R. Juknevičienė atskleidė, kiek kainuoja karių išvedimas iš Afganistano

Kaltina buvusią valdžią

R. Juknevičienė teigia, kad ketverius jos vadovavimo metus Krašto apsaugos ministerija 80 proc. įsigijimams ir investicijoms skirtų asignavimų turėjo naudoti mokėjimams už buvusios valdžios sprendimais įsigytą techniką.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
R. Juknevičienė teigia, kad ketverius jos vadovavimo metus Krašto apsaugos ministerija 80 proc. įsigijimams ir investicijoms skirtų asignavimų turėjo naudoti mokėjimams už buvusios valdžios sprendimais įsigytą techniką.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 28, 2012, 6:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:04 AM

Paprastai Lietuvos karių dalyvavimo NATO vadovaujamoje operacijoje Afganistane išlaidos siekia apie 50 mln. litų, tačiau dėl planuojamo karių pasitraukimo iš Goro ši suma išaugs dar daugiau kaip trečdaliu.

„14 mln. reikia papildomų pinigų prie tų, kuriuos kasmet gauna Afganistano visoms išlaidoms“, - BNS trečiadienį sakė R. Juknevičienė.

Tačiau, pasak jos, pateiktą KAM biudžeto projektą svarsčiusiems Seimo komitetams yra išsakyta pozicija, jog ministerijos asignavimams reikėtų iš viso skirti 50 mln. litų. daugiau nei dabar yra pasiūliusi Vyriausybė.

Pagal kadenciją baigiančios Vyriausybės parengtą valstybės biudžeto projektą gynybos finansavimas 2013 metais turėtų didėti iki 923,9 mln litų. 2012 metais asignavimai Krašto apsaugos ministerijai siekia 870,2 mln. litų ir sudaro 0,79 proc. BVP.

„Mes pateikėme savo minimaliausią poreikį, be kurio būtų sunku įgyvendinti ir išvedimą, ir Energetinio saugumo centro kūrimą - kad dar 50 mln. yra būtini“, - papildomų lėšų poreikį aiškino ministrė.

Papildomų lėšų, ministerijos skaičiavimais, taip pat reikia NATO oro policijos misijos vykdymo užtikrinimui, dalyvavimui Europos Sąjungos kovos su piratavimu operacijoje ATALANTA, tarptautinėms pratyboms „Steadfast Jazz“, „Baltic Host“ ir „Saber Strike“.

Kaltina buvusią valdžią

Kadenciją baigianti ministrė R. Juknevičienė teigia, kad ketverius jos vadovavimo metus Krašto apsaugos ministerija 80 proc. įsigijimams ir investicijoms skirtų asignavimų turėjo naudoti mokėjimams už buvusios valdžios sprendimais įsigytą techniką.

„Kalbant apie būsimą kariuomenės modernizavimą, reikia žiūrėti į įsigijimams ir investicijoms skiriamą dalį, kur mes per ketverius metus 80 proc. šitos dalies turėjome mokėti už anksčiau prisiimtus įsipareigojimus. Vadinasi tik 20 proc. iš tų nedidelių pinigų, kurie buvo skiriami ne personalo išlaikymui, o būtent modernizavimui, galėjome išleisti naujiems pagal mūsų prioritetus numatytiems įsigijimams“, - trečiadienį baigiamojoje kadencijos spaudos konferencijoje sakė R. Juknevičienė.

Pasak jos, kariuomenės įrangos modernizavimui skirtų lėšų „liūto dalį suvalgė“ socialdemokratų valdymo metu priešmininės kovos laivai ir sunkvežimiai, kurie, pabrėžė ministrė, nesustiprino šalies gynybinių pajėgumų.

„Visi ketveri metai praėjo mokant buvusios valdžios pirkimus, ir tai buvo didžiulis iššūkis suprantant, kad kai kurie nebuvo prioritetai. Aš nekritikuoju „Spartan“ pirkimo, jis pasiteisino. Tačiau (sunkvežimiai) „SISU“ ir laivai - lieku tos pačios nuomonės kaip ir ateidama turėjau, kad tai nebuvo prioritetiniai pirkimai. Taip, geros kokybės, geri daiktai, tikrai ne tie, kurie, galėčiau pasakyti, sustiprino gynybinį potencialą“, - teigė konservatorė R. Juknevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.