mišiose, nesuprantu kodėl reikia bijoti dėl savo tikėjimo, ar jo gėdytis“, - sakė Z. Abramavičius.

Šį pirmadienį savivaldybės koplyčioje vietoje prelato V. S. Vaičiūno mišias aukojo Kauno tarpdiecezinės kunigų seminarijos dvasios tėvas, kunigas Audrius Arštikaitis.

Ne pirmą kartą kolegą pavaduojantis kunigas pasakojo, jog kartą savaitėje savivaldybės koplyčioje vykstančiose mišiose susirenka per dešimt valdininkų bei politikų. Dar nebuvo taip, kad neateitų nei vienas.

„Politikas irgi turi melstis, ar ne? Kartais jie pateikia vienokius ar kitokius prašymus, pasimelsti už mirusiuosius ar savo kolegas. Arba tiesiog paprašo stiprybės bei apšvietos, kuri reikalinga priimti vieniems ar kitiems sprendimams“, - sakė kunigas A. Arštikaitis.

Mišios Kauno savivaldybės koplyčioje aukojamos kiekvieną pirmadienį, jų pradžia – 12 valandą. Pamaldos trunka kiek trumpiau nei įprasta – apie keturiasdešimt minučių.

„Vistiek tai yra pietų pertrauka. Mišiose žmonės dalyvauja savo pietų sąskaita, todėl suprasdamas juos kaip žmogus turiu palikti laiko ir pavalgyti. Negali visą valandą išnaudoti tik maldai, o paskui sakyti, kad žmogus gyvas ne vien duona“, - svarstė kunigas A. Arštikaitis.

Dvasininkas minėjo asmeninių kreipimųsi sulaukiantis ne itin dažnai. Politikai ir valdininkai pabendrauti su kunigu dažniausiai linkę prieš didžiąsias religines šventes.

„Prieš Gavėnią vienas, kitas atliko išpažintį. Ateidami sako: yra galimybė, nereikės eiti į bažnyčią, stovėti eilių. Pasitaikė kunigas, kuris čia, vietoje. Tarsi kažkokia privilegija. Tau darbe vyksta ir mišios, ir gali susitikti su kunigu. Gali pasikalbėti, išspręsti vieną ar kitą klausimą. Nebūtinai tai turi būti išpažintis, kartais žmogui tiesiog reikia pokalbio su kunigu“, - sakė teologijos licenciatas, kunigas A. Arštikaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.