Pabėgusios lietuvio ūkininko karvės laisvę surado Baltarusijoje

Ūkininkas pripažįsta, kad klaida buvo ganyti didelę Belgijos mėlynųjų mėsinių galvijų bandą prie pat valstybės sienos. Pasprukusios karvės dabar klaidžioja miškuose ir kaimyninėje Baltarusijoje.

I. ir S. Zibailos nebesitiki, kad pabėgusias karves pavyks sugauti.<br>V. Balkūnas
I. ir S. Zibailos nebesitiki, kad pabėgusias karves pavyks sugauti.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Dec 1, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:24 PM

Šiaulių rajono ūkininkas Gediminas Gutkauskas patyrė nemenkų nuostolių, sumanęs 96 Belgijos mėlynųjų veislės karves ganyti kitame Lietuvos pakraštyje.

Dvidešimt brangių galvijų gaudynės iki šiol vyksta Švenčionių rajone, prie pat Lietuvos ir Baltarusijos sienos.

Visų karvių sugauti jau niekas nebesitiki, be to, ūkininkas turės kaimiečiams atlyginti patirtą žalą – už ištryptus daržus ir sugadintus pasėlius.

Ėdė obuolius, laižė langus

Devynias karves prieš kelias dienas Švenčionių rajono gyventojai matė traukiančias iš pasienyje esančio Daujotiškės kaimo Ziboliškės link. Kiek anksčiau Ziboliškėje šiauliečio ūkininko karvės triauškė soduose dar likusius obuolius, o Kulbokiškės kaime išgąsdino atklydusios į Henriko Pauliukevičiaus sodybą.

Pabudęs vieną rytą vyras nustėro – karvės liežuviais laižė trobos langus.

Pasieniečiai skyrė baudą

G. Gutkauskui Švenčionių rajone Nacionalinė žemės ūkio tarnyba buvo išnuomojusi tris valstybines pievas ties Ziboliškės ir Daujotiškės kaimais.

Įrengęs elektrinius piemenis, ūkininkas karves paleido ganytis. Jas prižiūrėjo vietos gyventojai.

Belgijos mėlynųjų veislės karves prižiūrėjo ir Vladislavas Zibaila iš Daujotiškės kaimo. Vieną vakarą pastebėjęs iš aptvaro išėjusius gyvulius, jis puolė gaudyti.

Tačiau karvės patraukė į Baltarusiją. Skubėdamas vyras peržengė valstybės sieną. Tai pastebėję atskubėjo pasieniečiai ir V. Zibailai skyrė 150 litų baudą.

Kai karvės ištrūko antrą kartą, V. Zibaila jų gaudyti Baltarusijoje nedrįso. Mėgindami padėti piemeniui, baltarusių pasieniečiai visureigiais pabaidė karves. Šios pasileido į visas puses ir nuo to laiko tapo baikščios.

Per silpni akumuliatoriai

„Suvarė tas karves prie pat mūsų namų, pralaikė kelias dienas, o jos ir vėl paspruko.

Bėdų nebūtų, jeigu ūkininkas tinkamai aptvarus būtų įrengęs ir galingesnius akumuliatorius elektriniams piemenims nupirkęs”, – tvirtino Vladislavo tėvas Ivanas Zibaila. Jis neigė kalbas, kad karvės pabėgo, kai girti kaimiečiai išardė aptvarus.

Išgirdusi mūkimą už keliasdešimties metrų esančioje Baltarusijoje, I.Zibailos sutuoktinė Stanislava svarstė, ar tai pasprukusios karvės, ar galvijai iš fermos kaimynų valstybėje.

Kreipėsi dėl padarytos žalos

Švenčionių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alberto Marmos nuomone, klaida buvo tokius brangius mėsinius galvijus ganyti prie pat valstybės sienos. Vienas jų kainuoja kelis tūkstančius litų.

„Patyręs tokių nuostolių, kitais metais G. Gutkauskas turbūt pats nesutiks galvijus vežti į Švenčionių rajoną”, – svarstė A. Marma.

Į Žemės ūkio skyrių kreipėsi ne vienas kaimų gyventojas dėl galvijų padarytos žalos. A. Marma jiems patarė tartis su pačiu G. Gutkausku. Kol kas ūkininkas žalą atlygino H. Pauliukevičiui ir Ziboliškės kaimo gyventojai Irenai Reginai Šalc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.