Kontrabandininkų siaubas - keturkojai sekliai

„Valstybės sienos apsaugos tarnyba! Stok, leisiu šunį!“ – tokią komandą išgirdusiems kontrabandinių cigarečių kurjeriams staiga dingsta noras sprukti, kojas pakerta baimė už nugaros girdint pulti pasirengusio tarnybinio šuns urzgimą.

Pasieniečiai kinologai Viktorija ir Artūras Kochtovai augintiniais Hera ir Hadu darbe pasitiki besąlygiškai.<br>E. Petkutė
Pasieniečiai kinologai Viktorija ir Artūras Kochtovai augintiniais Hera ir Hadu darbe pasitiki besąlygiškai.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 2, 2012, 12:32 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:01 PM

Vien per šią savaitę pasieniečių pagalbininkai – vokiečių ir belgų aviganiai sėkmingai įvykdė net tris operacijas, kurių metu sulaikyti Rusijos ir Baltarusijos sienos pažeidėjai, bandę į mūsų šalį pergabenti tūkstančius pakelių nelegalių rūkalų.

Be keturkojų pagalbininkų neapsieina nė viena budėjimo pamaina. Užklupti pareigūnų, nusikaltėliai neria į nakties tamsą ir miško tankmę. Tačiau karštais jų pėdsakais jau seka šuo. Tolumoje išgirdę garsų lojimą, pamainos budėtojai atsikvepia – bėglys sulaikytas.

Nusikaltėlius čiumpa vieną po kito

Antradienį vokiečių aviganė Dinga pasienyje su Baltarusija atsekusi kontrabandininkų pėdsakais, miške aptiko cigarečių krovinį. Tą patį vakarą Švenčionių rajone, už kilometro nuo Lietuvos ir Baltarusijos sienos patruliai pastebėjo mišku einančius ir ryšulius tempiančius vyrus. Išvydę pareigūnus šie puolė bėgti.

Kai kuriuos pavyko sučiupti netrukus, kiti spruko į tankmę. Jiems pavymui sekė vokiečių aviganė Aira. Ji tamsoje sėlino apie kilometrą, kol staiga puolė prie medžio ir užvertusi galvą pradėjo įnirtingai loti. Bėglys bandė pasislėpti užsliuogęs ant medžio kamieno maždaug keturių metrų aukštyje. Baimindamasis tarnybinio šuns, nusikaltėlis pakluso pareigūnų reikalavimui nulipti ir čia pat buvo sulaikytas.

Trečiadienio vakarą Varėnos rajono miške vokiečių aviganiai Volfas ir Ogrė susekė ir sulaikė tris Vilniaus rajono gyventojus, kurie, kaip įtariama, gabeno kontrabandinių baltarusiškų rūkalų krovinį.

Trečiadienio vakarą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Kabelių užkardos patruliai judėjo palei sieną su Baltarusija Varėnos rajono Daržinėlių kaimo prieigose. Vienas patrulių buvo pasienietis kinologas, vedinas penkerių metų vokiečių avigane Ogre.

Pasieniečiai tolumoje pastebėjo 3 asmenis, prie pat sienos nešančius ryšulius. Užklupti įtariamieji krovinius metė ir spruko į skirtingas puses. Užduotis tamsoje surasti bėglius patikėta keturkojams. Šie netrukus surado tris vyrus, kurie dar bandė bėgti, tačiau išgirdę pareigūnų perspėjimą apie tai, kad bus paleisti šunys, pasidavė.

Keturkojų nepritrūks ilgai

Tarnybiniai šunys išmokyti ne tik surasti pažeidėjus, aptikti kontrabandinį krovinį, bet ir apginti šeimininką, jeigu savo kailį bandantis išnešti nusikaltėlis vis dėl to ryžtųsi panaudoti jėgą. VSAT pareigūnai ne kartą įsitikino, kad keturkojai komandos nariai – nepamainomi. Tobula uoslė ir greitos kojos padėjo sučiupti daugybę nusikaltėlių. Rezultatas – kontrabandininkų, kertančių sieną su nelegaliais rūkalais, gerokai sumažėjo. Tai pasiekti padėjo ir įdiegta naujausia sienos stebėjimo sistema.

Šį rudenį pasienio kinologų globojamų šunų būrį papildė dar septyni keturkojai, kurių tėvais tapo VSAT sėkmingai tarnaujantys belgų aviganiai – Pagėgių rinktinėje tarnaujanti Kora ir Ignalinos rinktinės pagalbininkas Aflame. Kiek paaugusiems jų jaunikliams teko išsiskirti – septynetą išsidalijo VSAT kinologai, jau pradėję ruošti juos tarnybai pasienyje.

Belgų aviganių septyniukė gimė Šilutės rajone, Didšilių kaime. Čia gyvena VSAT Pagėgių rinktinėje dirbantis pasienietis kinologas Artūras Kochtovas, kurio augintinė yra sieną su Rusija sauganti penkerių metų belgų aviganė Kora, ne kartą pasižymėjusi sulaikant pažeidėjus ir ieškant pradingusių asmenų. Kora būrį šuniukių atsivedė rugpjūčio 19-ąją. Jos šeimininkas nusprendė, kad laikas pradėti rengti būsimą pamainą šiuo metu tarnaujantiems šunims.

