Mokyklų elektroninės akys neįtinka tik mašinvagiams

Prie mokyklų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros pastebi ir kai ką daugiau, nei mokinių šėliones. Padažnėjus bandymų jas pagrobti, svarstoma, kad elektroninės akys pradėjo kliudyti automobilių vagims.

Asmenų judėjimo kontrolės sistema įrengta tik T. Ivanausko vidurinėje.<br>M. Patašius
Asmenų judėjimo kontrolės sistema įrengta tik T. Ivanausko vidurinėje.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė („Laikinoji sostinė“)

Dec 9, 2012, 7:17 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:29 PM

Beveik visų Kauno mokyklų prieigose ir koridoriuose jau įprastu reiškiniu tapo vaizdo stebėjimo kameros, o kai kurios įstaigos griebiasi ir dar modernesnių kontrolės būdų.

Pedagogai džiaugiasi: vaizdo stebėjimo kameros iš tiesų drausmina, vandalizmo, smulkaus chuliganizmo atvejai – retesni, o ir dūmą plėšti kameros akivaizdoje moksleiviai jau pasidrovi.

Bet spėjama, kad elektroninės akys neįtiko naktimis siautėjantiems mašinvagiams. Prieš savaitę naktį pasikėsinta į vieną iš penkių Eigulių pagrindinės mokyklos išorės vaizdo kamerų.

Vagišiai buvo nufilmuoti

Du vyrai, užmetę virvę, įrenginį bandė nuplėšti, tačiau tik nutraukė laidą. Kamera juos dar spėjo užfiksuoti, sargas iškvietė policijos pareigūnus ir, nors naktį filmuotas vaizdas buvo neryškus, vagišiai buvo sučiupti.

„Nuostolių nepatyrėme, tereikėjo pritvirtinti laidą“, – sakė mokyklos direktorius Vytas Kazlauskas.

Vadovas mano, kad kamera galėjo kliudyti ilgapirščiams, juolab kad mokykla įsikūrusi gyvenamajame rajone, tarp daugiabučių. Vietos ankšta, tad kai kurie gyventojai automobilius palieka ir mokyklos kieme. Anksčiau, kai dar nebuvo kamerų, pasitaikydavo, kad rytą savininkai mašinas rasdavo be visų padangų.

V. Kazlauskas patvirtino, kad mokyklos teritorijos stebėjimas padidino moksleivių saugumą. Šis bandymas pagrobti kamerą – pirmasis rimtesnis incidentas per 4 metus, kai jos įrengtos.

Įrengs papildomą kamerą

„Prie mūsiškių kamerų lengvai neprieisi: pirmiau tektų jas pasiekti su bokšteliu arba įsilaužti į mokyklą“, – nusijuokė Šilainiuose esančios Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Virgilijus Daukšas.

Ant gimnazijos pastato Šilainiuose prieš maždaug ketverius metus iš savų lėšų įrengtos 6 vaizdo kameros, o netrukus bus pastatyta dar viena, aprėpsianti naująjį stadioną. Mat šiemet mokykla jau gali didžiuotis bene vieninteliu Lietuvoje už maždaug 1 mln. litų atnaujintu stadionu su krepšinio bei tinklinio aikštelėmis.

„Teigiamas stebėjimo poveikis tikrai yra: lengviau kovoti su rūkaliais, nebesigirdi net gandų apie kvaišalų vartojimą mokyklos teritorijoje“, – privalumus vardijo pavaduotojas.

Dėl teisių neprotestuoja

J. Basanavičiaus gimnazijos moksleiviai šias drausmės ir tvarkos palaikymo priemones priėmė kaip savaime suprantamas. Tačiau V. Daukšas yra girdėjęs, kad kitų savivaldybių mokyklų bendruomenė, gindama moksleivių privatumą, neleidžia įrengti kamerų koridoriuose.

„Kaip suvaldyti chuliganą, jei mes, pedagogai, esame beteisiai? Net jei eidamas pro šalį mokinys užsirūko – cigaretės negalime atimti. Klausinėdami, ar jie sutinka būti stebimi, nueitume nežinia kur“, – pastebėjo pavaduotojas.

Jis priminė, kad kameros ne vien moksleivius stebi: tai drausminanti priemonė ir pedagogams.

Be kortelės – neįeisi

Tuo tarpu Tado Ivanausko vidurinė mokykla pirmoji ir kol kas vienintelė Kaune turi įsirengusi ir šiuolaikišką moksleivių bei pedagogų įėjimo elektroninės kontrolės sistemą.

Mokyklos direktorius Sigitas Alubauskas nejučiomis patvirtino versiją, kodėl išorės stebėjimo kameros kliūva mašinvagiams. Jis pasakojo, kad, įvykus automobilio vagystei, padegimui, į mokyklą, prašydami vaizdo įrašo, yra kreipęsi policijos pareigūnai.

Vidaus patalpose vaizdo kameros – puiki prevencinė priemonė. O štai į pačią mokyklą šiaip sau nepateksi: reikia specialaus elektroninio rakto arba magnetinės kortelės. Visi asmenys identifikuojami duomenų bazėje, jiems nustatytos patekimo ir išėjimo laiko zonos.

Tarkime, darbuotojai, mokytojai, dvyliktokai gali įeiti ir išeiti laisvai, o jaunesnių klasių moksleiviai išeina tik pagal tvarkaraštį, pasibaigus pamokoms arba leidus mokytojui. Sutartu laiku per pertrauką vaikai gali pasivaikščioti lauke. Apie tai, kad vaikas išėjo iš mokyklos, jo tėvams automatiškai pranešama SMS žinute.

Įrašai saugomi mokyklose

Rimantė Juodenienė

Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja

„Vaizdo stebėjimo kameros šiuo metu jau įrengtos bemaž visose Kauno mokyklose. Dauguma įstaigų jas įsirengė iš savų lėšų, ypač – vidaus patalpoms stebėti. Tuo tarpu išorės vaizdo stebėjimo kamerų įrengimą iš dalies finansavo Kauno savivaldybė. Buvo teikiama pirmenybė įstaigoms, kurios prevencinėmis priemonėmis rūpinosi ir pačios.

Centralizuoto mokyklų vaizdo kamerų stebėjimo, koks organizuotas miesto viešosiose erdvėse, nėra. Kas stebės ir saugos kamerų fiksuojamus vaizdus, sprendžia pačios įstaigos. Kai kurios jų vaizdą transliuoja į saugos tarnybų monitorius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.