Socialdemokratai keičiasi - LDDP nariai Vyriausybėje sudarytų mažumą

Socialdemokratų ministrų kandidatų sąraše beveik nėra buvusios Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) narių. Pastarosios partijos šaknys - Lietuvos komunistų partija.„Tikriesiems“ socialdemokratams priklauso ir kandidatas į premjerus Algirdas Butkevičius. Naujojo lyderio komanda ryškiai skyrėsi nuo komunistų, vėliau LDDP, o dar vėliau socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko – jo ministrai buvo parenkami visų pirma iš partijos LDDP sparno.

Vienintelis Vyriausybėje - „senasis“ socialdemokratas ministras A. Butkevičius ir premjeras A. Brazauskas. 2004 metai.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Vienintelis Vyriausybėje - „senasis“ socialdemokratas ministras A. Butkevičius ir premjeras A. Brazauskas. 2004 metai.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 16, 2012, 11:36 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:31 AM

LDDP buvo 1990-aisiais įkurta Lietuvos komunistų partijos pagrindu. Socialdemokratų partija buvo atkurta 1989 metais. 2001-aisias abi partijos susijungė, jos lyderiu tapo A. Brazauskas.

LDDP narių - vis dar daugiau

Politologas Algis Krupavičius svarsto, kad „senųjų“ socialdemokratų partijoje padaugėjo po to, kai nuo 2009-ųjų jos vairą perėmė A. Butkevičius. Jo teigimu, trintis tarp abejų partijos sparnų šiuo metu yra gerokai sumažėjusi.

„Politikai, ateidami į valdžios postą, renkasi komandą. Ministrai – tai artimiausia premjero komanda. Jei A. Butkevičius kaip lyderis yra daugiausia dirbęs su senaisiais socialdemokratais, jis natūraliai jų daugiau kviečiasi į komandą. Šitai turbūt galėtume matyti, pastebėti.

Bet tai nerodo, kad socialdemokratų partijoje bus prieštaravimų, nesutarimų. Kažkada trintis tarp LDDP ir senųjų socialdemokratų sparnų buvo reikšminga, dabar sumažėjusi, partija vieningesnė nei bet kada anksčiau. Laikas yra geriausias gydytojas visiems prieštaravimams ir nesutarimams, o po sujungimo praėjo daugiau kaip10 metų“, - kalbėjo A. Krupavičius.

Jis nemano, kad „senieji“ socialdemokratai ima viršų partijoje.

„Tai būtų tikrai perdėtas vertinimas. Kad ir dėl to, jog senųjų socialdemokratų narių partijoje skaitine prasme yra gerokai mažiau. LDDP sparnas visada buvo platus, jis tokiu išlieka.

Ryškiausi politikai iš LDDP sparno dabar yra ne Lietuvoje, viena ryškiausių jų asmenybių Zigmantas Balčytis atstovauja partijai europarlamente ir į Lietuvos vidaus politiką nusprendė negrįžti“, - apibūdino jis.

LDDP – ne daugiau poros postų iš septynių

Nuo 2009-ųjų socialdemokrato partijai vadovaujančio „senojo“ socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus pasiūlytame socialdemokratų kandidatų į ministrus sąraše ryškiai dominuoja tokie patys „senieji“ socialdemokratai.

LDDP nare nėra buvę Birutė Vėsaitė (kandidatė į ūkio ministres), Juozas Olekas (pretenduoja vadovauti krašto pasaugai), Vytenis Povilas Andriukaitis (kuris galbūt vadovaus sveikatos apsaugai).

Su LDDP nesusijęs ir Julius Sabatauskas, vienas iš kandidatų vadovauti Teisingumo ministerijai.

Tuo tarpu kitas kandidatas į teisingumo ministrus jau atkeliavo iš LDDP – tai ilgalaikis A. Brazausko bendražygis Juozas Bernatonis. LDDP laikus mena ir Rimantas Sinkevičius, kuris pretenduos vadovauti Susisiekimo ministerijai.

Sąrašas pasipildys dar vienu LDDP žmogumi, jei į užsienio reikalų ministerijos kėdę prezidentė Dalia Grybauskaitė parinks Liną Linkevičių. Socialdemokratai ketina ir šiai, ir Finansų ministerijai vadovus leisti parinkti šalies vadovei.

Ir prie A. Brazausko, ir prie G. Kirkilo socdemai buvo mažuma

Tuo tarpu A. Brazausko laikais ministerijoms vadovauti socialdemokratų partija siūlė beveik išimtinai vien LDDP žmones. Nemažai jų dirbo dar sovietiniame partiniame aparate.

Pavyzdžiui, 2004-aisiais suformuotoje socialdemokratų, Darbo partijos ir socialliberalų Vyriausybėje A. Brazauskas bei keturi iš penkių ministrų atėjo iš LDDP sparno. Vienintelis „senasis“ socdemas buvo finansų ministras A. Butkevičius.

Tiesa, jis po pusmečio iš posto pasitraukė, jį Vyriausybėje pakeitė kitas LDDP keliais atėjęs žmogus.

Nedaug „senųjų“ socialdemokratų buvo ir 2001-aisiais dirbti pradėjusioje A. Brazausko Vyriausybėje. Jai pradedant dirbti, iš septynių ministrų penki buvo buvę LDDP nariai, vienintelė socdemė Roma Žakaitienė ir tuo metu nepartinė, bet anksčiau komunistų partijai priklausiusi Dalia Grybauskaitė.

Tiesa, Vyriausybės darbo pabaigoje socdemų padaugėjo iki trijų – pasikeitus ministrams prie R. Žakaitienės prisijungė A. Butkevičius ir J. Olekas.

Tik šie trys socialdemokratai 2006-2008 metais dirbo buvusio LDDP nario Gedimino Kirkilo Vyriausybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.