Stebuklų laikmetis stebuklų šalyje

Niekada nepaliauk stebėtis. Toks pastarojo laikmečio šūkis Lietuvoje. Bet kokio skonio ar pomėgių individui apstu įvykių ir reiškinių, kurių prigimtis ir logika - sunkiai paaiškinami.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Paukštys

Dec 7, 2012, 12:30 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:34 PM

Bet šneka ne apie tai. Prezidentės demaršus, pareiškimus ir biografinius rebusus ar V. Uspaskicho politinius atrakcionus aptars ir išaiškins labiau patyrę apžvalgininkai. Aš norėčiau nusistebėti žodžių ir tekstų poltergeistu, turinčiu jau savotišką tradiciją.

Štai nuodugniai aprašoma energetinė situacija Lietuvoje, paaiškėja sensacinga žinia - daugiau nei pusė elektros energijos perkama iš Rusijos. Negana to - perkama brangiai, be jokių viešų pirkimų, konkursų, beveik slaptai - iš Rusijos bendrovės. Visi pakiliai deklaruoti tikslai apie energetinę nepriklausomybę - iš esmės - realybėje - šuniui ant uodegos.

Atrodytu - skandalas . galbūt nusikaltimas. Bet tekstinis - informacinis poltergeistas šleptelėjo, sumirgėjo ir išgaravo - jokio naujos valdžios demaršo, jokio tautiškai nusiteikusios minios protesto mitingo, netgi jokio pačių konservatorių, kurie tokią schemą ir tokį biznį sugalvojo, išaiškinimo. Plaukė tekstas ir nuplaukė. Didesnis triukšmas dėl pudrinę galimai nušvilpusios I. Jurgelevičiūtės, nei dėl neaiškių šimtamilijoninių energetinių sandorių.

Arba - kontrolės tarnybų sumirgėjęs išaiškinimas, kad atominės elektrinės valdžia neteisėtai leido milijonus agituodama už VAE statybą artėjant referendumui. Na. išgaravo keli ar keliolika milijonų, VAE referendumą pralaimėjo ir nieko daugiau neatsitiko. Tikriausiai niekas VAE administracijoje dėl šitų milijonų pradanginimo net papeikimo negavo - purpt informacinis vaiduoklis į dausas, o milijonai - į kišenes.

O kas nutiko Socialinių reikalų ministerijoje, kur beveik milijonas litų už viešuosius ryšius - akivaizdžiai fiktyvaus konkurso inscenizacijoje teko įslaptintai firmelei iš dviejų žmonių. Nei prokurorų, nei revizorių, nei jokio pobūdžio žaibų iš jokios valdžios viršūnės,jokios reakcijos į šią informaciją , tik ministras dviratininkas pro dantis burbtelėjo, kad „žmonės dirba savo darbą“. Dar vienas tekstinis vaiduoklis.

Na ir tik šiandien, sumirgėjus kad aplinkos ministerija leidžia 6,5 milijono litų reklamai, būsimas aplinkos ministras V. Mazuronis pareikalavo stabdyti sutarčių pasirašymą. Tokia reta išimtis tik patvirtina, kad poltergeistas kartais nustumia nuo stalo kokią lėkštę ar apverčia kėdę. Bet vėlgi po menko triukšmo tikriausiai galėtume lažintis, kad visos numatytos sutartys ir čia bus pasirašytos be pakeitimų.

O kuo gi baigėsi Lietuvos Futbolo federacijos detektyvai? Ar tikrai futbolas persipynęs su kriminalinėmis istorijomis tekstinis vaiduoklis nespėjo atsakyti ir mikliai išgaravo.

Ir čia tik pastarųjų dienų tekstai vaiduokliai, o kur visas būrys veteranų vaiduoklių - Valdovų rūmų aferos, Nacionalinio stadiono šimtai milijonų, Atominės elektrinės atliekų saugyklos milijardai, švietimo ministerijos reitingavimo piniginės upės ir gausybė kitų, kurie užsiaugino nuobodžias ir niekam jau neįdomias barzdas?

Galime neabejoti - nuobodulys mums negresia. Tarsi Disnėjaus parko atrakcionuose galime nepaliauti stebėtis vis naujais tekstiniais vaiduokliais, poltergeistais ir prisikeliančiais numirėliais.

Tai kas kad nieko realiai neįvyks, bet mūsų fantazija ir laisvalaikio pašnekesiai prie alaus neabejotinai taps vis turtingesni. Vienas klausimas - ar tekstiniai vaiduokliai kada nors trinktelės kam nors realybėje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.