L. Balsys: „Energetinis saugumas be atomo – ne tik realu, bet ir pelninga“

Seimo narys Linas Balsys būgštauja, kad ir naujos kadencijos Seimas gali pasukti pirmtako pėdsakais – nepaisant referendumo rezultatų, nepritariančių Visagino atominės elektrinės (VAE) statybai, tęs ankstesnės valdžios inicijuotą branduolinį projektą. Kaip alternatyvą atominei energetikai „žaliasis“ parlamentaras siūlo diegti atsinaujinančių šaltinių energetiką, elektros ūkį sieti su šilumos ūkiu. L. Balsys taip pat siūlo įsteigti specialų bioenergetikos plėtros fondą, į kurį galėtų investuoti ir fiziniai asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-12-04 16:20, atnaujinta 2018-03-14 21:22

„Man kelia nerimą Teisės departamento išvados, esą referendumo rezultatai dėl Visagino AE nėra tautos valios pareiškimas, Seimas esą juos gali laikyti privalomais, bet gali ir nelaikyti tų rezultatų kaip privalomai vykdytinų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė parlamentaras Linas Balsys.

Jis informavo, kad Seime sudaryta darbo grupė, vadovaujama Irenos Šiaulienės, kuri jau nuo trečiadienio pradės svarstyti, kaip įgyvendinti atominei energetikai „ne“ pasakiusio referendumo rezultatus.

L. Balsys teigė jau pateikęs maždaug dešimtį įstatymų projektų, kurie atšauktų ankstesnės valdžios priimtus atominės energetikos plėtros projektus, taip pat ir koncesijos sutartį su japonų kompanija „Hitachi“.

Vietoj Visagino AE jis siūlo statyti biokogeneracines elektrines. Jo manymu, pradžioje užtektų 14 elektrinių, jų statybai reikėtų apie 5 mlrd. litų investicijų.

L. Balsio teigimu, bioenergetikos strategija remtųsi elektros gamybos susiejimu su šilumos gamyba, galėtų būti vystoma valstybės, ES, privačiomis ir net asmeninėmis lėšomis.

„Žaliasis“ parlamentaras pasiūlė sudaryti specialų fondą, į kurį savo santaupas galėtų investuoti ir privatūs asmenys.

„Jeigu žmogui būtų suteikta, pavyzdžiui, valstybės garantuotos septynių procentų pajamos nuo indėlio, tikrai atsirastų norinčių įdėti savo pinigus į aiškų, konkretų projektą“, – įsitikinęs L. Balsys.

Seimo narys atkreipė dėmesį, kad „žaliosios energijos“ gamyba padėtų atsikratyti elektrą netrukus branginsiančio VIAP (visuomenės interesus atitinkančių pajamų mokesčio).

„Statydami biokogeneracines elektrines, vėjo jėgaines gauname iš karto kelias naudas: gerokai pigesnį nei dabar šildymą, elektrą, įgyjame energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos išteklių ir dar sudarome sąlygas uždirbti verslininkams, atskiriems gyventojams“, – tvirtino vienas aršiausių atominės jėgainės statybos priešininkų L. Balsys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.