Neįgaliojo motinos dilema: mokėk baudas arba išsižadėk sūnaus

Vilniaus rajono gyventoją Vladislavą Puč užgriuvo netikėti vargai. 72 metų moteriai gresia piniginė bauda iki 600 litų arba 30 parų arešto. Mat jos neįgalus sūnus Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbuotojams per aštuonias dienas paskambino 215 kartų, plūdo operatorius necenzūriniais žodžiais, reikalavo suteikti intymias paslaugas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 8, 2012, 9:51 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:47 PM

Policija surašė administracinės teisės pažeidimų (ATP) protokolą, pagal jį Miroslavas, turintis antrąją neįgalumo grupę, kviečiamas į Vilniaus rajono teismą.

„Maldauju, padėkite, labai bijau sėsti į kalėjimą. Aš nieko blogo nedariau, tik žaidžiau išmaniuoju telefonu“, – su vaikiškomis ašaromis akyse portalo lrytas.lt žurnalistui kalbėjo 35 metų vyras.

Didžiųjų Lygainių (Vilniaus r. Pagirių sen.) gyventojos V. Puč ir jos neįgalaus sūnaus istorija atskleidė biurokratinį valdžios požiūrį į proto negalią turinčius žmones. Taip pat – ir mūsų visuomenės žiaurumą, net barbariškumą.

Neįgalusis patiria patyčias

Miroslavas ašarodamas pasakojo, kad gyvenvietėje jis neturi draugų. Kaimynai su nelaiminga šeima visiškai nebendrauja, kaimiečiai, ypač paaugliai, tyčiojasi, užkabinėja, stumdo neįgalų vyriškį. Iš Didžiųjų Lygainių kilusi Pagirių (Vilniaus r.) seniūnė Marija Matiulevič pripažino, kad iš vietinių girdėjusi, esą neįgalus vyras jiems kelia problemų, yra nenuspėjamo elgesio.

„Nemanau, kad Miroslavas agresyvus. Bet iš jo aplinkiniai šaiposi, įžeidinėja, gal tada jis supyksta, tada elgesys ir pasidaro neadekvatus“, – svarstė M. Matulevič.

V. Puč teigė, kad ir nelemtuosius skambučius į BPC išprovokavo patirta skriauda.

„Sūnų ir vėl vaikėzai sumušė, apstumdė. Jis norėjo pasiskųsti policijai, bet jo nesuprato, tada Miroslavas supyko, pradėjo keiktis, niekus šnekėti. Juk jo protelis kaip mažo vaiko. O dabar štai, bauda gresia“, – aimanavo sena moteris.

Pasirinkimas: moki baudą arba atsisakai sūnaus

Komentuodamas šią situaciją advokatas Saulius Vaikšnoras „tikru cirku“ pavadino faktą, kad kvietimas į teismą išrašytas proto negalią turinčiam žmogui.

„Teismas dabar turės rūpesčių. Medžiagą reikės grąžinti policijai, kad pareigūnai iš naujo ištirtų situaciją, protokolą perrašytų globos teises turinčiam asmeniui ir jį baustų“, – paaiškino teisininkas.

Tai reiškia, kad pinigine bauda arba areštu už BPC darbo trukdymą, darbuotojų įžeidinėjimą turės atsakyti septynias dešimtis metų peržengusi neįgaliojo globėja - jo motina.

„Mano pensija ir sūnaus neįgalumo pašalpa - vienintelės mūsų pajamos. Nebe pirmąkart baudas moku. Žiūrėk, koks nors girtuoklis kaime išdaužia langą, visi ant mano sūnaus šunis karia. Ir policija iš karto prie jo kimba – juk žmogų su proto negalia lengviausia apkaltinti“, – iš nevilties rankas grąžė V. Puč.

Kūdikystėje susirgo meningitu

Advokatas S. Vaikšnoras sakė, kad šiai moteriai yra tik vienas būdas išvengti baudų už neprognozuojamus neįgalaus sūnaus poelgius.

„Ji turėtų atsisakyti teisinės globos, ją perduoti valstybei. Tuomet už neįgalaus asmens poelgius atsakytų ligoninė ar socialinės globos įstaiga“, – paaiškino teisininkas.

Moteris net krūptelėjo išgirdusi apie tokią galimybę. „Aš verčiau parduosiu namą ir sumokėsiu visas baudas, bet sūnaus niekam neatiduosiu! Juk visą savo gyvenimą jam paaukojau, jis be manęs paprasčiausiai neišgyventų“, – jausmingai kalbėjo V. Puč.

Miroslavas gimė sveikas vaikas, bet sulaukęs 8 mėnesių susirgo meningitu. Komplikacijos sukėlė protinę negalią. Moteris su sūnumi vargsta jau 35 metus. Jokios užuojautos, palaikymo iš aplinkinių ji nesulaukia. Nuo vaikystės Miroslavas gyvena vienišas, vengia išeiti net į gatvę, bijo patyčių ir smurto.

Prižadėjo pamiršti numerį 112

Psichologė Renata Kairienė pripažino, kad mūsų visuomenei dar toli iki europietiško pakantumo šalia esančiam žmogui su protine negalia. Jos teigimu, daugelis Lietuvos gyventojų dar mąsto sovietmečio kategorijomis – jei žmogus kitoks, keistas, jį reikia uždaryti į psichiatrinę, ir baigtas kriukis.

„Vis dar gajus stereotipas, esą visi žmonės su protine negalia yra pavojingi. Tyrimai rodo, kad tik 2 proc. smurtinių nusikaltimų padaro protiškai neįgalūs žmonės. Jeigu su jais nebijotume bendrauti, jie nejaustų atskirties, jų elgesį būtų galima geriau kontroliuoti“, – tikino psichologė.

Portalo lrytas.lt žurnalistui Miroslavas prisipažino, kad jam labai liūdna gyventi. Jis jaučiasi vienišas, per dienas beveik nėra su kuo pasikalbėti - tik su mama. Tačiau paaiškėjo, kad pasikalbėti su neįgaliu vyriškiu yra apie ką.

Miroslavas, turint galvoje jo negalią, nemažai išmano apie mobiliuosius telefonus, skaitmeninę televiziją. Vyriškis įsijautęs pasakojo apie savo mėgstamus kovinius filmus, jis daug žino apie aktorius Steveną Seagalą, Arnoldą Schwarzeneggeris, kitas veiksmo filmų žvaigždes.

BPC darbuotojus iš proto varęs vyras prisiekė daugiau niekada nebeskambinti numeriu 112 – Miroslavas tikino, kad mobiliuoju telefonu nuo šiol tik žaidimus žais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.