Senųjų panevėžiečių palaikai ilsėsis buvusio vaikų darželio kieme

Palaikus sukrovė į dėžes

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 26, 2012, 10:28 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:36 AM

Pagaliau buvo perlaidoti praėjusiais metais atkasti senųjų panevėžiečių palaikai. Jie daugiau nei metus šios valandos laukė Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios rūsyje, sukrauti į kartonines dėžes.

Prieš kelis šimtus metų mirusius panevėžiečius į naują poilsio vietą Venslaviškio gatvėje palydėjo būrelis Senamiesčio gatvės bendruomenės narių.

Palaikus sukrovė į dėžes

Praėjusiais metais Panevėžio savivaldybės užsakymu archeologai tyrinėjo privačiame sklype atsivėrusias senąsias XVII - XIX amžiaus kapinaites.

Kelių arų teritorijoje buvo atkasta keturiais sluoksniais palaidotų žmonių palaikų. Jie buvo iškasti, ištyrinėti ir sukrauti į dėžes. Planuota juos perlaidoti kitoje vietoje esančiose Šilaičių kapinėse.

Tačiau tam pasipriešino Senamiesčio bendruomenė bei Kultūros paveldo departamento specialistai. Ilgai nebuvo rasta sprendimo, kur palaidoti išjudintus kaulus.

Kaulus stumdė traktoriais

Privataus sklypo savininkai nesutiko, kad bendras kapas vėl atsirastų jiems priklausančioje žemėje. Prieš trejus metus šiame sklype žmonės pradėjo statytis namą vietoj sudegusio senojo.

Tačiau pradėjus kasti pamatus, iš po žemių ėmė lįsti žmonių kaulai. Statybos buvo sustabdytos. Vietoj statybininkų sklype ėmė darbuotis archeologai.

Tai, kad šioje vietoje yra palaidotų žmonių, seniesiems panevėžiečiams buvo žinoma jau ne vieną dešimtmetį.

Sovietmečiu šioje teritorijoje buvo pradėtas statyti vaikų darželis. Tuomet traktoriai kartu su gruntu stumdė krūvas kaulų.

Pastate vaidendavosi

Tuometiniame vaikų darželyje „Spindulėlis“ naktine budėtoja dirbusi panevėžietė Marija Milda Bagdonienė dalyvavo perlaidojant palaikus Venslaviškio gatvėje.

Moteris prisiminė, kad ant senųjų kapinių iškilusiuose pastatuose nuolat vaidendavosi.

„Naktinių budėjimų metu koridoriuje girdėdavau žingsnius. Nors žinojau, kad nieko pastate nėra, o raktus turiu tik aš. Kartais be priežasties imdavo judėti duryse esantis raktų ryšulys arba pasigirsdavo beldimas į sieną“, - prisiminė moteris.

Skyrė keturių arų sklypą

Šiuo metu buvusiame vaikų darželyje yra įsikūrusi šarvojimo salė ir Mykolo Riomerio universiteto teismo medicinos instituto Panevėžio skyriaus ekspertai.

Ekshumuotiems palaikams perlaidoti buvo skirtas 4 arų sklypas šio pastato kiemo kampe.

Jis yra už kelių šimtų metrų nuo buvusios senosios palaidojimo vietos. Manoma, kad naujoji vieta irgi įeina į buvusių senųjų kapinaičių teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.