Pasienyje įkalinti vairuotojai įžvelgia muitininkų kerštą

Mokės ir iš savo kišenės

G. Semiviorstovas iš Kaliningrado jau suskaičiavo, kiek jam kainuos ši prastova pasienyje - 700 dolerių (1820 litų).<br>V. Ščiavinskas
G. Semiviorstovas iš Kaliningrado jau suskaičiavo, kiek jam kainuos ši prastova pasienyje - 700 dolerių (1820 litų).<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 11, 2012, 8:35 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:38 PM

„Turėjau jau seniai būti Minsko muitinėje. Bet gerai bus, jei tik antradienio vakarą kirsiu sieną“, - kalbėjo antrą parą eilėje įstrigęs Raimondas Banaitis, vežantis krovinį iš Klaipėdos į Baltarusijos sostinę.

Tokį kaip jo vairuojamą vilkiką muitininkams patikrinti, dokumentams sutvarkyti anksčiau pakakdavo penkių minučių. Dabar iš kolegų R. Banaitis girdėjo, kad sunkvežimį tikrins mažiausiai pusvalandį.

Muitininkai dabar supykę ant mūsų, dirba neskubėdami, laikydamiesi kiekvienos įstatymo raidės. Žinoma, blogiau nuo to tik mums. Vairuotojai juokauja: „Pagailėjome muitininkams dvidešimt litų arbatai, tai dabar eilėse vargstame“, - kalbėjo R. Banaitis.

Mokės ir iš savo kišenės

Genadijus Semiviorstovas iš Kaliningrado jau suskaičiavo, kiek jam kainuos ši prastova - 700 dolerių (1820 litų). Dalį padengs įmonė, kuriai priklauso vilkikas, dalį teks mokėti iš savo kišenės.

Pirmadienį jo vilkikas jau turėjo būti iškrautas Maskvoje. Antradienį jis su kroviniu planavo išvažiuoti atgal į Kaliningradą.

„Netikiu, kad sulaikytų muitininkų vietoje dirbantys pareigūnai neims kyšių. Čia tik laiko klausimas“, - kalbėjo prie Medininkų įstrigęs vairuotojas.

Anot jo, kyšio dydis Medininkų punkte priklauso nuo daugelio dalykų: krovinio, sunkvežimio, eilės ilgio, pamainos apetito, metų laiko ar paprasčiausiai muitininko nuotaikos. Mažiausias kyšis buvo 20 litų.

Darbas staiga sulėtėjo

Iš Klaipėdos į Brianską vykstantis Aleksandras Timošenka įsitikinęs, kad staigus muitininkų darbo sulėtėjimas susijęs su įvykiais praėjusią savaitę, kai buvo sulaikyta apie trečdalį Medininkų pasienio kontrolės punkto pareigūnų.

„Anksčiau šiame punkte per valandą praleisdavo po 25 vilkikus. Dabar - tik po šešis. Pamainoje dirba šeši muitininkai. Vadinasi, vienas muitininkas per valandą patikrina tik vieną sunkvežimį. Tai - pasityčiojimas“, - neslėpė pykčio A. Timošenka

Jo nuomone, kalčiausi yra lietuviai muitininkai, nors ir mėginantys versti kaltę baltarusių kolegoms.

Pelnosi net iš maisto

Kaliningradiečiui Vladui Šulcui pikčiausia, kad susidarius eilei dar ir atsiranda norinčių iš vairuotojų pasipelnyti.

Mėginančių pajudėti iš vietos vilkikų ratai prieš menkiausią įkalnę buksuoja, nes kelias nenuvalytas. Už sunkvežimio ištempimą vertelgos prašo 150-200 litų.

Todėl tai vienur, tai kitur galima pamatyti, kaip surėmę pečius keli vairuotojai mėgina stumti vilkiką.

„Trise vilkiką išstūmėme ir bent jau čia mokėti nereikėjo. Bet maistas baigiasi, o atvažiuojantys prekybininkai už duonos puskepalį ir dešros gabalą prašo daugiau nei už patiekalą geriausiame restorane.

Visur tik mokė, mokėk, mokėk. Anksčiau mokėdavai muitininkui, dabar - visiems kitiems“, - širdo trečią parą negalintis Orenburgo pasiekti V. Šulcas.

Eilės - ir iš Baltarusijos

Ilga vilkikų eilė nusidriekė ne tik iš Lietuvos į Baltarusiją. Iš Baltarusijos pusės vakar laukė apie 700 vilkikų.

Ties Šalčininkų postu iš Baltarusijos pusės vakar buvo susidariusi apie 270 sunkvežimių eilė, ties Raigardu - 300, o ties Lavoriškėmis - apie 500 sunkvežimių.

Vežėjų asociacijos „Linava“ atstovas Gytis Vincevičius teigė, kad viena priežasčių, dėl kurių ties Medininkais išaugo eilės, yra mažesnis muitininkų skaičius.

„Mes rekomendavome grįžtantiems pasirinkti alternatyvius postus. Be to, šventinė prekyba taip pat išaugino šiuose postuose eiles“, - tvirtino G. Vincevičius. Jo žodžiais, eilės turėtų sumažėti iki trečiadienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.