Buvęs FNTT vadovas V. Gailius atleistas neteisėtai (dar papildyta)

Nemano, kad padarė klaidą atleisdamas V. Gailių

V. Gailius neteisėtai atleistas iš pareigų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
V. Gailius neteisėtai atleistas iš pareigų.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2012, 1:10 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:53 PM

Į Seimą šiemet spalį išrinktam V. Gailiui teismas taip pat priteisė 25 tūkst. litų kompensaciją neturtinei žalai atlyginti, 42 tūkst. litų išeitinę kompensaciją ir 67 tūkst. litų už priverstinę pravaikštą, tačiau nusprendė, kad politinę veiklą pasirinkęs V. Gailius neturi būti grąžintas į pareigas.

„FNTT pareigūnui draudžiama būti politinių partijų ar politinių organizacijų nariais ir dalyvauti politinėje veikloje, todėl pareiškėjas į FNTT vadovo pareigas negali būti grąžintas, nes neatitinka tokiam pareigūnui keliamų reikalavimų ir įstatymuose nustatytų apribojimų“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

V. Gailių tuometis vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis atleido vasario 15 dieną. Dėl šio žingsnio konservatorių kritikos sulaukęs R. Palaitis vėliau pats pasitraukė iš pareigų, nors tuometį ministrą užstojo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

V. Gailius spalio mėnesį laimėjo rinkimuose į Seimą Pakruojo- Joniškio apygardoje, būdamas Liberalų sąjūdžio sąraše. Išrinktas į Seimą jis tapo Antikorupcijos komisijos pirmininku.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rugsėjo mėnesį bylą dėl atleidimo laimėjo ir kartu su V. Gailiumi atleistas tuometis jo pavaduotojas Vytautas Giržadas.

R. Palaitis FNTT vadovų atleidimą motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ atskleidimo.

Teismas trečiadienį nusprendė panaikinti du R. Palaičio įsakymus - pirmuoju V. Gailiui panaikintas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, antruoju - V. Gailius atleistas iš pareigų.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad dėl neteisėto atleidimo iš pareigų, viešo atleidimo aplinkybių komentavimo, kategoriškų išvadų dėl jo kaltės nutekinus įslaptintą informaciją darymo, neigiamų argumentų dėl V. Gailiaus asmeninių ir dalykinių savybių ir jo patikimumo skleidimo jis patyrė neigiamų išgyvenimų, pakenkta jo dalykinei reputacijai ir galimybei tęsti karjerą teisėsaugos institucijose.

Teismo nuomone, per atleidimo istoriją buvo pažemintas geras pareigūno vardas, kilo visuomenės nepasitikėjimas V. Gailiumi, suabejota jo lojalumu Lietuvos valstybei. Dėl šių argumentų ir buvo priteista neturtinė žala.

V. Gailių FNTT vadovo poste pakeitė konkursą laimėjęs Kęstutis Jucevičius.

Nemano, kad padarė klaidą atleisdamas V. Gailių

Buvęs vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis sako nemanantis, kad padarė klaidą vasario mėnesį iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus pareigų atleidęs Vitalijų Gailių.

„Ne, nemanau, kad klaidą padariau, nes situacija buvo visiškai teisinga. Jeigu ten, kaip ir V. Giržado atveju, kažkoks procedūrinis netikslumas Valstybės saugumo departamente (VSD) atliekant melo detektoriaus testą ir buvo padarytas, tai esmės nekeičia. Testas buvo neigiamas, ir tai buvo pagrindas jam atleisti“, - BNS sakė R. Palaitis.

„Aš spėju, kad šį sprendimą, kaip ir V. Giržado atveju, tiek Vidaus reikalų ministerija, tiek VSD skųs“, - teigė buvęs ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.