Darbe - lyg vienas kumštis

Tarnybą Pagėgių rinktinėje A. Kochtovas kartu su žmona Viktorija pradėjo prieš šešerius metus. Iš pradžių dirbę be šunų, pareigūnai po kurio laiko sulaukė pasiūlymo sau į partnerius priimti belgų aviganio veislės malinua tipo šunis – brolį ir sesę. „Tai buvo gana nauja veislė Lietuvoje. Manėme, kad bus pernelyg aktyvūs, tačiau juos auginti buvo labai smagu, jie augo dviese, dėl to dabar draugiški kitiems šunims“, - augintiniais džiaugėsi A. Kochtovas. Hadas tapo jo tarnybos partneriu, o Hera, kurios vardas kilmės dokumentuose yra Kora – Viktorijos.

Heros ir Hado brolis bei dar dvi sesės taip pat tarnauja VSAT padaliniuose Vilniuje. Rugpjūtį pasaulį išvydęs Heros septynetas – jau antroji šios kalės vada. Apie tai, jog keturkojei metas susilaukti daugiau palikuonių, pirmasis pagalvojo A. Kochtovas. „Tuo metu žmona kaip tik laukėsi mudviejų sūnaus, tad pamanėme, jog užuot nuobodžiavusi namie, Hera galėtų taip pat dar kartą tapti mama, buvo puiki proga išnaudoti laisvą laiką“, - sprendimą paaiškino pareigūnas. Kol jos šeimininkė buvo motinystės atostogose, Hera taip pat susilaukė mažylių.

Perduoti šunį kitiems pareigūnams, kol Viktorija grįš į tarnybą, nebuvę nė kalbos. Išsiskirti su šeimininku dvejiems metams prieraišiam šuniui būtų didžiulė psichologinė trauma.

Įvaro baimės ir kiečiausiems

Belgų aviganio malinua tipui priklausantys šunys – itin prieraišūs. Tai energingi, judrūs, nuovokūs keturkojai, kuriuos lengva dresuoti. Dėl šių savybių šios veislės šunis dažnai renkasi policijos pareigūnai, kariuomenė, jie puikiai atlieka sargo, seklio, paieškos funkcijas.

Tai be galo judrūs šunys, kuriems reikia daug dėmesio ir nuolatinių fizinių treniruočių. Tam Kochtovai skiria didelę dalį laisvo nuo darbo laiko. „Kai žiūriu į Herą, ji man vis atrodo nesuaugusi, nors jai jau penkeri. Ji išdykusi, vagia žaislus ir šėlsta lyg vaikas“, - mylima augintine džiaugėsi Viktorija. Kalė tapo ne tik ištikima drauge, bet ir patikima tarnybos partnere.

Prieš kelias savaites jiedviem pavyko sulaikyti vieną iš grupės sienos pažeidėjų. „Naktis buvo įtempta, darbo daug. Nė akimirkos nesuabejojau Hera – ji parodė vietą, kur pažeidėjai kirto sieną, jų pėdsakais nuvedė ir padėjo sulaikyti vieną iš jų“, - didžiuodamasi pasakojo kinologė. Kai operacija pavyksta, apima geras jausmas, - patikino abu sutuoktiniai.

Artūro teigimu, šuns nuopelnai gaudant nusikaltėlius – didžiuliai. Jis prisiminė pirmąsias gaudynes, kuriose Hadas sužibėjo: „Vienas iš dviejų pažeidėjų nepakluso mano komandai sustoti ir leidosi bėgti. Vejuosi ir su siaubu galvoju:  o jeigu ims ir paspruks, kokia gėda. Bet netrukus išgirdau lojant šunį, iškart apsidžiaugiau, supratau – pagavo. Atbėgau, žiūriu – bėglys medį apsikabinęs dreba ir maldauja pasiimti šunį, pažadėjo daryti viską, ką liepsiu“.

Kartu - ir darbe, ir ilsėtis

Kinologai sako nemokantys šunų agresijos, tačiau jie akylai stebi kiekvieną šeimininko judesį, o pajutę, kad kyla konfliktas, reaguoja kaip išmokyti. Pakaktų vieno pareigūno šūksnio arba rankos mosto, ir keturkojis šoktų ginti nepaisydamas nieko. Pasak Artūro, retas pažeidėjas, išvydęs šunį, ryžtasi bėgti, baimindamiesi skausmo, jie paklusta pareigūno nurodymams. Hadas ir Hera gyvena aptvare, šeimininkų sodyboje, Šilutės rajone. Aplink plyti laukai, netoliese vos keli namai, tad treniruotėms ir žaidimams lauke erdvės netrūksta.

Tarnybą pasienyje pasirinkusi pora tvirtina nė akimirkos nesigailėjusi savo sprendimo. Nebuvo ir dvejonių, kad galbūt vertėtų rinktis kitokį darbą. Jie pripažįsta, jog 12 valandų stovėti ir žvelgti į Nemuną nėra lengva, tačiau kai šalia – ištikimas ir visada gerai nusiteikęs keturkojis – laikas neprailgsta. „Čia negali dirbti tik tiek, kiek tau moka, turi skirti ir nemažai laisvalaikio. Mes abu labai mylime šunis, be jų neįsivaizduojame gyvenimo“, - atvirai kalbėjo Viktorija. Jauna šeima gimtąjį Šilutės miestą iškeitė į erdvią sodybą atokiame Didšilių kaime. Jų pasirinkimą nulėmė ir trys augintiniai keturkojai, kurių poreikiai ne mažiau svarbūs nei šeimininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.