Seimo komisijai liudijęs V. Gapšys: „Buvau naivus“

Penktadienį Seime darbą tęsė laikinoji komisija, nagrinėjanti prokurorų prašymą panaikinti teisinę neliečiamybę „darbiečių“ parlamentarams Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei. Jie yra kaltinami nuslėpę 4 mln. litų mokesčių ir neteisėtai gavę 6 mln. litų valstybės paramos.

V. Gapšys tikino, kad jo pokalbių buvo nuolat klausomasi.<br>R. Danisevičius
V. Gapšys tikino, kad jo pokalbių buvo nuolat klausomasi.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 7, 2012, 12:38 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:34 PM

Praėjusiame posėdyje visą komisijos darbo laiką, tris valandas, užėmė sąmokslo teorijomis grįsta Darbo partijos (DP) lyderio Viktoro Uspaskicho kalba.

Trečiadienio vakarą komisija taip pat išklausė V. Vonžutaitės. Penktadienį savo poziciją išdėstė V. Gapšys, į posėdį atvykęs su advokatu.

Posėdžio pradžioje V. Gapšys pareikalavo prokuroro, kad būtų pateikta medžiaga, rodanti, ar per kratą pas V. Uspaskichą buvo rasti dokumentai, įrodantys jo ir kitų darbiečių kaltę dėl „juodosios“ buhalterijos ir sukčiavimo.  

Saugumiečiai užtiko su trumpikėmis

V. Gapšio advokatas Saulius Juzukonis tvirtino, kad jo ginamajam nėra pagrindo kelti baudžiamosios bylos.

„2006 m. gegužę VSD pažymose V. Gapšys net neminimas. Kai tyrimą Kaune pradėjo FNTT, V. Gapšys buvo apklausiamas kaip liudininkas, tik po mėnesio jam pareikšti įtarimai dėl „juodosios“ buhalterijos“, - aiškino advokatas. 

„Mano pokalbių buvo klausomasi net ir tada, kai dar nebuvo pareikšti įtarimai. Bet jie nieko nusikalstama mano pokalbiuose nerado. Dalis medžiagos sunaikinta, o palikti tik iš konteksto ištraukti žodžiai, jie panaudoti kurpiant bylą. Tie pokalbiai įrodo mano nekaltumą, o ne kaltę“, - kalbėjo V. Gapšys.

„Darbietis“ tvirtino jau tada sulaukęs perspėjimų, kad jis yra „pernelyg aktyvus“.

„Aš važiavau į Strasbūrą, kalbėjau apie Darbo partiją. Buvau naivus, tikėjau teisingumu. O birželį man paskambino prokuroras ir patarė pasisamdyti advokatą. Supratau, kad bus pareikšti įtarimai. Buvo pateikti įtarimai dėl nesunkaus nusikaltimo, nebuvau išleistas į Europos Tarybą“, - piktinosi V. Gapšys.

Jis perskaitė prokuratūros nurodymą atlikti kratą jo namuose. „Nurodyta paimti grynuosius pinigus, buhalterines ataskaitas ir degalinių nuolaidų korteles. Keista, nesu girdėjęs, kad nuolaidų kortelės domintų prokurorus. Aš atsikėliau, vienais „triusikais“ ir chalatu įleidau pareigūnus.

Jie puolė naršyti, bet rado tik išperkamosios nuomos įmokų kvitus. Paėmė ir tuos. Tuomet sako: „Paimsime tavo kompiuterį.“ Bet aš nurodžiau, kad kratos orderyje nenurodyta paimti kompiuterio. O jie sako: „Mes vis tiek paimsime“, - pasakojo V. Gapšys.  

V. Gapšiui - V. Uspaskicho pagyros

Pats V. Uspaskichas į komisijos posėdį atėjo gerokai pavėlavęs, naršė po internetą ir mažai domėjosi, ką kalba jo kolega.

„Darbiečių“ lyderis atrodė atsipalaidavęs, geros nuotaikos. Jis atsisėdo ne prie komisijai ir svarstomiems Seimo nariams skirto stalo, bet salės gale, prie žurnalistų.

