D. Grybauskaitė: „Kokią nors Vyriausybę tvirtinsiu“ (papildyta)

Į kultūros ministrus - K. Daukšys

A. Butkevičius yra pripažinęs, kad prezidentei netinka dvi „darbiečių“ kandidatūros.<br>R. Danisevičius
A. Butkevičius yra pripažinęs, kad prezidentei netinka dvi „darbiečių“ kandidatūros.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2012, 1:58 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:50 PM

„Ministrų kabinetą turiu tvirtinti per 15 dienų nuo premjero patvirtinimo, įstatyme numatyta, ir kokią nors Vyriausybę tikrai tvirtinsiu. Suderinto ministrų kabineto nesu gavusi“, - teigė prezidentė.

Šalies vadovė teigia kelianti visų partijų kandidatams į ministrų postus tris svarbiausius reikalavimus.

„Man Darbo partijos kandidatai tinka, jeigu jie atitinka, kaip ir visi visų kitų partijų kandidatai, kvalifikacinius reikalavimus. Bendri reikalavimai tokie - žinoti sritį, kuriai norisi ministrauti, žinoti vadinamąją europinę dienotvarkę, nes Lietuvai reikės pirmininkauti, tos srities dienotvarkę ir taip pat - gebėti susikalbėti viena iš darbinių europinių kalbų. kurie neatitiks šių pagrindinių trijų kriterijų, jų neskirsiu ministrauti“, - žurnalistams trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji ragino kandidatus į ministrus kritiškiau patiems vertinti savo galimybes, atsižvelgiant į kitų metų antroje pusėje vyksiantį Lietuvos pirmininkavimą ES.

„Visiems ministrams palinkėčiau būti kritiškesniems, įvertinus visus šiuos kriterijus pagalvoti, ar jie gebės vadovauti tuo metu tai sričiai visai Europai. Tai jei ministrai gebės kritiškiau į save pasižiūrėti, manau, kad konfliktų ir problemų neturėtų kilti“, - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė A. Butkevičių premjeru paskyrė lapkričio 26 dieną. Lietuvos Konstitucija numato, kad ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo turi Seimui pristatyti savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę bei pateikti svarstyti jos programą.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai.

Į kultūros ministrus - K. Daukšys

Nauja Vyriausybė gali būti patvirtinta be dviejų ministrų, jeigu Darbo partija atsisakys pateikti naujus kandidatus į socialinės apsaugos ir darbo bei į švietimo ir mokslo ministrus, sako paskirtasis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Jis trečiadienį pranešė, kad prezidentė žino kandidatus į visus ministrų postus. Šiuo metu vyksta kandidatūrų derinimas.

A. Butkevičius svarstė, kad šis procesas užtruks iki penktadienio.

„Visi kandidatai į ministrų postus prezidentei yra pateikti . Galiu aiškiai pasakyti, net ir šiandien turėjau pokalbį su prezidente ir, tikiuosi, kad dar iki penktadienio tęsis diskusijos ir derinimai“, - žurnalistams sakė paskirtasis premjeras.

Jis patvirtino, kad prezidentei netinka „darbiečių“ Loretos Graužinienės ir Virginijos Baltraitienės kandidatūros į socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministrus.

„Manau, šiandien jokia paslaptis, yra išreikštas pageidavimas, kad būtų pasiūlytos kitos kandidatūros į dviejų ministrų postus - socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo. Pagrindinis motyvas yra kompetencijos stoka pirmininkavimo ES laikotarpiu“, - teigė A. Butkevičius.

Anot jo, Darbo partijos frakcijos prerogatyva spręsti, ką siūlyti į minėtus postus. Be to, paskirtasis premjeras leido suprasti, kad pokalbiai su prezidente dar nebaigti ir ši jos pozicija gali keistis.

„Kol kas dar vyksta derybos. Palaukime“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Tuo metu Darbo partijos prezidiumas antradienį patvirtino nekeičiantis savo kandidatų į ministrus. Paklaustas, kokią mato išeitį iš susidariusios padėties, paskirtasis premjeras svarstė, kad Ministrų kabinetas gali būti patvirtintas be dviejų narių.

„Išeitis gali būti tokia. Mano tikslas - kad Vyriausybė būtų patvirtinta, ir gali atsitikti taip, kad Vyriausybė bus patvirtinta be dviejų ministrų“, - sakė jis.

Be to, politikas vylėsi, kad valstybės vadovė daugiau jo pateiktų kandidatų į ministrus neišbrokuos.

„Po šios dienos susitikimo, tikiuosi, kad kitokių pageidavimų nebus išreikšta“, - teigė jis.

A. Butkevičius patvirtino, kad į kultūros ministro pareigas pasiūlytas ekonomistas, buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys.

Kartu paskirtasis premjeras pabrėžė tebemanąs, kad V. Baltraitienė ir L. Graužinienė yra patyrusios politikės ir joms užtektų kompetencijos vadovauti ministerijoms.

Jis tvirtino savo nuožiūra teikti kandidatų neketinąs, nes Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijos, kaip ir Kultūros bei Žemės ūkio ministerijos, priklauso Darbo partijai.

Valdančiajai centro-kairės koalicijai taip pat priklausanti Lietuvos socialdemokratų partija į susisiekimo ministrus pateikė Rimanto Sinkevičiaus, į ūkio - Birutės Vėsaitės, į krašto apsaugos - Juozo Oleko, į sveikatos apsaugos - Vytenio Andriukaičio, į finansų - Rimanto Šadžiaus, į užsienio reikalų - Lino Linkevičiaus, į teisingumo - Juozo Bernatonio kandidatūras. Partija „Tvarka ir teisingumas“ vadovauti Aplinkos ministerijai pateikė Valentino Mazuronio, Vidaus reikalų ministerijai - Dailio Alfonso Barakausko kandidatūras, Lietuvos lenkų rinkimų akcija į energetikos ministrus siūlo Jaroslavą Neverovičių.

Jeigu prezidentė 16-osios Vyriausybės sudėtį patvirtintų be dviejų ministrų, tai nebūtų pirmas toks atvejis. Panašus precedentas, kai buvo patvirtinta ne pilnos sudėties Vyriausybė, buvo 2008 metais. Tuomet naujai išrinktas prezidentas Valdas Adamkus buvo patvirtinęs premjero Gedimino Vagnoriaus Ministrų kabinetą be vieno ministro - V. Adamkus nepaskyrė švietimo ir mokslo ministro, nepritardamas, kad šiai ministerijai toliau vadovautų tuometės krikščionių demokratų partijos deleguotas 73 metų prof. Zigmas Zinkevičius.

Šis nepaskyrimas tąkart buvo įžiebęs nesantaiką tarp koalicijos partnerių konservatorių ir krikščionių demokratų, naujasis švietimo ministras buvo paskirtas tik po kelių mėnesių nuo Vyriausybės suformavimo, ir šis postas teko konservatoriui Kornelijui Plateliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.