Vyriausybės priesaika – ketvirtadienį

Naujoji premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičius Vyriausybė turėtų pradėti dirbti ketvirtadienį, gruodžio 13-ąją. Tą dieną parlamentas numato patvirtinti naujosios Vyriausybės programą ir priimti jos narių priesaiką. Iki ketvirtadienio šaliai vadovauja ankstesnioji konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybė.

Premjeras A. Butkevičius dirbti pradės ketvirtadienį.<br>T. Bauras
Premjeras A. Butkevičius dirbti pradės ketvirtadienį.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 10, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:15 PM

Nepaisant audringų naujosios parlamento daugumos konfliktų su prezidente, būsimoji Vyriausybė dirbti pradės beveik taip pat sparčiai, kaip ir premjero A. Kubiliaus Vyriausybė po praeitų Seimo rinkimų.

A. Kubiliaus Vyriausybės programą Seimas patvirtino ir ji pradėjo dirbti 2008-ųjų gruodžio 9-ąją, praėjus 44 dienoms nuo antrojo Seimo rinkimų turo.

Šiuo metu planuojama, kad pasirengimas A. Butkevičiaus ministrų kabinetui užtruks tik dviem dienomis ilgiau. Jis dirbti pradės praėjus 46-ioms dienoms po antrojo Seimo rinkimų turo.

Tiesa, skirtingai nuo ankstesnės Vyriausybės, A. Butkevičius neturės poros ministrų. Mat prezidentė Dalia Grybauskaitė nesutiko patvirtinti dvejų „darbiečių“ kandidačių – Virginijos Baltraitienės, kuri siūlyta vadovauti švietimui ir mokslui, bei Loretos Graužinienės, kuri pretendavo tapti socialinės apsaugos ir darbo ministre.

Pagal Konstituciją, po kiekvienų Seimo rinkimų naujai Vyriausybei suformuoti reikia trijų žingsnių.

Visų pirma parlamentas turi patvirtinti premjerą, kurį pasiūlo prezidentė. Po to prezidentė iš paskirtojo premjero pateiktų kandidatūrų paskiria ministrus.

Paskirtasis premjeras tada pristato ministrus Seimui ir pasiūlo jam tvirtinti Vyriausybės programą. Kai programa patvirtinama – Vyriausybė prisiekia ir pradeda dirbti.

Po rinkimų parlamente yra susiformavusi keturių partijų koalicija, vienijanti daugiau kaip tris penktadalius Seimo. Tai – socialdemokratai, „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir lenkų politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.