„Gerai vyrukas kalba, ar ne? Pasikaustęs, kaip tikras teisininkas“, - rodydamas į V. Gapšį žurnalistui pagyros žodžius kolegai šnabždėjo V. Uspaskichas.

V. Gapšys - ne pagrindinis įtariamasis

Komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis paklausė V. Gapšio, kaip jis atsidūrė DP byloje, jei yra niekuo dėtas.

„Matėte ten parodymus, kad buvo duodami nurodymai susidoroti su partijos pirmininku. Partija trukdė. Aš buvau partijos dalis, dėl to ir atsidūriau byloje“, - atsakė prokurorų taikiklyje atsidūręs politikas.

Prokuroras S. Verseckas pripažino, kad V. Gapšys nėra pagrindinis nusikalstamos DP veiklos veikėjas, bet ikiteisminio tyrimo duomenų esą užtenka, kad politiką būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Mokėjo premijas

Laikinojoje komisijoje dirbančius parlamentarus taip pat sudomino byloje esantys įrašai, kad kai kuriems „darbiečiams“, išrinktiems į parlamentą, už gerą pasirodymą Seimo rinkimuose 2004 metais iš „juodosios buhalterijos“ lėšų mokėtos premijos.

„Mes manome, jog įrodyta, kad Nijolė Steponavičiūtė iš „juodųjų pinigų“ išdavė pinigus Vytautui Gapšiui, kurių buvo tokia paskirtis, kuri įvardyta. Ar jis atidavė tuos pinigus, nežinome, kaip žinome, V. Gapšys atsisakė bendradarbiauti“, - patvirtino prokuroras S. Verseckas.

V. Uspaskicho monologas - tris valandas

Praėjusį komisijos posėdį, kuris vyko trečiadienį, V. Uspaskichas uždavė toną, kuriuo, matyt, kalbės ir jo kaltinami bendražygiai. Darbo partijos byla esą yra politinė, ji sufabrikuota, norint išstumti iš politinio žaidimo perspektyvų varžovą.

Darbo partijos lyderis citavo ištraukas iš V. Adamkaus knygos, jo nuomone, rodančios, kad ir prezidentas, ir tuometis premjeras Algirdas Brazauskas stengėsi kuo greičiau jį, V. Uspaskichą, pasodinti į teisiamųjų suolą.

V. Uspaskichas analizavo prokurorų į Seimą atsiųstą prašymą leisti patraukti jį ir dar du „darbiečius“ baudžiamojon atsakomybėn. Jis perskaitė prokurorų raštą, kuriame sakoma, kad V. Uspaskichas nusikalstamą veiklą vykdė grupėje su V. Gapšiu ir V. Vonžutaite.

„Tačiau byloje nėra parodymų, kad būtų kartu veikę V. Gapšys ir V. Vonžutaitė“,  – tvirtino V. Uspaskichas.

Komisijos vadovai - koalicijos partneriai

Komisijos pirmininku išrinktas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis, vicepirmininku - „darbietis“ Artūras Paulauskas. Šios komisijos išvada remsis Seimas, kai priims galutinį sprendimą. 

Prokurorų prašymą komisija turi išnagrinėti iki gruodžio 21 dienos.

V. Uspaskichas piktinosi, kad jam ir kitiems DP kaltinamiems nariams nebuvo parodyta Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) specialistų išvada apie Darbo partijos finansinę veiklą 2006 m.

„Mes šios išvados negavome, kai buvo svarstoma byla teisme. Noriu paprašyti Komisijos, kad mes šią išvadą gautume“, – kalbėjo V. Uspaskichas.

 Praėjusiame posėdyje jis tvirtino, kad skaldyti DP vienybę į partijos gretas neva buvo įtrauktas ir Kauno pedofilijos skandalo herojus Andrius Ūsas. V. Uspaskicho teigimu, A. Ūsas buvo VSD agentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.