Seimo naujoką L. Balsį sutrikdė barnis dėl R. Juknevičienės tėvo

Seimo naujokas Linas Balsys portalui lrytas.lt prisipažino nekantraujantis, kada Seime baigsis organizacinių klausimų sprendimas, galutinai susiformuos Vyriausybė, ir pagaliau prasidės dalykiškas, stabilus įstatymų leidimo darbas. O kol kas jo įspūdžiai iš naujojo Seimo dviprasmiški – ir vargu, ar gali būti kitaip, kai tenka atsidurti tarp nuolat besiriejančių pozicijos ir opozicijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 23, 2012, 8:08 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:24 AM

Papiktino asmeniškumai

„Manau, kad tada bus viskas ne taip emocinga, kaip pastarosiomis dienomis, kai čia svarstomos kandidatūros ir įvairios valdžios institucijos barasi, ką skirti, ko neskirti“, - sako jis.

Mišrios Seimo narių grupės politikas nekaip pasijuto sėdėdamas tarp besiriejančių valdančiųjų ir opozicijos, nors prisipažįsta, kad tris dešimtmečius dirbdamas žurnalistu yra prisiklausęs ir prisižiūrėjęs visko, ir jam tai ne naujiena.

„Tie barniai manęs visai nedžiugina. Aš sėdžiu netoli dešinės pusės, dabartinės opozicijos. Iš ten nuolat girdėti nepasitenkinimo šūksniai arba pamokslavimai. Kairė pusė kartais atsako tuo pačiu“, - sako L. Balsys.

Ypač jį sutrikdė emocingas konservatorių ir socialdemokratų aiškindamasis, kas yra tikrieji patriotai bei Lietuvos gelbėtojai. Kai viena konservatorių lyderių Rasa Juknevičienė užsiminė, kad mus pralenkusios Estijos valdžioje niekuomet nebuvo buvusi komunistų partija, skirtingai nei Lietuvoje, socialdemokratas Vytenis Andriukaitis prikišo, kad jos pačios tėvas buvo komunistas.

„Miela R. Juknevičiene, aš nežinau, man atrodo, kad jūsų tėvelis buvo visai padorus Lietuvos komunistų partijos narys. Manau, jis neblogai dirbo partijos struktūrose ir net neblogai vadovavo Salomėjos Nėries gimnazijai”, – išrėžė V. Andriukaitis, o Algirdas Butkevičius jam pritarė.

„Man nėra priimtina ir nieko čia malonaus, kai Seimo nariai Seimo salėje pradeda drabstytis asmeniškumais, minėti vieni kitų tėvus, gimines ir artimuosius, nors jie čia, akivaizdu, niekuo dėti“, - komentavo L. Balsys.

Dairysis sąjungininkų pas valdančiuosius

Pirmuoju darbu Seime, kurį norės nuveikti, L. Balsys įvardijo tai, ką minėjo ir savo rinkiminėje programoje. „Aš žadėjau žmonėms, kad pirmas darbas bus referendumo dėl atominės elektrinės rezultatų įgyvendinimas.

Kadangi anas Seimas nieko nedarė, tas vieno mėnesio terminas, per kurį Seimas privalėjo svarstyti, kaip tai įgyvendinti, yra praėjęs. Bet Seimo narių grupė – aš ir dar keli žmonės – paruošime iš naujo tuos įstatymų projektus, kurie pripažintų netekusiais galios visus su atomine energetika susijusius įstatymus. Mes turime įgyvendinti tautos valią“, - dėstė politikas.

Kitas darbas būsiąs paraleliai pasiūlyti naują energetikos strategiją, kuri būtų grįsta Lietuvos energetiniu savarankiškumu, bet be atominės elektrinės. „Tai biomasės, biodujų, kogeneracinių elektrinių statyba visoje Lietuvoje ir apskritai atsinaujinančių išteklių šaltinių plėtra“, - aiškino L. Balsys ir sakė, kad planas jau beveik parengtas ir svarstomas įvairiose institucijose, verslo struktūrose.

Energetikos klausimu bendraminčių Seime L. Balsys žada ieškotis pirmiausiai tarp valdančiųjų. „Aišku, kad reikia ieškoti bendraminčių, nes aš esu mišrioje Seimo narių grupėje, neprisijungęs prie jokios frakcijos, atstovauju žaliosios politikos jėgas. Bet manau, kad jų rasti nebus sunku, nes valdanti koalicija, socialdemokratai atvirai sako, kad šitos elektrinės neketina statyti“.

Nors sėdi arčiau dešiniųjų, L. Balsys sako, kad energetikos klausimais su konservatoriais ir liberalais, kurių pagrindinis tikslas buvo statyti atominę elektrinę, jam nepakeliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.